Πόσο ασφαλές είναι το αυτοκίνητό σου; Δες εδώ πώς τα πάει σε crash test

Χάρη σε οργανισμούς όπως ο Euro NCAP, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα έχουν κάνει άλματα στον τομέα της ασφάλειας. Πού μπορώ να δω όμως πόσο ασφαλές είναι το δικό μου αυτοκίνητο;

  • -
  • -

Η έναρξη της συστηματικής δραστηριότητας του Euro NCAP πριν από σχεδόν 25 χρόνια άλλαξε ολοκληρωτικά την πορεία της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Ήταν Φλεβάρης του ’97 όταν δημοσίευσε την πρώτη του αναφορά σχετικά με δοκιμές πρόσκρουσης ως ένα εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης ασφάλειας οχημάτων. Σε ένα report που δημοσιεύθηκε το 2017 για τα 20 χρόνια του, πάνω από 1.800 νέα αυτοκίνητα έχουν βαθμολογηθεί και πάνω από 600 αξιολογήσεις είχαν ήδη τότε δημοσιευτεί από τον οργανισμό.

Στα πόσα αστέρια θεωρείται ασφαλές το αυτοκίνητο;

  • 5 αστέρια: Κορυφαία επίδοση προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ένα πλήρες πακέτο, καλά ρυθμισμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.
  • 4 αστέρια: Πολύ καλή επίδοση όσον αφορά την προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά θα μπορούσε να υπάρχουν περισσότερες τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας.
  • 3 αστέρια: Απόδοση άνω του μέσου όρου από πλευράς προστασίας αλλά ελλιπείς εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας σε ορισμένες εκδόσεις.
  • 2 αστέρια: Σεβαστή απόδοση στον τομέα της προστασίας αλλά μεγάλη έλλειψη συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.
  • 1 αστέρι: Υποτυπώδης προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης και ελάχιστα έως ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας.
  • 0 αστέρια: Το αυτοκίνητο ικανοποιεί τις τυπικές προδιαγραφές για να πωλείται νόμιμα αλλά του λείπουν σημαντικές, σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του οργανισμού μπορείτε να αναζητήσετε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει στο σχετικό πεδίο. Εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα τότε θα δείτε μία βαθμολογία από 1 έως 5 αστέρια.

euroncap

Τι πρέπει να προσέξω;

Το σύστημα αξιολόγησης ασφάλειας πέντε αστέρων εξελίσσεται συνεχώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ποσοστιαία βαθμολόγηση των μοντέλων σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς, στοιχείο που προστέθηκε στη διαδικασία από το 2009. Αυτό σημαίνει ότι οι δοκιμές ενημερώνονται τακτικά, με νέες δοκιμασίες να εμφανίζονται στο σύστημα αξιολόγησης, διαμορφώνοντας εν τέλει το αριθμό των αστεριών που αποκομίζει κάθε μοντέλο.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, για τη σωστή ερμηνεία του αποτελέσματος του αυτοκινήτου έχει ζωτική σημασία το έτος της δοκιμασίας. Η πιο πρόσφατη βαθμολογία είναι πάντα η πιο σχετική και η σύγκριση των αποτελεσμάτων για διαφορετικά έτη είναι έγκυρη μόνο εάν οι ενημερώσεις στο σύστημα αξιολόγησης ήταν μικρές.

euroncap

Για παράδειγμα η άνθηση των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας με λειτουργίες όπως η έκτακτη αποφυγή σύγκρουσης ή οι τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού, έχουν αλλάξει σημαντικά την έννοια των αστεριών. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, οι αξιολογήσεις των αυτοκινήτων λήγουν όταν η ημερομηνία σφραγίδας τους (δηλαδή το έτος που βαθμολογήθηκε το αυτοκίνητο, που αναγράφεται στη βαθμολογία) είναι άνω των έξι ετών. Μια ληγμένη βαθμολογία δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει αλλάξει. Απλά το σύστημα αξιολόγησης έχει προχωρήσει τόσο πολύ από τότε που βαθμολογήθηκε το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση του να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με αυτή μοντέλων που δοκιμάστηκαν πιο πρόσφατα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο μοντέλο που κέρδισε την κορυφαία 5άστερι βαθμολογία. Το 2001, το Renault Laguna έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία του θεσμού που κατάφερε να αποκομίσει και τα 5 αστέρια. Εάν το ίδιο αυτοκίνητο περνούσε τις σημερινές πολύ αυστηρότερες δοκιμασίες μπορεί να μην σημείωνε ούτε ένα αστέρι. Αυτό δεν σημαίνει πως το αυτοκίνητο έγινε πιο επικίνδυνο, απλά ο πήχης έχει ανέβει πολύ υψηλότερα.

Δείτε παρακάτω το video από την δοκιμή της «5άστερης» Laguna από το 2001 και το video από το σημερινό Tesla Model Y που επίσης βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...