Γιατί είναι έτσι το τιμόνι των Tesla; Βολεύει; [video]

Η Tesla βάζει στο Model S και στο Model X ένα τιμόνι το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε, καθώς είναι ορθογώνιο. Το θέμα είναι γιατί κατέληξε σε αυτή την απόφαση και κατά πόσο το νέο τιμόνι βολεύει τους οδηγούς.

  • -
  • -

Όποιος αγοράσει αυτή τη στιγμή ένα Model S ή ένα Model X, θα βρεθεί να κρατάει στα χέρια του το yoke. Έτσι ονομάζει η Tesla το νέου σχήματος τιμόνι που δημιούργησε για τα παραπάνω μοντέλα, το οποίο ξενίζει όποιον το δει για πρώτη φορά.

Yoke ονομάζεται το αντίστοιχου σχήματος χειριστήριο που υπάρχει στα αεροπλάνα, με το τιμόνι της Tesla να διατηρεί το ίδιο όνομα καθώς εμφανισιακά είναι πάρα πολύ κοντά. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι αντί για κυκλικό το σχήμα του είναι ορθογώνιο, αναγκάζοντας τον οδηγό να χειρίζεται το αυτοκίνητο με αρκετά διαφορετικό τρόπο. Μαζί με το νέο σχήμα η Tesla έκανε και κάποιες ακόμα αλλαγές, τις οποίες θα δούμε στην πορεία.

Ποιος είναι ο λόγος που η Tesla έβαλε το yoke;

Η επίσημη αιτιολογία της Tesla σχετικά με την αλλαγή από το στρογγυλό τιμόνι στο yoke, είναι ότι επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα προς την οθόνη που βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό, ενώ εξασφαλίζει ότι τα χέρια θα τοποθετούνται στις θέσεις που αντιστοιχούν στους αριθμούς 9 και 3, αν παρομοιάσουμε το τιμόνι με ένα ρολόι.

tesla-model-s timoni-yoke

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε σχετικά ο Elon Musk μέσω του αγαπημένου του social medium, του Twitter, η απάντηση ήταν η εξής: «ακόμα ένα στρογγυλό τιμόνι θα ήταν κάτι πάρα πολύ βαρετό και επιπλέον θα μπλόκαρε την ορατότητα προς την οθόνη. Το να χρησιμοποιείς την πλήρως αυτόνομη λειτουργία (FSD) σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα που προσφέρει το yoke, προσφέρει ένα πολύ ομορφότερο θέαμα».

Δείτε ακόμαΠόσοι Tesla Superchargers υπάρχουν στην Ελλάδα; Πού φτιάχνεται ο επόμενος;

Δεν ξέρουμε τι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση για το yoke ανάμεσα στους χρηστικούς λόγους και τη διάθεση του Musk να κάνει τα πράγματα διαφορετικά, όμως με βάση όσα έχουμε δει από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, θα αρκούσε και μόνο το δεύτερο.

Βολεύει το παράξενο τιμόνι των Tesla;

Σίγουρα τα πάντα είναι θέμα συνήθειας, όμως όσοι έχουν οδηγήσει ένα Tesla με αυτό το τιμόνι, όπως το Consumer Reports, έχουν να πουν ότι είναι άβολο. Οι παρατηρήσεις τους αφορούν σενάρια όπως η αναστροφή, το παρκάρισμα αλλά και η κανονική οδήγηση. Ανάμεσα στα προβλήματα αναφέρουν ότι τα χέρια κουράζονται πιο εύκολα, ότι απαιτείται περισσότερη μυϊκή δύναμη για να στρίψει και ότι δεν είναι ιδιαίτερα βολικό κατά τη στάθμευση.

Επιπλέον, «η στεφάνη» είναι ιδιαίτερα παχιά οπότε βολεύει ανθρώπους με σχετικά μεγάλες παλάμες, αναγκάζοντας εκείνους που έχουν μικρότερες να ασκούν αφύσικα πολλή δύναμη ώστε να διατηρούν τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Το σχήμα δεν είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό του yoke

Μπορεί το σχήμα του να παραξενεύει το μάτι και να δυσκολεύει την οδήγηση, όμως στο Consumer Reports αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό του. Μαζί με το νέο σχήμα η Tesla προχώρησε και σε μερικές ακόμα αλλαγές και αυτές είναι που δημιουργούν το πραγματικό πρόβλημα.

tesla-model-s-yoke-timoni

Ο μοχλός των φλας έχει καταργηθεί και τη θέση του πήραν δύο πλήκτρα αφής στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ειδικά αν το τιμόνι είναι ήδη υπό γωνία (π.χ. σε έναν κυκλικό κόμβο ή σε κάποιο parking) και εκείνη την ώρα πρέπει να πατήσεις το κουμπί για το φλας, η θέση έχει μετακινηθεί μαζί με το τιμόνι και πρέπει να το ψάξεις. Ακριβώς δίπλα είναι ένας διακόπτης αφής για τα φώτα, οπότε είναι αρκετά εύκολο αντί για το φλας να πατάς αυτό το σημείο και να αρχίζεις να «παίζεις» τα φώτα στους άλλους οδηγούς, χωρίς καμία προφανή αιτία.

Εκτός από τα φλας και τα φώτα, με κουμπιά πάνω στο τιμόνι αλλά στη δεξιά πλευρά πραγματοποιούνται και άλλες λειτουργίες, όπως η κόρνα και οι υαλοκαθαριστήρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει τους υαλοκαθαριστήρες σε εντελώς ακατάλληλη στιγμή. Αντίστοιχα, η θέση της κόρνας εύκολα οδηγεί σε άσκοπη χρήση ή σε χαμένο χρόνο μέχρι να εντοπιστεί η θέση του κουμπιού σε περίπτωση ανάγκης.

Παρόμοιες είναι οι παρατηρήσεις και από άλλους που έχουν χρησιμοποιήσει το yoke, με τους υπέρμαχους να είναι πολύ λιγότεροι από τους πολέμιους ή έστω εκείνους που δε βρίσκουν κανένα νόημα και καμία χρησιμότητα σε αυτή την αλλαγή.

Ακριβώς επειδή το yoke είναι άβολο για πολλούς, έχουν κυκλοφορήσει πολλές aftermarket λύσεις ώστε κάποιος να το αντικαταστήσει εύκολα με ένα κανονικού σχήματος τιμόνι.

Εσένα πώς σου φαίνεται το yoke; Θα ήθελες να οδηγήσεις ένα Tesla με αυτό το τιμόνι ή προτιμάς τον κλασικό κύκλο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...