Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

  • -
  • -

Η Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων. Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για την ημέρα αυτή, στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως θα συγκεντρωθούν ποδηλάτες ντυμένοι στα μαύρα για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια ποδηλατοδρομία. Παράλληλα, η πρωτοβουλία "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ" καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μετρό. Εκεί θα υπάρχει χώρος όπου όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να τοποθετήσουν φωτογραφία και ένα μικρο κείμενο για τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν σε τροχαίο.

 

Θλιβερά νούμερα

Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 ετών. Το 2009 σημειώθηκαν 1.300.000 θάνατοι από τροχαία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών. Τη δεκαετία 2001- 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%, χωρίς όμως κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες μέλη. Η μείωση στην ΕΕ ήταν τελικά 36%. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την μικρότερη μείωση, ενώ μαζί με τη Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων (130, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69).

Στην Ευρώπη, παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των θυμάτων την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως το 2010 οι θάνατοι στους δρόμους θα φτάσουν τους 33.000. Κάθε χρόνο περίπου 1.700.000 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 300.000 σοβαρά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2010 παρατηρείται μείωση στον αριθμό των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα (κατά 14,8% το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) αλλά και αύξηση στους βαριά και ελαφρά τραυματίες κατά 3,5% και 3,3% αντίστοιχα. Αυξημένος κατά 2,3% είναι και ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κανένας πόλεμος, φυσική καταστροφή ή επιδημία δεν είχε ποτέ τόσα πολλά θύματα. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός θανάτων από τροχαία δυστυχήματα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...