Ποια αυτοκίνητα έχουν το πεντάλ του γκαζιού ανάποδα και γιατί;

Μερικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων επιλέγουν να τοποθετούν... το γκάζι στο πάτωμα! Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Στον κόσμο των αυτοκινήτων, μερικές φορές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Δύο εξαιρετικά μοντέλα με αντίστοιχα καλές προδιαγραφές, ίσως έχουν εντελώς διαφορετική εμπορική πορεία, επειδή το ένα από αυτά μελετήθηκε καλύτερα στα σημεία. Είμαστε σίγουροι, ότι οι περισσότεροι οδηγοί ούτε που έχουν παρατηρήσει ποτέ τον τρόπο που «στέκεται» το πεντάλ γκαζιού στο αυτοκίνητό τους. Έλα όμως που είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι νομίζουν!

Γιατί το γκάζι είναι στο πάτωμα και δεν «κρέμεται»;

Αν γίνετε πιο παρατηρητικοί, θα διαπιστώσετε ότι σε κάποια αυτοκίνητα το γκάζι στηρίζεται στο πάτωμα του οχήματος και «πέφτει» προς τα πίσω καθώς το πατάτε, ενώ σε κάποια άλλα, «κρέμεται» από έναν βραχίονα. Η πρώτη επιλογή συναντάται κυρίως σε premium αυτοκίνητα, αλλά και μοντέλα με πιο σπορ προσανατολισμό. Αν και τα πάντα είναι θέμα γούστου, θεωρείται πιο «σωστός» τρόπος.

Κάποιες εταιρείες επιμένουν πολύ στο floor-mounted πεντάλ γκαζιού και μάλιστα, αιτιολογούν την επιλογή τους. Αρχικά, ανατομικά μιλώντας, είναι ορθότερο από το γκάζι που κρέμεται. Η φτέρνα του οδηγού στηρίζεται καλύτερα και στα πολύωρα ταξίδια, όπου πρέπει να κρατά το πόδι του σε σταθερό σημείο για να πατά ισόποσα το πεντάλ, δεν κουράζεται τόσο γρήγορα. Η Mazda λέει ότι το πετάλι ακολουθεί τη φυσική κατεύθυνση του ποδιού, ένας λόγος που επίσης συμβάλλει στην πιο ξεκούραστη φύση του.

Επιπλέον, μπορείς να ελέγξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα του γκαζιού που πατάς. Οι κατασκευαστές φροντίζουν να κάνουν πιο βαριά τα συγκεκριμένα πεντάλ, καθώς η μεγαλύτερη αντίσταση είναι καλοδεχούμενη όταν το πόδι του οδηγού κάνει μια φυσική κίνηση προς τα κάτω.

Δείτε ακόμη: Τι κάνει το κουμπί Sport στο αυτοκίνητο;

Το περισσότερο βάρος σημαίνει ότι στον αυτοκινητόδρομο, το πετάλι δεν είναι νευρικό και εύκολα το κρατάς σταθερό για να επιτύχεις την επιθυμητή ταχύτητα ταξιδιού. Χάρη σε όλα τα παραπάνω, τα floor-mounted πετάλια έχουν και πολύ μικρότερη διαδρομή από το ανώτερο σημείο τους, μέχρι το κατώτερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...