Βόμβα ρύπων: Οι εταιρείες αυτοκινήτου δεν λένε την αλήθεια!

Οι εκπομπές ρύπων των νέων μοντέλων παγκοσμίως είναι κατά μέσο όρο 50% υψηλότερες από αυτές που αναφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος (Transport & Environment) πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, κάνοντας λόγο για παραπλανητικά στοιχεία από την πλευρά των κατασκευαστών σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων των μοντέλων τους.

Στην έκθεση Transport & Environment αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι πραγματικές εκπομπές CO2 των οχημάτων είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά 50% υψηλότερες κατά μέσο όρο, με τα νούμερα που αναγράφουν ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν τεράστιες αποκλίσεις σε σύγκριση με τα πραγματικά. Στην περίπτωση των Hyundai-Kia οι μετρήσεις ξεπερνούν κατά 116% τα αρχικά δεδομένα, στη BMW φθάνουν το 91% και στην Toyota to 69%.

co2

Με βάση τη μελέτη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο σύνολό τους έχουν χρησιμοποιήσει επιλεκτικά δεδομένα για να φτάσουν σε χαμηλότερο ποσοστό εκπομπών ρύπων. Για παράδειγμα, η Toyota βασίζει τις μέσες εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια ζωής για 100.000 χιλιόμετρα, ενώ οι περισσότερες εταιρείες βγάζουν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ιδανικές συνθήκες οδήγησης, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτές.

Τι θα αλλάξει από το 2023 στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων;

Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κληθούν να προσεγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα, δίνοντας στη δημοσιότητα υπαρκτά αποτελέσματα. Έτσι, μέσα στο 2023 αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η γνωστοποίηση των εκπομπών ρύπων καθ' όλη τη διάρκεια που το αυτοκίνητο θα είναι σε κίνηση, καταγράφοντας σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα των εκπομπών ρύπων. Αυτό θα αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αλλάξουν τα δεδομένα των ρύπων, ενώ παράλληλα αναμένεται να τις αναγκάσει να προσπαθήσουν να μειώσουν περαιτέρω τους ρύπους για να αποφύγουν βαριά πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ το 2035

«Για να είναι αποτελεσματικές οι πράσινες επενδύσεις, χρειαζόμαστε ακριβή δεδομένα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να ρίξουν τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων τους κατά τη διάρκεια που τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε κίνηση», αναφέρει ο διευθυντής βιώσιμων οικονομικών της T&E, Luca Bonaccorsi και συνεχίζει λέγοντας πως «σύμφωνα με επίσημες έρευνες ένα ευρώ που επενδύεται σε μια εταιρεία αυτοκινήτων χρηματοδοτεί ουσιαστικά την ίδια ποσότητα άνθρακα με ένα ευρώ σε μια εταιρεία πετρελαίου».

Πηγές: ΑΠΕ - transportenvironment.org

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...