WRC: O Kalle Rovanpera έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία

Το παιδί-θαύμα από την Φινλανδία διαλύει το προηγούμενο ρεκόρ μετά από μία εμφατική νίκη στο Ράλι της Νέας Ζηλανδίας.

  • -
  • -

Σε ηλικία 22 ετών και μίας ημέρας, ο Kalle Rovanpera της Toyota Gazoo Racing γίνεται ο νεότερος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος που σηκώνει την κούπα του παγκόσμιου. Ο Φινλανδός διέλυσε κυριολεκτικά το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο κατείχε ο θρύλος, Colin McRae, από το 1995. Ο σκωτσέζος οδηγός είχε κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ηλικία 27 ετών και 89 ημερών.

Ο Rovanpera, με συνοδηγό τον Jonne Halttunen, χρειαζόταν μόλις επτά περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο του με το Hyundai i20 N, Ott Tanak, για να σφραγίσει τον τίτλο στον 11ο γύρο του πρωταθλήματος.

tanak

Με ένα μεγάλο προβάδισμα που είχε ήδη κερδίσει από το Σάββατο, παρέμεινε κυρίαρχος στις 4 τελευταίες ειδικές της Κυριακής και ολοκλήρωσε το Wolf Power Stage όντας στην κορυφή, μπροστά από τον 8 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Sebastien Ogier για να χαρίσει στην Toyota ένα ονειρικό 1-2. Ο άλλος διεκδικητής του τίτλου, Ott Tanak, έμεινε τρίτος σχεδόν 50 δευτερόλεπτα πίσω.

ogier

Αυτή η σεζόν - μόλις η τρίτη του Rovanpera στην κορυφαία κατηγορία του αθλήματος - αποδείχθηκε ιστορική. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στον πρώτο αγώνα στο Μόντε Κάρλο, ο Φινλανδός συνέχισε με χατ-τρικ διαδοχικών νικών σε Σουηδία, Κροατία και Πορτογαλία.

Τα χρέη ανοίγματος του δρόμου στο Ράλι της Σαρδηνίας δεν επέτρεψαν στον 22χρονο να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την 5η θέση, αλλά σύντομα επέστρεψε στις νίκες, θριαμβεύοντας σε Κένυα και Εσθονία προτού πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου με την δεύτερη θέση στον αγώνα της πατρίδας του.

rovanpera nz

Στη συνέχεια, η φόρμα του νεαρού φάνηκε να σημειώνει μία σύντομη πτώση μετά από μία θεαματική έξοδο στην πρώτη μέρα του Ράλι Βελγίου και την 15η θέση στον εθνικό μας αγώνα. Η Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε μόλις την 30η του εκκίνηση στην κορυφαία κατηγορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Καταφέρνοντας να τερματίσει στην κορυφή, κατέκτησε τον τίτλο με ένα προβάδισμα 64 πόντων από τον δεύτερο Tanak. Διαφορά που δεν μπορεί να καλυφθεί στους μόλις δύο αγώνες που απομένουν.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση μετά από μια τόσο καλή σεζόν και επιτέλους τα καταφέραμε», είπε ο νέος πρωταθλητής.

Ένας συναισθηματικός Jari-Matti Latvala - επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing - τόνισε τη σημασία του να έχουμε έναν Φινλανδό πρωταθλητή μετά από μια 20ετή ξηρασία από τότε που ο Marcus Gronholm πήρε τον τίτλο το 2002.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...