Ο ψηφιακός κόσμος της νέας Mercedes-Benz GLC

Οθόνες υψηλής ανάλυσης που μαγεύουν, πλήρης ελευθερία διαμόρφωσης και τεχνητή νοημοσύνη. Για αυτούς τους λόγους ξεχωρίζει το MBUX στη νέα Mercedes-Benz GLC.

  • -
  • -

Όταν η Mercedes-Benz παρουσίασε το σύστημα πολυμέσων MBUX, το κοινό σε όλο τον πλανήτη έμεινε άναυδο με τις ικανότητές του. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς σε αυτό έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους λειτουργίες οι οποίες μέχρι τότε ο κανόνας έλεγε ότι μπαίνουν μόνο σε πολυτελή μοντέλα όπως η S-Class, ή εκείνα που φέρουν το σήμα της Maybach. Ανάμεσα σε αυτές τις λειτουργίες ήταν οι φωνητικές εντολές σε φυσική γλώσσα, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και οι πολλές εναλλακτικές για τον χειρισμό του συστήματος.

Συνεχής αναβάθμιση, όπως ένα κινητό

Όσο περνάνε τα χρόνια η Mercedes-Benz αυξάνει τις δυνατότητες του MBUX και προσθέτει νέα στοιχεία. Για την προσθήκη των νέων λειτουργιών αλλά και για την ενημέρωση των προγραμμάτων που είναι ήδη εγκατεστημένα, χρησιμοποιείται ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του, η σύνδεση με το internet. Μέσω διαδικτύου, το αυτοκίνητο απλώς κατεβάζει νέα προγράμματα ή ενημερώνει τα ήδη υπάρχοντα. Μια διαδικασία πάρα πολύ εύκολη για τον χρήστη και ιδιαίτερα γνώριμη, καθώς δε διαφέρει από ένα update στον υπολογιστή ή στο κινητό του.

Πλέον το MBUX βρίσκεται στην τελειότερη μορφή του και αυτό ακριβώς θα συναντήσουν ο οδηγός και οι επιβάτες της Mercedes-Benz GLC. Ένα σύστημα το οποίο εντυπωσιάζει τόσο σε οπτικό επίπεδο, όσο και χρηστικό.

Το νέο MBUX κερδίζει τις εντυπώσεις

Η βασική διεπαφή του χρήστη γίνεται μέσα από δύο μεγάλες και ευκρινέστατες οθόνες με καλαίσθητη σχεδίαση. Η μία βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό, στη θέση του πίνακα οργάνων, με τη διαγώνιό της να φτάνει τις 12,3", ενώ η κεντρική οθόνη του ταμπλό έχει διαγώνιο 11,9". Η τελευταία έχει κατακόρυφο προσανατολισμό, είναι τοποθετημένη με κλίση προς τον οδηγό και βρίσκεται αρκετά ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος βρεθεί πίσω από το τιμόνι δε χρειάζεται να πάρει για πολύ τα μάτια του από τον δρόμο για να τη διαβάσει, στοιχείο που αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8b89832042a2084eb5063738cc8b4214.jpg

Ελευθερία επιλογών και κινήσεων

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Mercedes-Benz δεν περιορίζει τον έλεγχο του συστήματος μόνο μέσω της οθόνης αφής. Ο χρήστης μπορεί να κάνει τα πάντα και μέσω των χειριστηρίων αφής που βρίσκονται στο τιμόνι. Εκεί ο οδηγός θα συναντήσει δύο σετ πλήκτρων, με ξεκάθαρο ρόλο για το καθένα. Εκείνο στα αριστερά αφορά τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενώ το δεξί είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες της κεντρικής οθόνης.

Υπάρχουν δύο επιπλέον επιλογές χειρισμού, που είναι και οι πιο εντυπωσιακές. Η μία αφορά τις φωνητικές εντολές σε φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα ο οδηγός λέει «κρυώνω», και το αυτοκίνητο ανεβάζει τη θερμοκρασία του κλιματισμού. Έτσι εκτελούνται πολλές λειτουργίες με τον πιο ξεκούραστο και ασφαλή τρόπο. Τέλος, υπάρχει και δυνατότητα ελέγχου με χειρονομίες. Ο οδηγός ή ο συνοδηγός κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις στον αέρα, που αντιστοιχούν σε λειτουργίες του MBUX. Για παράδειγμα, η περιστροφή του δείκτη αυξάνει ή μειώνει την ένταση του ήχου. Και δεν χρειάζεται καμία διαδικασία ενεργοποίησης: Το σύστημα είναι πάντα ενεργό και έτοιμο να αναγνωρίσει τέτοιες κινήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του οδηγού της Mercedes-Benz GLC

Η Mercedes-Benz βρίσκεται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας, οπότε δε θα μπορούσε να μην προσφέρει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα μοντέλο όπως η νέα GLC. Οι άνθρωποι της γερμανικής μάρκας κατάφεραν να τη θέσουν στην υπηρεσία του οδηγού, έτσι ώστε κάθε διαδρομή να γίνεται πιο απολαυστική και πιο προσωποποιημένη.

Το αυτοκίνητο «μαθαίνει» τον οδηγό μέσα από στοιχεία όπως οι μουσικές προτιμήσεις, οι πιο συνηθισμένες διαδρομές και τα οδηγικά προγράμματα που προτιμά. Με αυτόν τον τρόπο η εμπειρία οδήγησης γίνεται διαφορετική για τον καθένα, καθώς με τον καιρό το MBUX προσαρμόζεται στις δικές του, μοναδικές και απόλυτα προσωποποιημένες ανάγκες αι προτιμήσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7a26a8f28484fcd0c27b7c7faee163a7.jpg

Πλήρης προσαρμογή στα θέλω του οδηγού

Σε αισθητικό επίπεδο, το MBUX της νέας Mercedes-Benz GLC διαμορφώνεται από τον οδηγό έτσι ώστε κάθε φορά που μπαίνει στην καμπίνα να βρίσκεται σε έναν χώρο οικείο και «ζεστό», ο οποίος θα τον κάνει να νιώθει άνεση και σιγουριά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των μεγάλων δυνατοτήτων εξατομίκευσης που προσφέρει το σύστημα, για παραμέτρους όπως τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών στις οθόνες, τον φωτισμό που θα επικρατεί στην καμπίνα τόσο σε ένταση όσο και σε χρώμα, αλλά και το πρόγραμμα οδήγησης. Μέσω των παραπάνω ο οδηγός δημιουργεί έναν ολόκληρο θεματικό κόσμο, ο οποίος θα είναι μοναδικός, θα απευθύνεται μόνο σε εκείνον και θα τον κάνει να μη θέλει να τελειώσει η διαδρομή.

Το MBUX με τον τρόπο που υλοποιείται στη Mercedes-Benz GLC έχει σκοπό να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες του οδηγού στο μέγιστο βαθμό, από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσει και θα εντυπωσιαστεί από τις οθόνες και τα γραφικά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της κάθε διαδρομής. Μιας διαδρομής στην οποία η εμπειρία οδήγησης είναι «κομμένη και ραμμένη» στα δικά του θέλω.

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα Mercedes-Benz GLC και δείτε την από κοντά στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων διανομέων της Mercedes-Benz.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...