Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο: Πότε ξεκίνησε και γιατί;

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα φυσικά, όχι απλά δεν την γιορτάζουμε, αλλά το μποτιλιάρισμα είναι όλο και μεγαλύτερο.

  • -
  • -

Στη χώρα μας ελάχιστοι γνωρίζουν πως υπάρχει η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Οι Έλληνες την τιμούν κυκλοφορώντας μέχρι κορεσμού με τα οχήματά τους, προκαλώντας συνεχές κυκλοφοριακό κομφούζιο.

day car

Οι υπόλοιπες χώρες αντιθέτως, κλείνουν τα κέντρα των μεγαλουπόλεων για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ποδήλατα ή να μεταβούν στην εργασία με τα πόδια. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 2.788 πόλεις από47 χώρες. 

Πρώτη σε μικροσωματίδια η Θεσσαλονίκη

Τα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ανέρχονται σε 5 εκατ. περίπου και τα φορτηγά σε 2,5 εκατ. Η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά αυξημένη, με τη Θεσσαλονίκη να κατέχει σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων. Δεύτερη έρχεται η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

day

Δείτε εδώ πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα

Με βάση μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην πρωτεύουσα ανέρχονται σε 52,12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αν ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους ετησίως. Μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά 1 έτος για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...