Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους; Επειδή είναι μια ερώτηση που πολλοί έχουν κάνει, πλέον έχουμε την απάντηση.

  • -
  • -

Πλέον ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας αυξάνονται συνεχώς, αφού τα βλέπουμε όλο και περισσότερο μπροστά μας. Αν αθροίσουμε τα νούμερα πωλήσεων των τελευταίων ετών, ποιος είναι ο αριθμός που θα προκύψει και τελικά, πόσα είναι τα αθόρυβα και «καθαρά» αυτοκίνητα που μετακινούνται αυτή τη στιγμή στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να μολύνουν τον αέρα;

Σε αυτόν τον αριθμό αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοποδηλάτων Ελλάδος, που διεξήχθη την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

mixaliks-papadopoulos-ifipourgos-metaforon-1

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην αγορά των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, από μόλις 404 ταξινομήσεις το 2019, φθάσαμε στις 3.594 το 2021, ενώ και το 2022, έως και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κατεγράφησαν 2.992 νέες ταξινομήσεις. Με αυτόν τον ρυθμό, πιθανότητα και το 2022 θα κλείσει με αύξηση των ταξινομήσεων στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, που ήδη στο σύνολό τους ανέρχονται σε 8.790. Σε αυτό τον αριθμό προστίθεται κι ένας στόλος περισσότερων από 100.000 υβριδικών κάθε είδους, οχήματα που χρειάζονται επισκευή και συντήρηση.

Δείτε ακόμαΠόσα χιλιόμετρα βγάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην εθνική; (αληθινή δοκιμή)

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντονισμένη πολιτική ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο αλλά και τη χορήγηση γενναίων κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος μέσα από το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αποδίδει καρπούς. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνυπολογιστεί και η παροχή νέων υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φορτιστών, με την ψηφιοποίηση του οποίου, ο χρήστης θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο που υπάρχει φορτιστής, ποιο το κόστος φόρτισης, αλλά και ο τρόπος πληρωμής της υπηρεσίας».

Ισχύουν όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο;

Το νούμερο των 8.790 αυτοκινήτων που ανακοινώνει ο Υφυπουργός δείχνει πάρα πολύ εντυπωσιακό, όμως είναι κάπως αισιόδοξο. Οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τις χρονιές 2018, 2019, 2020, 2021 και το πρώτο οχτάμηνο του 2022 είναι 69, 109, 679, 2.176 και 1.711 αυτοκίνητα, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ. Αυτό μεταφράζεται σε 4.744 ταξινομήσεις καινούργιων, συνολικά. Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους έως το 2017 είναι πολύ λίγα, για να ισχύει ο αριθμός των 8.790 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουν έρθει στη χώρα πολύ παραπάνω από 3.000 μεταχειρισμένα εξωτερικού με ανεξάρτητες εισαγωγές.

mixaliks-papadopoulos-ifipourgos-metaforon-2

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το πλήθος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια καθώς θα αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που βάζουν εμπόδια αυτή τη στιγμή όπως το κόστος κτήσης, η αυτονομία, ο χρόνος επαναφόρτισης και η επάρκεια του δικτύου φορτιστών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...