Δεν είναι αυτό που νομίζεις: 10 αυτοκίνητα με… λάθος σήμα

Αν τα δεις στο δρόμο, σίγουρα θα τα μπερδέψεις με μοντέλα άλλων κατασκευαστών, ενώ αν δεις πρώτα το σήμα τους θα… απορήσεις!

  • -
  • -

Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κοιτάξουν το σήμα για να αναγνωρίσουν ένα αυτοκίνητο. Ο σχεδιασμός και οι αναλογίες του, αμέσως «τους λένε» για ποιο μοντέλο πρόκειται, ενώ οι πιο… ψαγμένοι αντιλαμβάνονται και εκδόσεις κινητήρα, επίπεδο εξοπλισμού και λοιπά. Όμως, υπάρχουν μερικά αυτοκίνητα που σίγουρα θα τους μπερδέψουν. Πρόκειται για μοντέλα που γνωρίζουμε από την γκάμα ενός κατασκευαστή, τα οποία όμως πωλούνται και με τα σήματα άλλης εταιρείας!

Όσο… περίεργο κι αν μας ακούγεται, πρόκειται για συνεργασίες που μερικές φορές γίνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, με κέρδος και για τις δύο πλευρές. Παρακάτω ακολουθούν 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τακτικής. Στην πλειονότητά τους είναι παλιά μοντέλα, όμως δεν λείπουν και σύγχρονα παραδείγματα. Όπως κι αν έχει, ένα είναι το σίγουρο: με την πρώτη ματιά δεν θα μαντέψετε σωστά τη μάρκα τους. Πιθανότατα ούτε με τη δεύτερη.

Subaru Justy – Daihatsu Sirion

Το ιαπωνικό μικρό μοντέλο, μεταμορφώθηκε σε ένα… άλλο ιαπωνικό, μικρό μοντέλο! Το Subaru Justy που κυκλοφόρησε αρκετά και στους δρόμους της Ελλάδας, ήταν επί της ουσίας ένα Daihatsu Sirion. Μόνο από το σήμα το ξεχώριζες!

Renault Duster – Nissan Terrano – Dacia Duster

Εδώ δεν έχουμε μόνο δύο μοντέλα, αλλά… τρία. Η Dacia φτιάχνει το πολύ επιτυχημένο Duster, όμως σε μερικές αγορές του κόσμου, πωλείται με τα σήματα της Renault. Bonus η πρόταση της Nissan, που σε συγκεκριμένες αγορές πουλούσε το Duster με μικρές αλλαγές και το ιστορικό όνομα Terrano.

Subaru Traviq -–Opel Zafira

Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, όμως δεν είναι το ίδιο αυτοκίνητο. Η Subaru «δανείστηκε» το Zafira A (πρώτης γενιάς) από την Opel, για να έχει στην γκάμα της ένα πρακτικό, επταθέσιο οικογενειακό μοντέλο στην κλάση των MPV. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Subaru, δεν ήταν τετρακίνητο.

Saab 9-2X – Subaru Impreza

Το όνομα της Subaru «παίζει» αρκετά σε αυτή τη λίστα. Εδώ όμως δεν πήρε η Subaru κάποιο μοντέλο, αλλά έδωσε ένα δικό της! Πρόκειται για το Saab 9-2X, ένα Impreza Wagon με διαφορετικό πρόσωπο και άλλο σήμα. Το παρατσούκλι του ήταν “Saabaru”, για… ευνόητους λόγους. Να τονίσουμε ότι ήταν τετρακίνητο και ότι το εσωτερικό του ήταν ολόιδιο με Impreza.

Mazda2 – Toyota Yaris

Ορίστε και ένα μοντέλο που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά! Το Mazda2 Hybrid είναι η νέα πρόταση της Mazda στα υβριδικά supermini. Όπως είναι εμφανές, πρόκειται για ένα Toyota Yaris Hybrid. Κορυφαία υβριδική τεχνολογία, όμορφο σχέδιο και εγγυημένη αξιοπιστία. Σίγουρη συνταγή επιτυχίας.

Daihatsu Charade – Toyota Yaris

Το Toyota Yaris δεύτερης γενιάς ήταν ένα κορυφαίο supermini που όλοι οι κατασκευαστές θα ήθελαν στην γκάμα τους. Η Daihatsu δεν έμεινε στο «θέλω» και το έκανε πράξη, καθώς το πήρε και το πουλούσε και με τα δικά της σήματα! Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα σε μερικές μονάδες.

Aston Martin Cygnet – Toyota iQ

Το Aston Martin Cygnet… τρολαρίστηκε όσο λίγα αυτοκίνητα, όμως υπήρχε πραγματικά σημαντικός λόγος πίσω από την ύπαρξή του. Η Aston Martin είχε αυτοκίνητα με τεράστιους V8 και V12 κινητήρες, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ρύπων της γκάμας να είναι πολύ ψηλά. Για αυτό τον λόγο, «έτρωγε» βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη: Το πιο βρώμικο σημείο του αυτοκινήτου δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Το Toyota iQ με σήματα της Aston και λίγη πολυτέλεια παραπάνω, εξυπηρετούσε μόνο για να ρίξει τον μέσο όρο. Σκεφτείτε ένα μοντέλο με ρύπους 100 γραμμάρια πχ, σε μια γκάμα που «έπαιζε» στα 350-400 (τυχαία νούμερα). Έκανε δουλειά! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: έπρεπε να είχες και μια «κανονική» Aston Martin για να το αποκτήσεις.

Triumph Acclaim – Honda Civic

Το Honda Civic ήταν ένα καινοτόμο, ριζοσπαστικό μοντέλο που άφησε εποχή. Σήμερα βρίσκεται στην 11η γενιά του. Όμως, υπήρχε ένας κατασκευαστής που παλαιότερα, πήρε το Civic και το έβαλε στη δική του γκάμα. Ποιος είναι αυτός; Η Triumph! Το ιστορικό (πλέον) ιαπωνικό μοντέλο με βρετανικά σήματα. Αρκετά περίεργο!

Pontiac G3 – Chevrolet Aveo

Το Chevrolet Aveo το γνωρίσαμε, το Pontiac G3 όχι. Αν και δεν υπήρχε και λόγος. Ουσιαστικά, το μικρό μοντέλο της Pontiac ήταν ένα Aveo με άλλα σήματα. Δεν έσπασε ταμεία στην αμερικάνικη αγορά, ήταν όμως μια «φθηνή» λύση για την Pontiac, σε μια εποχή που δεν περνούσε και την καλύτερη οικονομική περίοδο.

Zastava 10 – FIAT Punto

Το FIAT Punto δεύτερης γενιάς ήταν ένα από τα πιο καλοπουλημένα supermini όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το γνωρίζουμε καλά, όμως δεν πουλήθηκε μόνο με τα σήματα της FIAT. Το πιο… αξιοπερίεργο είναι ότι βγήκε στην αγορά με τα σήματα της Zastava! Οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας ίσως το γνωρίζουν καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά στα Σκόπια και τη Βουλγαρία και συχνά εμφανίζονται σε ελληνικό έδαφος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...