Μύθος ή αλήθεια: Τα Citroen μπορούν να κινηθούν με μόνο 3 τροχούς; [video]

Ακούγεται απίστευτο, αλλά η γαλλική εταιρεία ισχυριζόταν επίσημα ότι η υδροπνευματική ανάρτηση που είχε εφεύρει πριν από... 70 χρόνια το κατάφερνε.

  • -
  • -

Όσοι έζησαν την εποχή όπου οι Γάλλοι απλά μεγαλουργούσαν, είναι αδύνατο να μην θυμούνται τα επιτεύγματα της Citroen. Η συγκεκριμένη μάρκα έχει αμέτρητα παραδείγματα για να είναι περήφανη, αλλά το μεγαλύτερο τεχνολογικό άλμα ήρθε με την εμφάνιση των υδροπνευματικών αναρτήσεων. Μια τεχνολογία η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, επέτρεπε σε ένα αυτοκίνητο να συνεχίσει να κινείται ακόμα κι αν μείνει μόνο με 3 τροχούς. Είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο, ή αποτελεί απλώς έναν υπερβολικό ισχυρισμό που εξακολουθεί να λέγεται σαν αστικός μύθος;

citroen-traction-avant

Πότε πρωτοείδαμε την υδροπνευματική ανάρτηση;

Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που επωφελήθηκε από τα προνόμια της εν λόγω τεχνολογίας ήταν η Citroen Traction Avant του 1954, φέροντας υδροπνευματική ανάρτηση στον πίσω άξονα. Γνωστή στο ευρύ κοινό όμως έγινε η υλοποίηση στην DS του 1955, καθώς αποτέλεσε το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους αναρτήσεις και στους τέσσερις τροχούς.

Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο αντικαθιστούσε τα κλασικά ελατήρια με τέσσερις υδροπνευματικές σφαίρες, μία σε κάθε τροχό. Μέσα σε αυτές βρισκόταν ένα μείγμα αζώτου και λαδιού τα οποία βέβαια διαχωρίζονταν μέσω ενός διαφράγματος. Ο θάλαμος με το λάδι περιείχε ένα έμβολο το οποίο με την σειρά του συνδεόταν με το εξάρτημα που έφτανε στον τροχό. Αντί λοιπόν για τα σπειρώματα των ελατηρίων εδώ είχαμε το έμβολο που ανάλογα τις κινήσεις που έκανε, συμπίεζε και αποσυμπίεζε το αέριο αζώτου μέσω του λαδιού.

ds

Το αποτέλεσμα ήταν πρωτόγνωρα προνόμια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τόσο από πλευράς άνεσης, αλλά και από πλευράς επιδόσεων. Στοιχεία που ακόμη και σήμερα θα εντυπωσιάσουν, όπως η ανύψωση ή το χαμήλωμα του αμαξώματος με ένα μόλις κουμπί, ήταν εφικτά, ενώ ταυτόχρονα ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής ελαστικού δεν χρειαζόταν καν γρύλος για την ανύψωση του αυτοκινήτου.

Μεταξύ άλλων, η Citroen διαφήμιζε τότε πως ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί υδροπνευματική ανάρτηση Hydractive μπορεί να κινηθεί ακόμα και με 3 τροχούς. Και ήταν αλήθεια! Εκτός από το διαφημιστικό υλικό της εταιρείας από εκείνη την εποχή, υπάρχουν και δεκάδες άλλα video που επιβεβαιώνουν ακόμα και σήμερα ότι η τεχνολογία δουλεύει. Φανταστείτε πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν τότε!

Tα σημερινά Citroen χρησιμοποιούν υδροπνευματικές αναρτήσεις;

Η υδροπνευματική ανάρτηση εξελίχθηκε και συνέχισε να προσφέρεται από τη Citroen σε πολλά μοντέλα της, όπως είναι οι αρκετά δημοφιλείς και στη χώρα μας, ΒΧ και Xantia. Υπάρχει άλλωστε video με Xantia κινούνται με 200 km/h με… 3 τροχούς! Το τελευταίο μοντέλο που εξοπλιζόταν με υδροπνευματικές αναρτήσεις Hydractive 3 ήταν η Citroen C5, με την γαλλική μάρκα να σταματά οριστικά την χρήση αυτής της τεχνολογίας το 2017 λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής αλλά και της εξέλιξης που έχουν υποστεί οι συμβατικές αναρτήσεις με ελατήρια, μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι αυτή η πιο εντυπωσιακή τεχνολογία αναρτήσεων στην ιστορία της αυτοκίνησης;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...