Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πόσοι είναι ακόμα απλήρωτοι από το 1ο πρόγραμμα - Πότε ανοίγει το ταμείο για το 2ο

Από το πρώτο κιόλας κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά, εκατοντάδες Έλληνες αναμένουν ακόμη τα χρήματα της επιδότησης. Πότε θα τα λάβουν και τι γίνεται με τους δικαιούχους του δεύτερου κύκλου.

  • -
  • -

Μπορεί το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» να έχει ανοίξει τις πύλες του για την υποβολή αιτήσεων από τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες του πρώτου κύκλου του αντίστοιχου προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτροκίνητου οχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δικαιούχοι του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 1» διαμαρτύρονται, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα την επιδότηση που τους αναλογεί.

Την ίδια στιγμή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο, άνοιξε με σημαντική καθυστέρηση, καθώς οι αρχικές εξαγγελίες του τοποθετούσαν τον Απρίλιο. Η καθυστέρηση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να παράσχει αναδρομικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να γίνονται δεκτές αιτήσεις για αγορές οχημάτων που πραγματοποιήθηκαν πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας. Το νέο «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έχει τεθεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

ev

Στο μεταξύ ενώ είναι σε εξέλιξη η υποβολή των σχετικών αιτήσεων εξακολουθεί και παραμένει η εκκρεμότητα εκταμίευσης των επιδοτήσεων για τους δικαιούχους του πρώτου κύκλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GOCAR οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε συνολικά 724 αιτήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει τη σχετική οδηγία στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αναλογούντων ποσών στους 724 δικαιούχους που μέχρι σήμερα, αναμένουν καρτερικά… Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε την πίστωση των ποσών να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη προσπάθειες ώστε τα σχετικά ποσά να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Οι νέες αιτήσεις για ηλεκτρικά έχουν φθάσει τις 4.500 στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» προβλέπει την επιδότηση αγοράς νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπως ακριβώς και το πρώτο. Η διαφορά του με το πρώτο έγκειται στο γεγονός ότι αυξάνεται το ύψος της επιδότησης που μπορεί να αγγίξει, υπό συνθήκες, ακόμα και τα 9.500 ευρώ

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει επιδότηση έως 8.000 €, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος αφορά έως και 30% της λιανικής τιμής προ φόρων, με το παραπάνω όριο απόλυτης τιμής. Στην περίπτωση δε, που ο δικαιούχος προχωρήσει σε απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου επιδοτείται με πρόσθετο ποσό 1.000 €. Για όσους επιλέξουν την εγκατάσταση έξυπνου ηλεκτρικού φορτιστή, αυτός επιδοτείται με άλλα 500 € ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της επιδότησης στα 9.500 ευρώ. 

ev

Ο δεύτερος κύκλος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» περιλαμβάνει και τα ηλεκτρικά δίκυκλα με πρόσθετο όφελος επιδότησης αγοράς δεύτερης μπαταρίας ή απόσυρσης παλαιού δικύκλου. Η συνολική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τα φτηνότερα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κάνουν λόγο για 4.500 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον δεύτερο γύρο του προγράμματος έως το τέλος Αυγούστου, με την απορρόφηση να έχει φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ. Ακολουθώντας το πρότυπο του πρώτου κύκλου του προγράμματος η πλειονότητα των αιτήσεων αφορά σε ηλεκτρικά ποδήλατα (40%περίπου), ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα και στην τελευταία θέση βρίσκονται τα αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...