Αλλάζει η Dacia: Αυτό είναι το... Manifesto της!

Δεν μιλάμε απλά για ένα πρωτότυπο, αλλά για τη… διακήρυξη της Dacia που σηματοδοτεί το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της φίρμας.

  • -
  • -

Τον Ιανουάριο του 2021 το Renault Group είχε αποκαλύψει το νέο της στρατηγικό πλάνο, και πιο συγκεκριμένα το σχέδιο για κάθε εταιρεία που περιλαμβάνεται στο γκρουπ. Για τη Dacia ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Να χριστεί ο ηγέτης στην κατηγορία των προσιτών μοντέλων που διατηρούν κορυφαίο συντελεστή τιμής/αξίας. Η νέα σελίδα της Dacia έχει ήδη αρχίσει να γράφεται και βρεθήκαμε στο Παρίσι καλεσμένοι της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας για να διαπιστώσουμε εξ’ ιδίοις όμμασι τι αλλάζει άμεσα στη μάρκα, αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Το προφίλ της Dacia έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον αποτελεί μία από τις εταιρείες στις οποίες το αγοραστικό κοινό δείχνει σαφή προτίμηση. Ο λόγος έγκειται στον εξαιρετικό δείκτη σχέσης τιμής/αξίας που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους, τα τελευταία 18 χρόνια έχουν πωληθεί περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια μοντέλα της στην Ευρώπη! Έχοντας δημιουργήσει μία ισχυρή βάση, η Dacia προχωράει στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της, εκσυγχρονίζοντας τα μοντέλα της, κάνοντας τα πιο μοντέρνα αλλά διατηρώντας βασικές αρχές της φιλοσοφίας που τη διακρίνει.

Όπως έχουμε δει, ήδη έχει αλλάξει η ταυτότητα των αυτοκινήτων της Dacia, το λογότυπο, ο σχεδιασμός στα σημεία, την ώρα που έχουν προστεθεί στη γκάμα της και μία σειρά νέων χρωματισμών. Η επισημοποίηση του νέου κεφαλαίου της Dacia έγινε στο Παρίσι και συνδυάστηκε με την αποκάλυψη ενός πρωτότυπου με το όνομα Manifesto, το οποίο ενσαρκώνει τις αξίες της Dacia, αλλά και την επιβεβαίωση των τριών βασικών αξόνων που θα κινηθεί η μάρκα στο μέλλον.

Με ό,τι απαραίτητο, αλλά και σύγχρονο

Η Dacia έχει καταφέρει να προσφέρει ό,τι θεωρείται δεδομένο και απαραίτητο σε ένα αυτοκίνητο σήμερα, αποδεικνύοντας εν τέλει πως αυτό είναι αρκετό. Όπως είναι λογικό, αυτό αλλάζει μέσα στο πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσταγές της εποχής. Παλιότερα, ο κλιματισμός θεωρούταν μέρος του επιπλέον εξοπλισμού, αλλά σήμερα είναι δεδομένος  σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτου κατηγορίας και κόστους. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σήμερα, για παράδειγμα με το απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Στη Dacia θεωρούν ότι η πληθώρα ψηφιακών οθονών δεν έχει ουσιαστική χρηστικότητα, ειδικά όταν μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα μέσα από το smartphone σου. Ο κάτοχος ενός μοντέλου της Dacia θα τοποθετεί το smartphone του στην σχετική υποδοχή στη κονσόλα του αυτοκινήτου και από εκεί θα μπορεί να διαχειρίζεται ό,τι χρειάζεται, όπως το ραδιόφωνο ή το σύστημα πλοήγησης. Το μόνο που αρκεί είναι να κατεβάσει την εφαρμογή της Dacia και αμέσως έχει τον απόλυτο έλεγχο απλά και γρήγορα. Μάλιστα, με το συγκεκριμένο τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα για συχνή απομακρυσμένη ενημέρωση, αλλά και ο εμπλουτισμός της εφαρμογής με νέες τεχνολογίες. Όπως αυτή που εξελίσσεται σε συνεργασία με την Software République ecosystem, η οποία μέσω της κάμερας του κινητού αναλύει το επίπεδο κούρασης του οδηγού και προτείνει χρόνο και στάση στον οδηγό για ξεκούραση. Βέβαια, για όσους δεν διαθέτουν ακόμα smartphone στην κατοχή τους (ένα ποσοστό της τάξεως μόλις του 15%) θα υπάρχουν εκδόσεις με το γνωστό Dacia Media Control.

Ο περιπετειώδης χαρακτήρας και η αξιοπιστία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι άνθρωποι της φίρμας, στη Γαλλία οι κάτοχοι ενός Dacia διατηρούν ένα μοντέλο στην κατοχή τους για περισσότερα από οκτώ. Μάλιστα, το 60% από αυτούς, θα προτιμήσει να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο με ένα νεότερο αυτοκίνητο της μάρκας! Η αξιοπιστία είναι ένα στοιχείο που έχει κερδίσει το αγοραστικό κοινό και χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Dacia, και σύμφωνα με τους ίδιους θα εξακολουθεί να διακρίνει τα μελλοντικά της μοντέλα. Βέβαια, υπάρχει και ο περιπετειώδης χαρακτήρας με τα crossover μοντέλα της να ξεχωρίζουν στη γκάμα της εταιρείας. To Duster είναι best seller, ενώ αντίστοιχη φιλοσοφία έχουν και τα Stepway, Jogger. Η Dacia σκοπεύει να ενισχύει αυτά τα χαρακτηριστικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κιτ εξοπλισμού που θα επιτρέπει πίσω από τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού να στηθεί ένα διπλό κρεβάτι! Η διαδικασία διαρκεί μόλις δύο λεπτά, ενώ συνδυάζεται με κουτί αποθήκευσης. Το συγκεκριμένο κιτ θα είναι διαθέσιμο στο Jogger από το 2023, ενώ μελλοντικά θα το δούμε και σε άλλο μοντέλα της φίρμας.

Οικονομία και οικολογία

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Dacia έχει θέσει σαν στόχο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το οικολογικό της προφίλ. Μία από τις προτεραιότητες της είναι η χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Σήμερα, το 12% των πλαστικών που χρησιμοποιεί η μάρκα έχουν προκύψει μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, και αρχής γενομένης με την παρουσίαση του νέου Duster, το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξηθεί στο 20%! Μάλιστα, αυτό θα αφορά πολλά μέρη του αυτοκινήτου τα οποία δεν βρίσκονται σε κοινή θέα, όπως για παράδειγμα σήμερα με την προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος του Sandero Stepway. Μελλοντικά, η χρήση ενός ανακυκλωμένου υλικού, το Starkle, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το οικολογικό προφίλ της μάρκας.

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε το Dacia Jogger στην έκδοση LPG

Η ενσάρκωση του… Manifesto!

Όλες οι παραπάνω αξίες ενσαρκώνονται στο πρωτότυπο που αποκάλυψε η Dacia, με την ονομασία Manifesto. Αποτελεί το όραμα της Dacia για ένα αξιόπιστο, σύγχρονο, περιπετειώδης, προσιτό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. Όλες οι παραπάνω ιδέες εκφράζονται σε αυτό το νεανικό και αναμφίβολα με έντονο το στοιχείο της περιπέτειας πρωτότυπο, δείχνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει μελλοντικά η Dacia. Φυσικά και δεν είναι ένα αυτοκίνητο που θα βγει στην παραγωγή, αλλά για μία δήλωση προς τα που στρέφεται η μάρκα τα επόμενα χρόνια. Είναι τόσο απλό όσο χρειάζεται για να έρχονται οι επιβάτες σε απόλυτη επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Δεν έχει πόρτες, παράθυρα, ούτε καν παρμπρίζ, ενώ δυνατότητες συνδεσιμότητας προέρχονται μέσα από το smartphone, όπως και στα μοντέλα της εταιρείας σήμερα. Η γοητεία της απλότητας…

Βέβαια, ο περιπετειώδης χαρακτήρα του είναι εμφανής με την πρώτη ματιά! Περισσότερο θυμίζει διθέσιο buggy, ενώ διακρίνεται για όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κατασκευές του είδους. Κάτι που μεταφράζεται σε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μεγάλους σε διάσταση τροχούς, αλλά και ενισχυμένο αμάξωμα για να περνάει από τις πιο δύσβατες περιοχές. Μάλιστα, το εσωτερικό του Manifesto είναι και αδιάβροχο! Τέλος, ακολουθώντας το οικολογικό προφίλ της Dacia, τα περισσότερα από τα μηχανικά μέρη του Manifesto προέρχονται από ανακυκλωμένα πλαστικά. Μάλιστα, στο εσωτερικό συναντάμε υλικά όπως φελλό στη κεντρική κονσόλα!

Best value for money!

Η Dacia έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό το προφίλ της. Παλιότερα, οι περισσότεροι έδιναν έμφαση στο χαμηλό κόστος κτήσης. Σήμερα, τα μοντέλα της μάρκας διατηρούν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή αξίας/τιμής, στοιχείο που αναγνωρίζει το αγοραστικό κοινό. Η επόμενη μέρα αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός αναφέρει ότι οι βασικές αξίες της Dacia θα διατηρηθούν αναλλοίωτες, αλλά θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσταγές της εποχής. Στόχος είναι η κατασκευή ευρύχωρων, σύγχρονων και θελκτικών αυτοκινήτων, τα οποία δεν θα κάνουν κανένα συμβιβασμό σε επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και θα παραμένουν το ίδιο προσιτά. Και αν κρίνουμε από πρωτότυπα όπως το Manifesto, αλλά και το Bigster, το μέλλον της Dacia προβλέπεται εξαιρετικά ευοίωνο!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...