Ασφάλεια φόρτισης: Προσοχή, όχι ανησυχία!

Σε ένα ηλεκτρικό, ο ανεφοδιασμός του οχήματος γίνεται από εμάς, κάτι που προϋποθέτει τη γνώση συγκεκριμένων στοιχείων και κανόνων ασφαλείας.

  • -
  • -

Το πρώτο και βασικό στοιχείο που θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεχάσει κάποιος που κάνει τη μετάβαση από ένα συμβατικό μοντέλο, σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι οι επισκέψεις στο πρατήριο καυσίμων. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει εξοικείωση με τη διαδικασία της φόρτισης. Ας δούμε, όμως, τι πρέπει να προσέχουμε ώστε ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου μας να γίνεται με ασφάλεια. 

Τι γίνεται σε περίπτωση βροχής;

Πριν αναφέρουμε οτιδήποτε σχετικά με την ασφάλεια κατά την διάρκεια της φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στην πιο κοινή απορία που περιέργως έχουν άπαντες. Υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια φόρτισης σε περίπτωση βροχής; Η απάντηση φυσικά είναι αρνητική. Μπορεί το βύσμα φόρτισης να φαίνεται εκτεθειμένο και ευάλωτο στα καιρικά φαινόμενα και στο νερό, όμως είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται από τέτοιου είδους συνθήκες.

fortisi-ilektriko-mercedes

Ξεχνάμε τα πολύμπριζα και τις επεκτάσεις

Μετά την βροχή, η δεύτερη πιο συνηθισμένη απορία είναι αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιου είδους επέκταση. Η απάντηση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κοινό πολύμπριζο ή ένα απλό καλώδιο επέκτασης. Αν δεν έχουμε εναλλακτική μία αποδεκτή λύση είναι οι επαγγελματικού τύπου μπαλαντέζες που τυλίγονται σε καρούλι, καθώς το καλώδιό τους είναι πιο ενισχυμένο. Ωστόσο, η καλύτερη λύση είναι να αγοράσουμε εξ’ αρχής μακρύτερο πιστοποιημένο καλώδιο φόρτισης ή επέκταση, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και διαθέτει τα κατάλληλα βύσματα στα άκρα. Φυσικά εννοείται ότι δεν το παρακάνουμε ενώνοντας διαδοχικές επεκτάσεις. 

fortisi-ilektriko-ionity

Συχνοί έλεγχοι

Αφού εξασφαλίσουμε ότι έχουμε το κατάλληλο καλώδιο, πρέπει τακτικά να προβαίνουμε σε έλεγχό του, ώστε να εντοπίσουμε νωρίς κάποιο πιθανό πρόβλημα. Ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε και δημόσιους φορτιστές, δεν αποκλείεται το καλώδιο να έχει πατηθεί, τραβηχτεί και γενικότερα να έχει βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα τη φθορά του.

Δείτε ακόμαΗλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι μετράμε σε KW και τι σε KWh;

Προσοχή στις πρίζες

Για την φόρτιση του αυτοκινήτου μας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εγκατάσταση wallbox αλλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε και μία απλή σούκο πρίζα, όπως αυτές που διαθέτουν όλα τα σπίτια. Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αρκετά «έξυπνα» ώστε να καταλάβουν ποιο είναι το όριο ανοχής της πρίζας, κάποιες φορές μπορεί η εκτίμηση του αυτοκινήτου να μην είναι η σωστή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η καλωδίωση από τον πίνακα μέχρι και την πρίζα είναι ποιοτική και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορέσει να αντέξει το παρατεταμένα υψηλό φορτίο στο οποίο θα κληθεί να ανταποκριθεί. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε wallbox, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να γίνουν σωστά οι εργασίες και να μην προκύψουν προβλήματα στην συνέχεια, ενώ και το wallbox θα πρέπει να φέρει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας. Καλό θα είναι φυσικά να έχει αγοραστεί από εξειδικευμένο κατάστημα. 

fortisi-ilektriko-fortitos-fortistis

Ταχυφόρτιση

Όταν χρησιμοποιούμε ταχυφορτιστές σε δημόσιο σημείο φόρτισης, τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά, καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε το βύσμα της εγκατάστασης στο αυτοκίνητό μας. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να κάνουμε έναν έλεγχο νωρίτερα, ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποια εμφανής φθορά στο καλώδιο, αλλά και στον ίδιο τον φορτιστή. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες είναι εκτεθειμένες. Μπορεί να έχει προκληθεί ζημιά από κάποιο έντονο φυσικό φαινόμενο (π.χ. να έχει σπάσει μια οθόνη από χαλάζι) ή ακόμα και από ανθρώπινο λάθος (π.χ. κάποιος άλλος οδηγός που τον χρησιμοποιούσε, να μην σταμάτησε εγκαίρως και να ακούμπησε τον φορτιστή προκαλώντας του βλάβη).

Μπορεί η διαδικασία στους ταχυφορτιστές να είναι απλούστερη, όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη ισχύ ρεύματος. Στο σπίτι μας, φορτίζουμε σε ένα εύρος 2-22 kW, ενώ στους DC ταχυφορτιστές ξεκινάμε από τα 22 kW και φτάνουμε μέχρι και τα 360 kW. Για παράδειγμα, η Porsche Taycan που έχει ένα από τα ισχυρότερα και ταχύτερα συστήματα φόρτισης στον κόσμο, μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και 270 kW. Πρόκειται για πάρα πολύ μεγάλη ισχύ ρεύματος, οπότε χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Οι εταιρείες φυσικά παίρνουν τα μέτρα τους και τοποθετούν πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντελώς ξέγνοιαστοι. Όπως μπορεί να γίνει ένα ατύχημα σε κάποιο πρατήριο καυσίμων παρά τα μέτρα προστασίας που διαθέτουν, έτσι και στην περίπτωση του ταχυφορτιστή δεν είναι απίθανο να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...