9 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτροκίνησης - Δες πώς γιορτάζεται

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, microcars, ποδήλατα, πατίνια, unicycle. Η ηλεκτροκίνηση είναι παντού στους δρόμους πλέον, οπότε είναι λογικό να έχει και τη δική της παγκόσμια ημέρα.

  • -
  • -

Όλες οι μορφές ηλεκτροκίνησης ενώνονται κάτω από την ομπρέλα του World EV Day, δηλαδή της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλεκτρικών Οχημάτων, με απώτερο στόχο να προωθηθεί η χρήση του ρεύματος για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, οδηγώντας στην κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και της μόλυνσης που αυτά προκαλούν.

Η World EV Day είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που θέλει να οδηγήσει στην αλλαγή κουλτούρας γύρω από τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Πρόκειται για μια ημέρα εορτασμού της κινητικότητας και μια ημέρα για τη μετάβαση στις βιώσιμες μεταφορές, με θετικά αποτελέσματα για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ηημέρας Ηλεκτροκίνησης

Τα προηγούμενα χρόνια η World EV Day συζητήθηκε στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και γιορτάστηκε ακόμα και από κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου για το κλίμα. Το 2023 αυτό το κίνημα συνεχίζει να θέτει το ερώτημα της αλλαγής και των τρόπων μέσω των οποίων αυτή θα επιτευχθεί, το οποίο απευθύνει σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε εκείνες με τη σειρά τους να υποστηρίξουν τη στροφή προς την βιώσιμη κινητικότητα.

fortisi

Η World EV Day προσπαθεί να δημιουργεί έξυπνες και πρωτοποριακές καμπάνιες σε ψηφιακό περιβάλλον, ώστε αυτές να αποτελέσουν έμπνευση για δημιουργία ακόμα περισσότερου υλικού από ανθρώπους και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δες πόσο κοστίζουν με την επιδότηση τα 10 καλύτερα!

Εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Όσο περνούν τα χρόνια και η παγκόσμια ημέρα ηλεκτροκίνησης καθιερώνεται, τόσο ανυξάνεται και ο αριθμός των εκδηλώσεων που γίνεονται σε παγκόσμια λίμακα για τον εορτασμό της. Έτσι, φέτος έχουν κανονιστεί πολλές συναντήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, εκδρομές, συνέδρια και ομιλίες, μεταξύ άλλων. Από τη μεριά των εταιρειών γίνονται κινήσεις όπως εκπτώσεις στις τιμές φόρτισης (κάποιες προσφέρουν π.χ. δωρεάν φόρτιση), αλλά και προωθητικές ενέργειες όπως χαμηλότερη τιμή σε ηλεκτρικά οχήματα κάθε είδους.

Πώς εξελίχθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτροκίνησης τα προηγούμενα χρόνια

Το 2021 η World EV Day κατάφερε να απευθυνθεί σε 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το 2022 αυτός ο αριθμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος και φυσικά ο στόχος για φέτος είναι αυτό το νούμερο να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την κίνηση συμμετέχουν πάρα πολλές εταιρείες οι οποίες έχουν να κάνουν με κινητικότητα, αυτοκίνητα, ενέργεια, δίκτυα και πληροφοριακά συστήματα, μεταξύ άλλων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρικών Οχημάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου με την πρώτη χρονιά που έγινε αυτό να είναι το 2020, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Προς το παρόν ο ΟΗΕ στις 9/9 έχει καταχωρημένη μόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά των επιθέσεων στην εκπαίδευση, όμως αυτό δεν αποκλείει την προσθήκη ακόμα ενός γεγονότος στην ίδια ημερομηνία. Άλλωστε ήδη κάποιες μέρες είναι αφιερωμένες σε δύο στόχους.

Στην Ελλάδα έχεις δει κάποια ενέργεια για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλεκτρικών Οχημάτων; Αν όχι, θα ήθελες να δεις;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...