Στοιχεία που σοκάρουν: Έχουμε τα πιο γερασμένα λεωφορεία της Ευρώπης

Και δεν είναι η μόνη αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στις λίστες του ACEA. Δείτε σε ποια άλλη κατηγορία έχουμε τον γηραιότερο στόλο.

  • -
  • -

Άσχημα μοιάζουν τα νέα που αφορούν το σύνολο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκή έρευνα, η χώρα μας κατέχει όχι μία, αλλά δύο αρνητικές πρωτιές όσον αφορά την ηλικία των μέσων μεταφοράς που κυκλοφορούμε. Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα λεωφορεία, όσο και τα φορτηγά που κινούνται στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι τα γηραιότερα της Ευρώπης.

leoforeia

Ο μέσος όρος ηλικίας των ελληνικών λεωφορείων βρίσκεται στα 19,4 έτη, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά τα 13 χρόνια (12,8).

Αντίστοιχα, τα φορτηγά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όχι απλά είναι τα πιο γερασμένα της Ευρώπης, αλλά κατέχουν την μεγαλύτερη ηλικία γενικότερα, ασχέτως χώρας ή κατηγορίας οχημάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των φορτηγών μας αγγίζει τα 21,4 έτη όταν η Ευρώπη σαν σύνολο δεν ξεπερνά τα 14,1 έτη σε αυτή την κατηγορία.

fortigsa

Περνώντας στα ΙΧ αυτοκίνητα τώρα, μπορεί να μην είναι τα δικά μας τα πιο γερασμένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απέχουμε πολύ από τις Λιθουανία, Ρουμανία και Εσθονία που προηγούνται. Ενώ τα ΙΧ σε αυτές τις χώρες έχουν ηλικία κατά μέσο όρο 17, 16,9 και 16,6 έτη, αντίστοιχα, στην Ελλάδα αυτό το νούμερο αγγίζει τα 16,6 χρόνια. Λίγο καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις χώρες που μόλις αναφέραμε, αλλά πολύ χειρότερη συγκριτικά με το σύνολο της ΕΕ που δεν ξεπερνά τα 11,8 έτη.

Δείτε ακόμη: Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από έμπορο ή από ιδιώτη; Τι να προσέξεις

Στην αντίπερα όχθη, κράτη όπως το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή, έχοντας μερικούς από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη. Τα οχήματα αυτών των χωρών μάλιστα, δεν ξεπερνούν σε καμία από τις κατηγορίες των μέσο όρο των 10 ετών. Καμία σχέση με την Ελλάδα δηλαδή…

Για να δείτε μόνοι σας τα στοιχεία αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...