Απίστευτο κιβώτιο ταχυτήτων: Και 9άρι αυτόματο, και 6άρι χειροκίνητο! – Σε ποιο αυτοκίνητο ανήκει;

Και «χτένι» 6 σχέσεων και αυτόματο 9 σχέσεων με το ίδιο σασμάν, ανάλογα με τα γούστα του οδηγού! Δες πώς γίνεται.

  • -
  • -

Θέλοντας να γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια, ο θαυματουργός Christian von Koenigsegg είπε να μας «πονοκεφαλιάσει» για ακόμη μία φορά με το νέο του δημιούργημα. Μιας και ο εορτασμός μισού αιώνα ζωής του δημιουργού των εξωφρενικών Koenigsegg, συνέπεσε με την 20η επέτειο από το λανσάρισμα του πρώτου μοντέλου της μάρκας, του CC8S, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από αυτήν για την κατασκευή μίας επετειακής έκδοσης.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το CC850. Έχοντας υιοθετήσει τα θεμέλια του εξωπραγματικού Jesko, αυτό σημαίνει πως πίσω από την καμπίνα κρύβεται ένας 5λιτρος twin-turbo V8. Ότι του λείπει η δύναμη είναι σίγουρα κάτι που δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος, μιας και το CC850 αποδίδει 1.382 ίππους και 1.385 Nm ροπής, ενώ το βάρος του είναι ακριβώς το ίδιο, με την ζυγαριά να σταματά στα 1.385 kg.

front

Όσο εξωφρενικά κι αν ακούγονται τα συγκεκριμένα νούμερα, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο highlight του αυτοκινήτου, με αυτό να μην είναι άλλο από το κιβώτιο. Λόγος γίνεται για το πρώτο κιβώτιο στην ιστορία που καταφέρνει να είναι χειροκίνητο και αυτόματο, ταυτόχρονα! Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακούστε μας προσεκτικά…

Τα θεμέλια και η ιδέα για το απόλυτο κιβώτιο ταχυτήτων

Βασίζεται στο γνωστό αυτόματο 9 σχέσεων της μάρκας που ξέραμε μέχρι σήμερα που φέρει την ονομασία “Lightspeed”, αλλά αυτή τη φορά λέγεται “Engage Shift System”. Πρόκειται για μία αρκετά compact και ελαφριά κατασκευή καθώς ζυγίζει μόλις 90 kg και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα κοινό 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο.

interior

Το θέμα είναι ότι κάπου εκεί αρχίζει να μπερδεύει το πράγμα. Αποτελείται από τρία σετ σχέσεων, με το κάθε ένα να περιέχει από τρεις σχέσεις, φτάνοντας έτσι τις εννέα. Εννιά ταχύτητες όμως για χρήση με λεβιέ και συμπλέκτη θα ήταν υπερβολικά περίπλοκη υπόθεση, γι’ αυτό οι διαθέσιμες σχέσεις στο λεβιέ μειώνονται στις έξι, με τον υπολογιστή να επιλέγει ποιες από τις συνολικά εννέα θα χρησιμοποιήσει, ανάλογα με το επιλεγμένο driving mode. Σας μπερδέψαμε; Πάμε να το καταλάβουμε.

Στόχος του Koenigsegg ήταν ο οδηγός, όταν είναι επιλεγμένη η χειροκίνητη λειτουργία, να λαμβάνει ακριβώς την ίδια αίσθηση που θα είχε και σε ένα οποιοδήποτε άλλο κοινό χειροκίνητο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει να υπάρχει αλληλεπίδραση με συμπλέκτη και λεβιέ. Και τα δύο αυτά στοιχεία υπάρχουν στο CC850, το οποίο όταν είναι επιλεγμένη η εν λόγω λειτουργία απαιτεί την χρήση του συμπλέκτη για την αλλαγή των ταχυτήτων, ενώ θα φερθεί όπως κάθε άλλο χειροκίνητο μοντέλο αν δεν συμπλεκτάρεις σωστά στην εκκίνηση. Εν ολίγοις, θα σου σβήσει…

cluster

Η 1η δική σου, 3η δική μου, αλλά και... 2η δική μου. Εξαρτάται!

Στην χειροκίνητη λειτουργία λοιπόν, όπως είπαμε και παραπάνω, μόνο οι 6 από τις 9 σχέσεις είναι διαθέσιμες. Το καλό όμως είναι πως οι 6 που θα επιλεχθούν εξαρτώνται από το πρόγραμμα οδήγησης που θα επιλέξει ο οδηγός. Αυτό σημαίνει πως όλες οι ταχύτητες είναι προσβάσιμες στην χειροκίνητη λειτουργία, απλά σε διαφορετικά driving modes.

Άλλες σχέσεις μετάδοσης έχουμε δηλαδή στο Track mode, άλλες στο Normal και άλλες στο Comfort. Ας τις δούμε αναλυτικά. Σκεφτείτε πως στην χειροκίνητη λειτουργία το κάθε πρόγραμμα επιλέγει από τις συνολικά 9 του αυτόματου. Για παράδειγμα στο Track mode η 1η είναι η 3η από τις 9 με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προορίζεται για χρήση σε πίστα και όχι για το μποτιλιάρισμα, οπότε δεν χρειάζεσαι μια κοντή 1η. Οι υπόλοιπες σχέσεις, οι 2 έως 6 δηλαδή, έχουν κοντή κλιμάκωση μεταξύ τους για κορυφαία επιτάχυνση.

interior

Περνώντας στο Normal mode, η 1η σχέση στο «χτένι» είναι η 2η από τις 9 καθώς η 1η είναι υπερβολικά κοντή, ενώ η 2η του χειροκίνητου είναι η 4η από τις συνολικά 9, μιας και η κλιμάκωση της ταιριάζει γάντι με μία 2η σχέση από ένα παραδοσιακό 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Από εκεί οι σχέσεις 3 έως 6 είναι λίγο πιο αραιές μεταξύ τους από πλευράς κλιμάκωσης σε σχέση με το Track mode.

Χειροκίνητο με τα όλα του...

Πρόκειται για το πρώτο χειροκίνητο κιβώτιο στην ιστορία με διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης σε κάθε πρόγραμμα. Αυτό έχει επιτευχθεί ουσιαστικά χάρη στην απουσία φυσικής σύνδεσης μεταξύ των χειριστηρίων που αγγίζει ο οδηγός και του κιβωτίου. Υπάρχει ένα είδος υδραυλικής σύνδεσης μεταξύ του πεντάλ του συμπλέκτη και των έξι συμπλεκτών που βρίσκονται εντός του σασμάν, αλλά αυτό που καταλαβαίνει ο οδηγός είναι πανομοιότυπη αντίσταση με αυτή ενός κλασικού χειροκίνητου.

side

Αυτό όμως περιλαμβάνει και όλες τις «ιδιοτροπίες» του. Εάν πας να αλλάξεις πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε δηλαδή, θα νιώσεις την αντίστοιχη αντίσταση από το λεβιέ όπως αυτή που μπορεί να προκαλούσαν τα συγχρονιζέ που «παραπονιούνται», ενώ αν πατήσεις βίαια τον συμπλέκτη θα τον νιώσεις πιο βαρύ λόγω της αδράνειας που θα είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Αν τώρα όλα αυτά σας προκαλούν μόνο πονοκέφαλο και θέλετε να κινηθείτε ξέγνοιαστα και χωρίς πολλά πολλά, απλά πηγαίντε το λεβιέ δεξιά και κάτω, και ως διά μαγείας τώρα έχετε στα χέρια σας ένα αυτόματο 9άρι, το οποίο χρειάζεται από εσάς μόνο γκάζι και φρένο.

Η πατέντα φαίνεται πως δεν άργησε να εντυπωσιάσει το φανατικό κοινό του κύριου von Koenigsegg, καθώς και τα 50 κομμάτια που θα κατασκευαστούν έχουν ήδη βρει τους μελλοντικούς τους κατόχους. Και όσον αφορά το συγκεκριμένο CC850 προ-παραγωγής, προορίζεται για το γκαράζ του ίδιου του δημιουργού του. Δικαίως θα πούμε εμείς. Μια φορά γίνεσαι 50!

back

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...