Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Οι 5 μεγάλες απαντήσεις

Με τις μπαταρίες να βρίσκονται παντού γύρω μας, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε όλα όσα δεν ξέρουμε για αυτές. Μόλις 5 απαντήσεις είναι αρκετές!

  • -
  • -

• Οι μπαταρίες βρίσκονται στην καρδιά των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, ωστόσο πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μην είναι εξοικειωμένοι με αυτές

• Ένας ειδικός από το Test Center Energy, το μοναδικό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών της SEAT S.A. στη νότια Ευρώπη, απαντά στις 5 κορυφαίες ερωτήσεις

• Οι μπαταρίες υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν σωστά μέχρι τουλάχιστον 160.000 χιλιόμετρα

Βρίσκονται παντού: στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, στη συσκευή στην οποία διαβάζετε αυτό το κείμενο και ναι, επίσης στα αυτοκίνητα. Μιλάμε για μπαταρίες. Αποτελούν ένα από τα κύρια συστατικά των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, επομένως οι χρήστες ενδιαφέρονται να γνωρίζουν πώς λειτουργούν. Για να απαντήσει σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις, ένας ειδικός από το πρωτοποριακό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών της SEAT S.A., Test Center Energy, απαντά σε πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις μπαταρίες.

seat-mpataries-2

1. Από τι είναι κατασκευασμένες οι μπαταρίες;

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε στον Όμιλο Volkswagen βασίζεται σε ιόντα λιθίου, ειδικά με τον χημικό συνδυασμό νικελίου, μαγγανίου και κοβαλτίου (NMC)», εξηγεί ο Francesc Sabaté, επικεφαλής του Test Center Energy (TCE). Αυτά τα στοιχεία σχηματίζουν κυψέλες, οι οποίες είναι οι ελάχιστες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που διευκολύνουν τη φόρτιση. «Οι κυψέλες ομαδοποιούνται σε μονάδες και διατάσσονται σε πακέτα που, μαζί με τα ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου, το σύστημα ψύξης και τα περιβλήματα, δημιουργούν την πλήρη μπαταρία που είναι έτοιμη να συναρμολογηθεί στο όχημα», προσθέτει ο Francesc.

2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ηλεκτρικής και υβριδικής μπαταρίας;

Η απάντηση βρίσκεται στην ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας τους. «Σε ένα ηλεκτρικό όχημα, δεδομένου ότι δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης όπως σε ένα υβριδικό, η μπαταρία πρέπει να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα για να διανύσει την ίδια απόσταση», λέει ο μηχανικός. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερες κυψέλες: «Η μπαταρία ενός υβριδικού έχει περίπου 100 κύτταρα, ενώ αυτή ενός ηλεκτρικού οχήματος έχει περίπου 300».

Δείτε ακόμα: Δοκιμή CUPRA Born 58 kWh 204 PS: Γεννάει συναίσθημα

3. Πόσο διαρκεί;

«Εξαρτάται από το πώς οδηγούν οι άνθρωποι το αυτοκίνητό τους: τη συχνότητα χρήσης, τις θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται και τον αριθμό των κύκλων φόρτισης», απαντά ο Francesc. Και προσθέτει: «Στην περίπτωση των οχημάτων μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια εγγυημένης διάρκειας ζωής χάρη στις εντατικές δοκιμές στις οποίες υποβάλλουμε τις μπαταρίες». Η δοκιμή περιλαμβάνει ακραίες κλιματικές συνθήκες και τρόπους χρήσης που ωθούν συνεχώς τις μπαταρίες στα όριά τους.

4.Πώς μπορεί να παραταθεί η ζωή τους;

Το κλειδί είναι να διατηρείτε το όχημα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση: «Συνιστάται να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των γρήγορων φορτίσεων, γιατί αυτό εμποδίζει την υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας της μπαταρίας», εξηγεί. «Η διατήρηση του επιπέδου φόρτισής της μεταξύ 40% και 80% συμβάλλει επίσης στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας πέρα από τα ελάχιστα κριτήρια εγγύησης», προσθέτει ο μηχανικός της SEAT S.A.

seat-mpataries-3

5.Έχουν δεύτερη ζωή;

Μόλις τα ηλεκτρικά οχήματα φτάσουν τα 160.000 km ή μετά από 8 χρόνια, η μπαταρία εξακολουθεί να αποδίδει περίπου στο 80% της χωρητικότητάς της. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μικρότερη εμβέλεια στην καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου και επομένως, στην απόσταση που μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτό μετά από φόρτιση», λέει ο Francesc. "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μπαταρία δεν είναι πλέον χρήσιμη, καθώς αυτή η χωρητικότητα 80% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν λιγότερη ενέργεια, όπως η αποθήκευση ενέργειας σε σταθερά σημεία." Αυτή η νέα λειτουργία διασφαλίζει ότι μια μπαταρία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (TCE)

• 1.500 τετραγωνικά μέτρα

• Δυνατότητα δοκιμής 1,3 μεγαβάτ

• 6.000 ολοκληρωμένες εξετάσεις ετησίως

• 17.500 ώρες δοκιμών και προσομοιώσεων

• 5 πάγκοι δοκιμών

• 5 κλιματικοί θάλαμοι με εύρος θερμοκρασίας 80°C

• Λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...