Πού βρίσκεται ο μοναδικός δωρεάν φορτιστής σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο;

Πρόκειται για το μόνο σημείο σε εθνική οδό που φορτίζουν δωρεάν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μάλιστα, με ισχύ που πλησιάζει τα 100 kW.

  • -
  • -

Σήμερα, σε όλους τους ΣΕΑ των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, υπάρχουν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πρόκειται για ταχυφορτιστές, οι περισσότεροι των 50 kW, ενώ ανά κατεύθυνση συνήθως συναντάμε μόνο έναν. Εννοείται πως σε όλες τις περιπτώσεις, η φόρτιση πληρώνεται κανονικά, μέσω της εφαρμογής ενεργοποίησης του φορτιστή.

Υπάρχει όμως ένα σημείο που κάνει τη διαφορά. Οι φορτιστές θα είναι περισσότεροι από ένας, ενώ η ενέργεια που θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες των αυτοκινήτων, προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάνελ. Ποιο είναι το καλύτερο; Ότι για την ώρα, η φόρτιση στον συγκεκριμένο σταθμό είναι δωρεάν.

Πού βρίσκεται ο δωρεάν σταθμός DC φόρτισης;

Πρόκειται για τον σταθμό που συναντάμε στο ΣΕΑ Σείριος (Μαλακάσας), στο 42ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ακόμη, δεν έχει ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των φορτιστών και «τρέχει» η δοκιμαστική περίοδος. Στο πλαίσιο των δοκιμών, λοιπόν, προσφέρεται δωρεάν φόρτιση στους χρήστες που θέλουν να φορτίσουν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δωρεάν φόρτιση αφορά αποκλειστικά τις ώρες από 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μετά, οι φορτιστές κλείνουν και αποσυνδέονται από το ρεύμα.

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για τον σταθμό φόρτισης στον ΣΕΑ Σείριος

Οι εγκατεστημένοι φορτιστές μπορούν να δώσουν έως και 100 kW ισχύος. Κατά τη δοκιμαστική περίοδο, η ταχύτητα φόρτισης είναι πιθανό να μην αγγίζει αυτό το νούμερο, όμως σίγουρα ξεπερνά τα 50 kW που μπορούν να δώσουν οι περισσότεροι DC φορτιστές (συνεχόμενου ρεύματος) των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Τέλος, να τονίσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για πόσο ακόμη θα «τρέχει» η δοκιμαστική περίοδος των φορτιστών. Έχουν ανοίξει από τις αρχές Αυγούστου, ωστόσο είναι πιθανό να συνεχίσει και για μερικές εβδομάδες τον Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...