Fordlandia: Η ξεχασμένη πόλη της Ford στον Αμαζόνιο [video]

Το όραμα του Henry Ford, η τεράστια επένδυση και η… απαξίωση του σήμερα. Η άγνωστη της Ford στον Αμαζόνιο έχει ένα άκρως ενδιαφέρον story να τη συνοδεύει!

  • -
  • -

Ο Henry Ford ήταν ένας άνθρωπος που κυριολεκτικά, άλλαξε τον τρόπο που ζούσαν οι Αμερικάνοι στις αρχές του 20ού αιώνα. Λίγο μετά, άλλαξε και τις ζωές των ανθρώπων έξω από τις ΗΠΑ, φτιάχνοντας μια πραγματική αυτοκρατορία. Το Model T ήταν το μοντέλο της Ford που επαναπροσδιόρισε την έννοια του αυτοκινήτου, ενώ ο Henry Ford φρόντισε ώστε το εργοστάσιό του να παράγει όλα τα μέρη του εμβληματικού αυτοκινήτου. Εκτός από ένα πράγμα.

Η γέννηση της Fordlandia

Τα αυτοκίνητα για να λειτουργήσουν χρειάζονται ελαστικά. Το συγκεκριμένο μέρος ήταν και το μόνο που ο Henry Ford χρειαζόταν να προμηθευτεί από άλλον. Όμως, ο τρόπος και ο ρυθμός που τον εξυπηρετούσαν, δεν του αρκούσε. Ήθελε λοιπόν να φτιάξει τη δική του μονάδα παραγωγής ελαστικών. Και μάλιστα, να το κάνει στην… καρδιά των καοτσουκόδεντρων: στον Αμαζόνιο. Λίγο μετά, ξεκίνησε η κατασκευή της Fordlandia. Μιας κανονικής πόλης με εργατικές κατοικίες που θα εξυπηρετούσαν το κυρίως εργοστάσιο της Ford.

O Henry Ford ήθελε να κατασκευάζει 2 εκατομμύρια ελαστικά τον χρόνο. Απέκτησε την τεράστια έκταση μέσα στην καρδιά του δάσους και προσέλαβε 1.300 ντόπιους για να ξεκινήσουν τα έργα δημιουργίας της πόλης. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή την άγνωστη πόλη είναι εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα. Βρίσκεται στο όριο του χαρακτηρισμού «πόλη-φάντασμα» αφού σε πολλά σημεία της έχει εγκαταλειφθεί και δείχνει παρατημένη.

Ωστόσο, υπάρχουν κάτοικοι και μάλιστα, προσπαθούν να ζωντανέψουν ξανά την πόλη τους, να κάνουν γνωστή την ιστορία της και να προσελκύσουν τουρισμό, σε μια κατά τα άλλα απέραντη έκταση ζούγκλας στην καρδιά του Αμαζονίου. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε πολλές ακόμη λεπτομέρειες, αλλά να δείτε και τη σημερινή μορφή της. Φυσικά, δεν λειτουργεί πλέον ως εργοστάσιο ή μονάδα κανονικής παραγωγής αγαθών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...