Ελληνική αγορά: Πλέον αγοράζουμε περισσότερα diesel και LPG!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, το πετρέλαιο έχει ζήτηση στην Ελλάδα, όπως και τα μοντέλα με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου.

  • -
  • -

Είναι γεγονός ότι η αγορά αυτοκινήτου διανύει μια «περίεργη» φάση. Μεγάλες αναμονές για την παραλαβή τους, περιορισμός της γκάμας, αύξηση των ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων και… εξαφάνιση για το diesel, ένα καύσιμο που μέχρι πρότινος συγκέντρωνε την συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων. Όμως, οι Έλληνες δεν το βάζουν κάτω και ψάχνουν για όσο το δυνατόν πιο συμφέροντα αυτοκίνητα, με το χαμηλό κόστος χρήσης να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές τους.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία για τις πωλήσεις Ιουλίου του 2022, βλέπουμε ότι ταξινομήθηκαν 10.881 νέα αυτοκίνητα, 2,8% περισσότερα από τον Ιούλιο του 2021 (10.586 αυτοκίνητα). Η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι αυτή των μοντέλων της B κλάσης, δηλαδή τα supermini και τα B-SUV.

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα οικογενειακά 4x4 SUV

Αθροιστικά, αντιπροσωπεύουν το 54,7% των πωλήσεων, με την κατηγορία C (μικρομεσαία, C-SUV) να ακολουθεί με 30,1%. Αυτό που κάνει πραγματική εντύπωση όμως, είναι το πώς μοιράζονται οι πωλήσεις στα καύσιμα που επιλέγουν οι Έλληνες.

«Θησαυρός» τα diesel και τα LPG

Το 18,4% των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022 ήταν diesel. Επίσης, το 3,5% αυτών, ήταν υγραερίου LPG. Τα ποσοστά δείχνουν να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους, είναι όμως τα μοναδικά που εμφανίζουν άνοδο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021. Η βενζίνη έχει χάσει έδαφος (-1,9%), το ίδιο και τα υβριδικά (-0,2%), όπως και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά και αμιγώς ηλεκτροκίνητα (-0,5%).

Δείτε ακόμη: 5 μεταχειρισμένα SUV με υγραέριο έως 12.000 €

Αντίστοιχα, το φυσικό αέριο CNG έχασε 0,7% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2021, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί με το συγκεκριμένο καύσιμο, αλλά και την εκθετική αύξηση της τιμής του που προβληματίζει ιδιαίτερα όσους πόνταραν σε εκείνη για να κάνουν οικονομία στην καθημερινότητά τους. Μια λογική εξήγηση για την αύξηση στη ζήτηση μοντέλων υγραερίου, είναι ότι πολλοί που ήθελαν CNG, έδωσαν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στο LPG λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής του (κάτω από 1 € το λίτρο).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...