Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχεται αύξηση 20% στην αυτονομία

Πολύ σύντομα, οι μπαταρίες που εξοπλίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση, βελτιώνοντας μια από τις αδυναμίες τους.

  • -
  • -

Η αυτονομία, μαζί με τις υποδομές φόρτισης, είναι δύο από τους λόγους που «κρατάνε πίσω» το αγοραστικό κοινό από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύσουν συγκεκριμένες kWh, ενώ η επαναφόρτιση χρειάζεται αρκετά λεπτά, πολλά περισσότερα από την επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων. Η Panasonic όμως, φαίνεται ότι βρήκε μια λύση για να βελτιώσει την απόδοση των προϊόντων της.

Πρόκειται για έναν βασικό προμηθευτή μπαταριών της Tesla. Η εταιρεία λέει ότι μέχρι το 2030, θα έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο ώστε το κάθε κελί των μπαταριών τους να λειτουργεί σε μεγαλύτερη τάση. Η αύξηση των Volts θα έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη καλύτερης ενεργειακής πυκνότητας και το όχημα θα κερδίζει περίπου 20% σε αυτονομία.

Ένα Tesla Model Y για παράδειγμα, θα έχει πάνω από 100 km κέρδος σε αυτονομία με τις ίδιες μπαταρίες. Θα είναι στο χέρι των κατασκευαστών αν θα τοποθετούν μικρότερες μπαταρίες (που θα βγάζουν ίδια αυτονομία με τις σημερινές) για αύξηση των χώρων ή αν θα κρατούν τις ίδιες διαστάσεις, προσφέροντας περισσότερα χιλιόμετρα ανά φόρτιση.

Πώς θα γίνουν πιο αποδοτικές οι μπαταρίες;

Μια νέα ανάμειξη από πρόσθετα θα είναι το μέσο που θα χρησιμοποιήσει η Panasonic για να αυξήσει την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών της. Ο επικεφαλής του project δηλώνει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην αντοχή των μπαταριών, ούτε παρανοϊκές αυξήσεις των τιμών. Αυτή τη στιγμή η πιο προηγμένη μπαταρία της Panasonic έχει ενεργειακή πυκνότητα 750 βατώρες (wh) ανά λίτρο, ενώ η νέα γενιά, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τις 900 βατώρες ανά λίτρο.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό με 1.000 km αυτονομία έρχεται μέσα στο 2022 - Ποιο είναι;

Η Panasonic στοχεύει να αυξήσει την τάση στα 4,6 Volt ανά κελί στις μπαταρίες της. Σήμερα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 4,2 Volt ανά κελί. Η νέα χημική σύνθεση του ηλεκτρολύτη θα επιτυγχάνει ταχύτερο διαχωρισμό μεταξύ των αρνητικά και θετικά φορτισμένων ηλεκτρονίων, φέρνοντας μια νέα πραγματικότητα στον κόσμο της μπαταρίας. Παράλληλα, η Panasonic κάνει πειράματα για μπαταρίες με ελάχιστη, έως και μηδαμινή απώλεια αποθήκευσης ενέργειας κατά τη χρήση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...