Πέφτουν οι τιμές καυσίμων – Κάτω από 2 ευρώ η βενζίνη!

Τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά οδεύουν από το κακό στο χειρότερο. Το μπρεντ πέφτει υπό το φόβο της μείωσης της ζήτησης καυσίμων. Το θέμα είναι πότε θα δούμε τις τιμές στην αντλία κάτω από 2 ευρώ στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, με τη γεωπολιτική κρίση να εντείνεται, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, με το Brent να αγγίζει τα 93,50 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η αστάθεια παγκοσμίως και οι φόβοι για οικονομική ύφεση θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση των καυσίμων. Οι απώλειες σε μπρεντ και αργό πετρέλαιο στα προ πολέμου επίπεδα είναι αξιοσημείωτες, ωστόσο, οι τιμές στην αντλία, τουλάχιστον στη χώρα μας δεν ακολουθούν την ίδια πορεία.

Αυτήν τη στιγμή, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 2,14 ευρώ το λίτρο, αρκετά κάτω από αυτές που συναντούσαμε στα πρατήρια καυσίμων προ ολίγων εβδομάδων, αλλά όχι σε επίπεδα που θα επιθυμούσαμε.

kaysima

Αυτό, οφείλεται αφενός στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και αφετέρου στην πολύ υψηλή φορολογία. Η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη: Οι οδηγοί συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τόσο τη βενζίνη όσο και το πετρέλαιο.

Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση των τιμών στην Ελλάδα και η αντλία να πέσει σταδιακά κάτω από τα 2 ευρώ. Μια πτώση του βαρελιού κάτω από τα 90 δολάρια θεωρείται σοβαρή πιθανότητα, γεγονός που θα επηρεάσει και την τελική τιμή στα πρατήρια. Προφανώς, το περιθώριο να ανακουφιστεί η αγορά σε μεγάλο βαθμό είναι μικρό, αλλά οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Το μεγάλο στοίχημα

Με τις συζητήσεις για ύφεση να εντείνονται, περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να περιορίσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό». Η Τράπεζα της Αγγλίας για παράδειγμα, αύξησε τα επιτόκια και προειδοποίησε για τους κινδύνους ύφεσης.

Διαβάστε επίσης: Σχεδόν 1 στα 3 λίτρα βενζίνης στην Ελλάδα είναι νοθευμένο ή λαθραίο!

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή και η παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία διεθνώς, θα μπορούσε να διαρκέσει για το σύνολο του 2023, μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μετά φόρων ακόμη και σε πανίσχυρες χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, οδηγώντας σε συρρίκνωση της κατανάλωσης.

kaysima

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ένας από τους πιο έμπειρους ανθρώπους της αγοράς καυσίμων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης, το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι ένα: Κατά πόσο η διαφαινόμενη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης θα υπερκαλυφθεί από μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, όπως σήμερα τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...