Τέλος τα φτηνά ασφάλιστρα αυτοκινήτου! Τι αυξήσεις περιμένουμε

Με την κίνηση να επιστρέφει σε προ-κορονοϊού επίπεδα, τι έχει αλλάξει που θα ανεβάσει το κόστος των ασφαλίστρων στα ύψη;

  • -
  • -

Καθώς τα μέτρα για τον κορονοϊό άρχισαν να αναιρούνται μέσα στο 2021, η κίνηση αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2020, αν και δεν έχει επιστρέψει πλήρως σε προ-πανδημίας ρυθμούς. Σε σύγκριση με το 2020, η χρήση επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκε περισσότερο από αυτή των ΙΧ, αφού η εργασία από το σπίτι παρέμεινε ως επιλογή για πολλούς. Σε όλες σχεδόν τις αγορές για τις οποίες έχουμε στοιχεία, τα τροχαία αυξήθηκαν μέσα στο 2021 και όπως ήταν φυσικό, μαζί αυξήθηκαν και οι αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Αν και ο όγκος αποζημιώσεων δεν έφτασε τα επίπεδα του 2019, το κόστος κάθε μίας εξ αυτών αυξήθηκε, λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης στις τιμές των ανταλλακτικών. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διαδικασίες επισκευών ήδη υπέφεραν μιας και υπήρχε έλλειψη πρώτων υλών με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Insurance Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφάλισης) μεγάλη είναι και πίεση που δέχονται οι ασφαλιστικές για πραγματοποίηση ανατιμήσεων, λόγω του μεγαλύτερου όγκου οχημάτων που κυκλοφορούν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έγινε αισθητό μέσα στο 2021 αλλά σίγουρα θα είναι πιο έντονο μέσα στα επόμενα χρόνια.

afaleia-1

Η αύξηση στις αποζημιώσεις αν και υπαρκτή, το ποσοστό της εξαρτιόταν και από την αγορά. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία, η συχνότητα αποζημιώσεων αυξήθηκε μόλις κατά 0,46%, ενώ την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ιταλία άγγιξε το 18%, αν και αυτός ο αριθμός συνέχιζε να είναι μικρότερος σε σχέση με το 2019. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί όμως είναι ότι το μέσο ποσό στην γειτονική μεσογειακή χώρα, αυξήθηκε από τις 4.560 ευρώ που ήταν το 2019, στις 4.800 ευρώ για το 2021.

Στην Γαλλία, η ποσότητα των αποζημιώσεων πλησίασε σε προ-κορονοϊού επίπεδα με ποσοστιαία ετήσια αύξηση της τάξης του 18,1%, την ίδια ώρα που οι αξιώσεις για σωματικές βλάβες ανέβηκαν κατά 24,7%. Την διαφορά έκανε όμως ο πληθωρισμός, καθώς αν και η ποσότητα ήταν μικρότερη, το συνολικό κόστος ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό του 2019.

asfaleia 2

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE), η οποία συμμετείχε στην έκθεση της Insurance Europe, τα συνολικά ασφάλιστρα αυτοκινήτων στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4%, με την υποχρεωτική ασφάλιση (ευθύνη έναντι τρίτων) να υποχωρεί κατά 0,9% και τις λοιπές ευθύνες να αυξάνονται κατά 4,7%.

Δείτε ακόμη: Διακοπές: Ισχύει η ασφάλεια αν οδηγήσει άλλος το αυτοκίνητό μου;

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ειδικοί προβλέπουν για φέτος ότι οι ασφαλιστικοί φορείς θα σημειώσουν σημαντικές ζημιές λόγω του συνδυασμού του πληθωρισμού και τις αύξησης των τιμών των ανταλλακτικών με την μείωση στα κόστη των ασφαλίστρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια κάλυψης αυτών των ζημιών μέσω της αύξησης των ασφαλίστρων μέσα στο 2023. Αύξηση που μπορεί να αγγίξει και το 18%!

Πηγή: Insurance Europe

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...