Επανάσταση στα ηλεκτρικά; Νέες μπαταρίες από... ξύλο!

Μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευασμένες από ξύλο. Αυτό είναι το τεχνολογικό θαύμα που υπόσχεται να πραγματοποιήσει μια εταιρεία από την Σουηδία.

  • -
  • -

Στη Σουηδία χρησιμοποιούν ξύλο για πληθώρα διαφορετικών χρήσεων, με τη νεότερη από αυτές να είναι η παραγωγή μπαταριών. Ο στόχος είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να παράγονται οι μπαταρίες που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με όσο το δυνατό πιο οικολογικό τρόπο.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτοξευτεί η ανάγκη για μπαταρίες ηλεκτρικών, καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς, οπότε κάθε τεχνολογία που επιτρέπει την κατασκευή περισσότερων μπαταριών είναι ευπρόσδεκτη. Ειδικά αν αυτό μπορεί να το κάνει με περισσότερο οικολογικό τρόπο, τότε πρόκειται για ένα καλοδεχούμενο θαύμα.

Wood-batteries-Northvolt

Ακριβώς αυτό υπόσχεται να πετύχει η Northvolt, μέσα από μία νέα συνεργασία με την εταιρεία Stora Enso. Η δεύτερη θα προμηθεύει την πρώτη με λιγνίνη. Η λιγνίνη είναι φυσικό πολυμερές το οποίο συναντάμε στα δέντρα σε ποσοστό 20%-30%. Η Stora Enso διαθέτει δέντρα τα οποία έχουν αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. Από αυτά θα παίρνει την απαραίτητη λιγνίνη και θα την στέλνει ήδη επεξεργασμένη στη Northvolt.

Δείτε ακόμα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν φωτοβολταϊκά στην οροφή

Η τελευταία θα παίρνει την επεξεργασμένη λιγνίνη και θα την χρησιμοποιεί ώστε να κατασκευάσει τα ανόδια των μπαταριών - εξαρτήματα για τα οποίδα σήμερα χρησιμοποιείται γραφίτης ή σιλικόνη. Με αυτή την διαδικασία υπάρχει ένα επιπλέον όφελος. Κατά την ανάπτυξή τους τα δέντρα έχουν δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οπότε η όλη διαδικασία δεν αυξάνει την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

xilo-kormos

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η παραγωγή μπαταριών με την χρήση λιγνίνης από τα δέντρα, είναι πιο οικονομική από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, οπότε εκτός από την ύπαρξη περισσότερων μπαταριών στην αγορά, η καινοτομία της Northvolt θα συμβάλλει και στην πτώση του κόστους, άρα και της τελικής τιμής που πληρώνει ο αγοραστής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Καινοτομίες όπως αυτή αλλάζουν ριζικά το κλίμα υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Εσύ το βλέπεις ή ακόμα θεωρείς ότι η ηλεκτροκίνηση είναι βήμα στο κενό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...