Hyundai: Η ασφάλεια δεν είναι προαιρετική

Η ασφάλεια δεν είναι θέμα προτιμήσεων. Είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι. Γι’ αυτό, κάθε Hyundai διαθέτει ό,τι καλύτερο προσφέρει η τεχνολογία ασφάλειας σήμερα.

  • -
  • -

Όλα τα μοντέλα της Hyundai περιλαμβάνουν ήδη από την βασική έκδοση, στοιχεία εξοπλισμού τα οποία ο υποψήφιος αγοραστής θα περίμενε να βρει στον κατάλογο με εκείνα που τοποθετούνται προαιρετικά και κατόπιν επιπλέον χρέωσης. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία αυξάνει κατά πολύ την αξία των μοντέλων της.

Προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια

Αυτή η νοοτροπία της κορεατικής μάρκας βρίσκει την ύψιστη έκφρασή της στον τομέα της ασφαλείας και στον σχετικό εξοπλισμό που συναντάμε σε όσα αυτοκίνητα φέρουν το σήμα της. Η εταιρεία έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να προσφέρει χαρακτηριστικά και εξοπλισμό που βελτιώνουν την ασφάλεια οδηγού και επιβατών, ήδη από την βασική έκδοση ακόμα και στα μικρότερα και οικονομικότερα μοντέλα της.

Αν θέλουμε να βρούμε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκεί να εξετάσουμε την περίπτωση του i10, το οποίο αν το αγοράσει κάποιος, έστω και στην πιο προσιτή εκδοχή, θα οδηγεί έχοντας το πακέτο S-10 να τον προστατεύει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b675a5a8955efc2a9ee0a0611e7d6ec8.jpg

Πάνω από 10 προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Μπορεί το όνομα του πακέτου να προδίδει την ύπαρξη 10 εξοπλιστικών στοιχείων, αριθμός ο οποίος μόνο μικρός δεν μπορεί να θεωρηθεί, όμως στην πραγματικότητα είναι ακόμα περισσότερα. Κοιτάζοντας αναλυτικά την σχετική λίστα ξεκινάμε με τα LDW (Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας) και LKA (Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας) τα οποία συνεργάζονται ώστε να βεβαιώνονται ότι πάντα κινούμαστε εντός της λωρίδας κυκλοφορίας που έχουμε επιλέξει.

Στη συνέχεια βρίσκουμε το DAW (Σύστημα Προειδοποίησης Απόσπασης Προσοχής Οδηγού), το οποίο ελέγχει ανά πάσα στιγμή ότι ο οδηγός βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει την προσοχή του στραμμένη στον δρόμο και το τιμόνι. Ένα σημαντικό βοήθημα είναι το HBA (Σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης Υψηλής Σκάλας Φώτων). Χάρη σε αυτό ο οδηγός μπορεί να είναι σίγουρος ότι πάντα θα φωτίζεται στον μέγιστο βαθμό ο δρόμος μπροστά του, όμως την ίδια στιγμή δεν θα ενοχλούνται οι οδηγοί που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Από τα σημαντικότερα συστήματα είναι τα FCW, FCA City, FCA Interurban και FCA Pedestrian. Το FCW (Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Σύγκρουσης) αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης και αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τον οδηγό ώστε εκείνος να αντιδράσει όπως πρέπει για να την αποφύγει.

Τα επόμενα τρία έρχονται να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτρεπτικά. Αν η αντίδραση του οδηγού δεν είναι αρκετή, το FCA City (Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης Xαμηλών Tαχυτήτων) φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο όσο η κίνηση γίνεται με χαμηλές ταχύτητες. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί το ίδιο έργο αναλαμβάνει το FCA Interurban Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (μεσαίων ταχυτήτων).

Εκτός από τα υπόλοιπα οχήματα, τα συστήματα της Hyundai μπορούν να αντιλαμβάνονται ακόμα και τους πεζούς χάρη στο σύστημα FCA Pedestrian (Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης με Αναγνώριση Πεζών), το οποίο καταλαβαίνει πότε υπάρχει άνθρωπος στον δρόμο και φρενάρει εγκαίρως το αυτοκίνητο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fff20fefeed5c60094c9341843b7ae9e.jpg

Την ομπρέλα ασφαλείας συμπληρώνουν τέσσερα ακόμα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το SL (Σύστημα Περιοριστή Ταχύτητας), το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να κινείται πάντα εντός των ορίων ταχύτητας, ακόμα και αν ξεχαστεί και πατήσει το πεντάλ του γκαζιού περισσότερο, το HAC (Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα) χάρη στο οποίο εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δεν θα κυλήσει προς τα πίσω όταν πρέπει να εκκινήσει σε ανηφόρα.

Στην συνέχεια είναι το VSM (Συνεργασία Ηλεκτρικής Υποβοήθησης Τιμονιού & Ελέγχου Ευστάθειας, το οποίο υπάρχει ώστε το ESP εκτός από τα φρένα και τον κινητήρα να επεμβαίνει και στο τιμόνι όταν ανιχνεύεται κίνδυνος. Τέλος, την ομπρέλα ασφαλείας κλείνει το SCL (Στατικά Φώτα Στροφής), η λειτουργία του οποίου είναι κάθε φορά που στρίβουμε, ειδικά όσο η ταχύτητα είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα, να ανάβει τον κατάλληλο προβολέα ομίχλης ώστε να φωτίσει καλύτερα την στροφή.

Το επιστέγασμα της ασφαλείας

Όμως το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι όλα τα μοντέλα της Hyundai, από το i10 που είναι το μικρότερο μέχρι και το Tucson που είναι το μεγαλύτερο, περιλαμβάνουν το σύστημα E-Call, που προσφέρει τη δυνατότητα να κληθεί ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 χωρίς οι επιβάτες να έχουν τηλέφωνο μαζί τους, όποτε βρεθούν σε μία απρόβλεπτη περίσταση. Ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού ή με την αυτόματη αναγνώριση ατυχήματος (όταν ανοίγουν οι αερόσακοι). Η επικοινωνία γίνεται μέσα από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, είναι δωρεάν και χρειάζεται το όχημα να βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχει οποιοδήποτε σήμα κινητής τηλεφωνίας. Ο επιβάτης μπορεί να συνομιλήσει με τον τηλεφωνικό εκπρόσωπο του 112, ο οποίος ανάλογα με την κατάσταση θα ειδοποιήσει την Άμεση Δράση, το ΕΚΑΒ ή την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με έρευνες, η έγκαιρη και ακριβής ειδοποίηση ενός ατυχήματος με το σύστημα E-Call, μπορεί να επιταχύνει την άφιξη βοήθειας ακόμη και κατά 30 λεπτά, σώζοντας πολύτιμο χρόνο και ζωές.

Με κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, η Hyundai δημιουργεί και μία απόδειξη του πόσο εστιασμένη και αφοσιωμένη είναι στο να παρέχει το ασφαλέστερο αποτέλεσμα σε εκείνους που βρίσκονται στην καμπίνα ενός μοντέλου με το σήμα της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...