Toyota vs Hyundai: Μικρά, μεγάλα, υβριδικά, EV, SUV - Οι μάχες σε κάθε κατηγορία

Οι δύο πιο αγαπημένες μάρκες στο Google πανελλαδικά κοντράρονται στα ίσια, είτε μιλάμε για αυτοκίνητα πόλης, είτε για υβριδικά, είτε για SUV.

  • -
  • -

Ότι τα μοντέλα των Toyota και Hyundai αποτελούν best-sellers δεν αποτελεί μυστικό. Έχοντας πλήρη γκάμα, οι δύο εταιρείες φροντίζουν πάντα να εκπληρώνουν τις ανάγκες και τα θέλω του μεγαλύτερου μέρους των αγοραστών, προσφέροντας μοντέρνα, πλούσια εξοπλισμένα και αξιόπιστα μοντέλα κάθε λογής. Σε ποια segments όμως έχουν την μεγαλύτερη μεταξύ τους διαμάχη; Στα αυτοκίνητα πόλης, στα οικογενειακά ή στα SUV;

Νέες αφίξεις όπως αυτές των Toyota Corolla Cross και Hyundai Santa Fe αναζωπυρώνουν την μάχη καθώς αλλάζουν τα δεδομένα και ίσως μαζί και την γνώμη του κοινού, ενώ τις επόμενες εβδομάδες τα δεδομένα θα αλλάξουν και πάλι με την άφιξη του νέου Hyundai Kona. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα άμεσων ανταγωνιστών και στην συνέχεια γράψτε μας στα σχόλια ποιο προτιμάτε.

Αυτοκίνητο πόλης: Toyota Aygo X ή Hyundai i10

i10 aygo x

H Toyota χαρίζοντας το «μαγικό» προσωνύμιο “crossover” και το γράμμα X στον τίτλο του μικρού της Aygo, πραγματοποίησε κίνηση ματ ώστε να επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το αστικό της μοντέλο. Το i10 με τον πλούσιο εξοπλισμό του και την πλήρη γκάμα κινητήριων συνόλων είχε κατακτήσει την κορυφή στις πωλήσεις του A-segment και όχι αδίκως. Θα καταφέρει το νέο μικρό της Toyota να το εκθρονίσει με ένα μόλις κινητήριο σύνολο 72 ίππων διαθέσιμο; Η μόνη επιλογή που δίνει η ιαπωνική μάρκα είναι στο κιβώτιο καθώς υπάρχει χειροκίνητη αλλά και αυτόματη έκδοση. Το i10 από την άλλη προσφέρεται με 3 διαφορετικούς κινητήρες απόδοσης από 67 έως 100 ίππους και με την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε χειροκίνητα και αυτόματα σύνολα.

Οικονομικό supermini: Toyota Yaris ή Hyundai i20

i20 yaris

Εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το έργο του κορεατικού μοντέλου είναι δύσκολο. Αν και το i20 αποτελεί ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο από κάθε του πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει το best-seller, Yaris. Αν και η Hyundai συνεχίζει να έχει την μεγαλύτερη ποικιλία και σε αυτή την κατηγορία, προσφέροντας το i20 με ήπια υβριδικά και μη σύνολα, απόδοσης από 84 έως και 204 ίππους (i20 N), το Yaris κρύβει τον άσσο της Full Hybrid τεχνολογίας και της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και την σκληροπυρηνική GR έκδοση του ιαπωνικού supermini, αλλά σε αυτό το φάσμα τιμής δεν το λες και ιδιαίτερα οικονομικό.

Compact SUV: Toyota Yaris Cross ή Hyundai Bayon

bayon-yariscross

Η Toyota εδώ έκανε για ακόμη μία φορά, αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Πήγε στην πιο ποθητή κατηγορία της αγοράς και έβαλε το fan-favorite όνομα της σε ένα ούτως ή άλλως πολύ καλό αυτοκίνητο, για να δημιουργήσει εν μία νυκτί το Yaris Cross που έμελλε να μονοπωλεί στην κορυφή του εβδομαδιαίου μας Top10. Η Hyundai από την άλλη έχοντας βγάλει το Kona από την γκάμα της, πλέον διεκδικεί το μερίδιο της στο segment με όπλο της το Bayon. Το μαζεμένων διαστάσεων B-SUV χρησιμοποεί τους αποδοτικούς κινητήρες -υβριδικούς ή μη-, τον πλούσιο εξοπλισμό και την χαμηλή τιμή απόκτησης για να κερδίσει το κοινό και μέχρι στιγμής φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα.

Οικογενειακό hatchback: Toyota Corolla ή Hyundai i30

i30-corolla

Από την μία έχουμε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της αυτοκίνησης, το οποίο μάλιστα κατέφθασε πρόσφατα ανανεωμένο στην χώρα μας και από την άλλη ένα κορυφαίο δείγμα εξέλιξης ενός προϊόντος από γενιά σε γενιά. Η Corolla με λάβαρο την οικονομία καυσίμου στηρίζεται στην υβριδική της υπόσταση, ενώ το i30 έρχεται και αυτό με τον ήπιο υβριδισμό ως τον μέγιστο βαθμό εξηλεκτρισμού, όπως είδαμε να συμβαίνει και με το i20. Από την άλλη μία πλούσια γκάμα κινητήρων και εκδόσεων θα ταιριάξει το i30 σε όλα τα γούστα και κυρίως με χαμηλό κόστος απόκτησης.

Μεσαίο SUV: Toyota Corolla Cross ή Hyundai Tucson

Corolla-cross-tucson

Η άφιξη του Toyota Corolla Cross στο segment των C-SUV σίγουρα αναστάτωσε τον ανταγωνισμό. Προσφέροντας άπλετους χώρους για όλη την οικογένεια και εκτός δρόμου ικανότητες, τα Corolla Cross και Tucson δείχνουν – το καθένα με τον δικό του τρόπο – τι εστί «ιδανικό οικογενειακό SUV». Αν και η Toyota είναι η μάρκα με την πολυετή εμπειρία στα υβριδικά σύνολα (δεν είναι τυχαίο που το Corolla Cross προσφέρεται αποκλειστικά ως Full Hybrid), εδώ η Hyundai είναι που έχει το πάνω χέρι καθώς το Tucson προσφέρεται ως αποκλειστικά θερμικό, ήπια υβριδικό, full υβριδικό και plug-in hybrid υβριδικό.

Οικογενειακό SUV: Toyota RAV4 ή Hyundai Santa Fe

rav4 santa f

Περνάμε στις απόλυτες ναυαρχίδες των δύο εταιριών, με τα Toyota RAV4 και Hyundai Santa Fe να αποτελούν την ενσάρκωση του απόλυτου οικογενειακού SUV. Το καθένα με τον τρόπο του.To κορυφαίο SUV της Hyundai στην Ευρώπη έρχεται αποκλειστικά με Full Hybrid και Plug-in Hybrid συστήματα μετάδοσης κίνησης. Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας στην Γηραιά Ήπειρο που χρησιμοποιεί την ολοκαίνουρια πλατφόρμα οχημάτων τρίτης γενιάς, με αποτέλεσμα να παρέχει βελτιωμένες επιδόσεις, καλύτερη απόδοση και μέγιστη ασφάλεια. Οι αποδόσεις των συνόλων είναι 230 και 265 ίπποι, αντίστοιχα. Το Toyota RAV4 από την άλλη προσφέρεται και αυτό με Full αλλά και Plug-in Hybrid μονάδες απόδοσης 222 και 306 ίππων αντίστοιχα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει στο οπλοστάσιο του και ένα αμιγώς θερμικό σύνολο 2 λίτρων και 175 ίππων.

Ηλεκτρικά crossover: Toyota bZ4X ή Hyundai Kona Electric

bz4x-kona

Για το τέλος αφήσαμε τις αμιγώς ηλεκτροκίνητες επιλογές και για αυτή την κατηγορία επιλέξαμε να βάλουμε απέναντι στο bZ4X της Toyota, το ολοκαίνουργιο Hyundai Kona Electric το οποίο θα καταφθάσει στην ελληνική αγορά από μέρα σε μέρα. Και τα δύο είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις, με το Toyota να έρχεται είτε με κίνηση στους εμπρός τροχούς και 204 ίππους, είτε ως τετρακίνητο με 218 ίππους. Και στις δύο περιπτώσεις εξοπλίζεται με μπαταρία 71,4 kWh, το φορτίο της οποίας είναι αρκετό για 516 km στην δικίνητη εκδοχή και 470 km στην τετρακίνητη. Η νέα γενιά του Hyundai Kona Electric τώρα έρχεται αποκλειστικά με κίνηση στους εμπρός τροχούς και δύο συνδυασμούς ηλεκτροκινητήρα-μπαταρίας. Στη Standard Range ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 156 ίππους και η μπαταρία έχει χωρητικότητα 51 kWh (48,4 kWh εκμεταλλεύσιμες) με την αυτονομία να αγγίζει τα 340 km. Στην Extended Range η ισχύς ανεβαίνει στους 218 ίππους και η χωρητικότητα της μπαταρίας στις 68,5 kWh (65,4 kWh εκμεταλλεύσιμες). Σε αυτή την περίπτωση η αυτονομία αυξάνεται στα 490 km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...