Τιμές καυσίμων: Πόσο κοστίζει το φουλάρισμα σήμερα;

Δες πόσο θα «πονέσει» την τσέπη σου αν κάνεις το λάθος να πεις «Γέμισε το!».

  • -
  • -

Οι εποχές που πηγαίναμε στα πρατήρια καυσίμων αμέριμνοι και λέγαμε στον υπάλληλο «να το γεμίσει» χωρίς δεύτερη σκέψη, έχουν περάσει προ πολλού. Πλέον, με την τιμή της βενζίνης να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ για τα καλά και τις τιμές όλων των υπόλοιπων καυσίμων να έχουν κάνει το ίδιο, η διαδρομή ακόμη και προς το φθηνότερο πρατήριο της γειτονιάς πρέπει να συνοδεύεται από ηρεμιστικό χάπι, παρά τη σχετική μείωση τιμής που παρατηρείται αυτές τις ημέρες.

Η πλειοψηφία των οδηγών έχουν ήδη περιορίσει κατά πολύ τις μετακινήσεις τους, «κόβοντας» τις περιττές διαδρομές. Ανεφοδιάζουν τα οχήματα τους με ποσά μεταξύ 20 και 40 ευρώ, προσπαθώντας έστω να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες για μετακίνηση. Πόσο μεγάλο είναι όμως το «καπέλο» στα έξοδα κάποιου που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο σήμερα;

Πόσο κοστίζει το γέμισμα με βενζίνη;

Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα όχημα του οποίου το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 55 λίτρα, για να γεμίσει με αμόλυβδη 95 οκτανίων σύμφωνα με την μέση τιμή στην Αττική που είναι 2,23 ευρώ, θα χρειαστεί 122,5 ευρώ. Πέρυσι, το ίδιο μοντέλο, με τη μέση τιμή για το ίδιο καύσιμο το καλοκαίρι του 2021 να ορίζεται στα 1,63 ευρώ/lt – για το φουλάρισμα του ήθελε 89,5 ευρώ. Φέτος, κοστίζει 33 ευρώ περισσότερα.

antlia

Θέλετε να μάθετε σε τι κόστος αντιστοιχεί ανά 100 km; Θα σας συνιστούσαμε να καθίσετε! Αυτό γιατί αν η κατανάλωση για το ίδιο αυτοκίνητο είναι περίπου στα 8 lt/100km, τότε αυτή τη στιγμή το κόστος ανά 100 km ανέρχεται στα 17,8 ευρώ. Το κόστος με ακριβώς τις ίδιες παραμέτρους αλλά την περσινή τιμή της αμόλυβδης πέφτει στα 13 ευρώ! Σχεδόν 5 ευρώ ακριβότερα κοστίζουν τα 100 km φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Δείτε ακόμη: Fuel Pass 2: Στα 80 € η επιδότηση για καύσιμα – 100 € στα νησιά

Τι γίνεται με καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το υγραέριο;

Καλύτερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν την τύχη να οδηγούν αυτοκίνητο που κινείται με πετρέλαιο ή ακόμα καλύτερα υγραέριο. Στην περίπτωση του πετρελαίου, ένα αυτοκίνητο που φέρει το ίδιο ντεπόζιτο των 55 λίτρων που αναφέραμε νωρίτερα, αν χρησιμοποιήσουμε την μέση τιμή που βρίσκουμε σήμερα για το πετρέλαιο κίνησης στην Αττική η οποία ανέρχεται στα 1,95 ευρώ/lt, θα χρειαστεί 107,2 ευρώ για να γεμίσει. Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι, όταν το πετρέλαιο κόστιζε κατά μέσο όρο 1,35 ευρώ/lt, θα ήταν 74,2 ευρώ ή 33 ευρώ φθηνότερα.

lpg

Περνώντας στο πολύ φθηνότερο υγραέριο τώρα, η τιμή μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερη από πέρυσι, αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με το πετρέλαιο ή  την βενζίνη. Με μέση τιμή στην Αττική σήμερα της τάξης των 0,95 ευρώ/lt, ένα όχημα με ντεπόζιτο 40 lt γεμίζει με μόλις 38 ευρώ. Πέρυσι, με τιμή 0,89 ευρώ/lt, το γέμισμα θα κόστιζε 35,6 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά το φυσικό αέριο, εδώ πρέπει να σημειωθεί η τεράστια αύξηση στην τιμή του η οποία οφείλεται στα δυσάρεστα γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Λόγω της άμεσης σύνδεσης που έχει το συγκεκριμένο καύσιμο με την Ρωσία, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 70%(!). Αυτό σημαίνει πως εκεί που ένα όχημα με ρεζερβουάρ 14 κιλών γέμιζε με 11,9 ευρώ, πλέον χρειάζεται 20,3 ευρώ!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...