Tesla: Αποζημίωση 100.000+ € για «αναξιόπιστο» autopilot

Για ακόμη μια φορά η Tesla καλείται να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ σε πελάτη της στην Ευρώπη, λόγω ελαττώματος σε αυτοκίνητό της.

  • -
  • -

Ο κάτοχος ενός Model X στη Γερμανία ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία Autopilot στο καινούριο ηλεκτρικό SUV δεν λειτουργούσε σωστά. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Tesla πρέπει να τον αποζημιώσει με το ποσό των 112.000 ευρώ.

Έπειτα από εισήγηση του δικαστή του Μονάχου, το Tesla Model X υπεβλήθη σε λεπτομερή τεχνική ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχαν προφανή ζητήματα. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε σε γερμανικούς δρόμους για να δουν οι εμπειρογνώμονες αν το Autopilot χειριζόταν κατάλληλα καταστάσεις τις οποίες είχε καταγγείλει ο ιδιοκτήτης.

tesla

Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι το Model X δεν μπορούσε να κινηθεί με ασφάλεια σε ορισμένες καταστάσεις, με ενεργοποιημένο το autopilot. Όπως ανέφερε το «Der Speigel», ο δικαστής έκρινε πως η αναξιοπιστία της συγκεκριμένης τεχνολογίας αποτελεί «τεράστιο κίνδυνο» σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Δύσκολα τα βγάζει πέρα με τους Γερμανούς η Tesla

Η Tesla από την πλευρά της, υποστήριξε πως το autopilot δεν έχει σχεδιαστεί ούτε προορίζεται για χρήση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, αφορά οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο και αυτό το γνωρίζουν οι οδηγοί.

Ωστόσο, το δικαστήριο σημείωσε ότι οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να θυμούνται πότε πρέπει να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες, ανάλογα τον δρόμο και τις συνθήκες, διότι αυτό τους αποσπά την προσοχή.

tesla

Διαβάστε επίσης: Πελάτης της Tesla στην Ισπανία έλαβε αποζημίωση άνω των 60.000 €

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, δικαστήριο του Μονάχου, έχει απαγορεύσει από τον Ιούλιο του 2020 στην Tesla Γερμανίας να επαναλαμβάνει παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας Autopilot και των συστημάτων υποβοήθησης. Αναλυτικότερα, η εταιρεία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις εκφράσεις «πλήρως αυτόνομη οδήγηση» ή «αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα» που περιλαμβάνονται στο γερμανικό διαφημιστικό υλικό της.

Μάλιστα, η Tesla έχει ενημερώσει τους πελάτες της ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που ενσωματώνουν τα μοντέλα της γκάμας της δεν σχετίζονται με την πλήρως αυτόνομη οδήγηση και έχει ήδη αλλάξει το όνομα Autopilot σε Autodrive στα γερμανικά έγγραφά της.

Πηγές: insideevs.com, tracednews.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...