Ο Elon Musk απαντά: Πότε θα πέσουν οι τιμές των Tesla;

Οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν ανέβει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, κάτι που ισχύει και για την Tesla. Πότε θα δούμε χαμηλότερες τιμές;

  • -
  • -

Η ενεργειακή κρίση, ο κορονοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρη αύξηση τιμών πολλών αγαθών, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα. Οι τιμές των αυτοκινήτων καταγράφουν ιστορικά υψηλά και παρατηρούμε ότι όλοι οι κατασκευαστές ανεβάζουν τον τιμοκατάλογό τους. Κάτι τέτοιο γίνεται και στην Tesla. Το πιο προσιτό μοντέλο της, το Model 3, έχει δεχθεί ήδη τρεις μεγάλες αυξήσεις, χωρίς να υπολογίζονται μικρές ανατιμήσεις των εκδόσεων.

Ως αποτέλεσμα, η βασική έκδοση είναι κατά… 30% ακριβότερη στην αγορά των ΗΠΑ και δύσκολα θα φτάσουμε ξανά στα επίπεδα που ήμασταν πριν από περίπου 2 χρόνια. Ο Elon Musk ερωτήθηκε στο Twitter αν υπάρχουν σχέδια για μειώσεις στις τιμές των νέων αυτοκινήτων μετά την πανδημία ή όταν θα αποκατασταθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο CEO της Tesla απάντησε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να ρίξουν τις τιμές τους όταν «ηρεμήσει» ο πληθωρισμός.

Δείτε ακόμη: Γιατί η Tesla δεν δίνει κλειδί και το χρεώνει έξτρα;

Είναι προφανές ότι η μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα είναι έξω από τις δυνάμεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα νέα αυτοκίνητα συνεχώς ακριβαίνουν και θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές προκειμένου να εξασθενήσει το φαινόμενο. Άλλωστε, στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει μείωση των τιμών όταν η ζήτηση όχι απλά καλύπτει, αλλά υπερκαλύπτει την προσφορά.

Το τελευταίο είναι κάτι που ισχύει σήμερα. Με τα εργοστάσια να μην έχουν την ίδια παραγωγική δύναμη συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, οι παραγγελίες είναι πολλές περισσότερες από όσες μπορούν να εξυπηρετηθούν. Άρα, μια εταιρεία που ήδη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τους πελάτες της, δεν έχει κανένα λόγο να ρίξει τις τιμές της. Για την Tesla συγκεκριμένα, μείωση στις τιμές θα δούμε μόνο αν αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ηλεκτροκίνηση, παρουσιαστούν αξιόλογα, προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα και πέσει η ζήτηση για τα αυτοκίνητα της φίρμας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...