Νέος νόμος: Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κάνουν ίδιο ήχο!

Ίδιος θα είναι ο ήχος που θα φτάνει στα αυτιά των περαστικών από τα αυτοκίνητα, άσχετα από την μάρκα και την δύναμη που αυτό έχει.

  • -
  • -

Ομοιογένεια στους ήχους που θα παράγουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θέλει να φέρει η αμερικανική αρχή για την ασφάλεια στους δρόμους (National Highway Traffic Safety Administration), σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί το πλαίσιο γύρω από την κυκλοφορία των οχημάτων με μπαταρία στους δρόμους.

Όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα κάτω των 30-40 km/h καθίσταται σχεδόν αδύνατο να το ακούσει κάποιος, καθώς είναι πολύ χαμηλής έντασης ο ήχος που παράγεται. Γι’ αυτό το σκοπό οι κατασκευαστές βάζουν στα ηλεκτρικά ένα σύστημα που επιτρέπει την αναπαραγωγή κάποιου ήχου ώστε να γίνεται ηχητικά αντιληπτή η παρουσία τους.

Πριν από δύο χρόνια η υπηρεσία είχε δεχτεί μία πρόταση η οποία θα επέτρεπε στον κάθε οδηγό να ορίσει τον ήχο που θα ήθελε να παράγει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρακτική ήταν ότι αν οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον ήχο που τους αρέσει, δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να απενεργοποιήσουν εντελώς την παραγωγή ήχου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4454dfc687bb992effda292718bda0a5.jpg

Τελικά αυτή η πρόταση δεν πέρασε και η υπηρεσία θα κινηθεί στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Θα επιβάλει την παραγωγή όμοιου ήχου από όλα τα αυτοκίνητα, ώστε οι πεζοί και ιδιαίτερα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να καταλαβαίνουν αμέσως ότι βρίσκεται κοντά τους αυτοκίνητο και όχι κάποιο άλλο όχημα (scooter, πατίνι, ποδήλατο κ.λπ.).

Δείτε ακόμα: Τop 10: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που καίνε το λιγότερο ρεύμα

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός ο ήχος και πόσο δυνατά θα ακούγεται. Αυτό που έχει επιβληθεί σε πρώτη φάση είναι η ομαδοποίηση των αυτοκινήτων. Δηλαδή όλα τα οχήματα που κατασκευάζονται από τον ίδιο κατασκευαστή, είναι το ίδιο μοντέλο, της ίδιας χρονιάς, του ίδιου αμαξώματος και στο ίδιο εξοπλιστικό επίπεδο, θα αναπαράγουν ακριβώς τον ίδιο ήχο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9c06d9cff64edb4b41db9401ece52545.jpg

Μπορεί ακόμα να εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις, όμως αυτό που μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένο είναι ότι δεν θα επιτρέπονται επιλογές οι οποίες θα παραπέμπουν στην φύση, όπως οι ήχοι που θυμίζουν πουλιά, ζώα ή τη θάλασσα.

Αν η παραπάνω απόφαση μπορούσε με κάποιον τρόπο να εφαρμοστεί στα θερμικά αυτοκίνητα, θα οδηγούσε μοντέλα όπως BMW M, Mercedes-AMG ή ακόμα και supercars όπως Ferrari και Lamborghini να ακούγονται το ίδιο με αυτοκίνητα πόλης όπως το 500, το Yaris και το Polo.

Σας αρέσει αυτή η ομοιογένεια ή θέλετε το κάθε αυτοκίνητο να κάνει τον δικό του ήχο ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ του;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...