Lexus: Μόνο ένα καλώδιο ενώνει τιμόνι και τροχούς! [video]

Η τεχνολογία steer-by-wire φέρνει την επόμενη ημέρα στο σύστημα διεύθυνσης των Lexus, προβάλλοντας μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα.

  • -
  • -

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV RZ της Lexus φέρνει μια νέα τεχνολογία στο κομμάτι του συστήματος διεύθυνσης. Η premium ιαπωνική μάρκα παρουσιάζει το steer-by-wire, ένα τιμόνι που δεν χρησιμοποιεί τα κλασικά μηχανικά μέρη για τη σύνδεσή του με τους τροχούς, αλλά το κάνει με ηλεκτρικά, δίνοντας αρκετές νέες δυνατότητες στους μηχανικούς. Αφορμή ήταν το νέο τιμόνι Yoke που μοιάζει περισσότερο με πηδάλιο αεροσκάφους παρά με… κανονικό τιμόνι και ουσιαστικά, λείπει το πάνω μέρος του.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του steer-by-wire;

 Η Lexus τονίζει ότι αισθητήρες λαμβάνουν δεδομένα από τους τροχούς και μεταφέρουν στο τιμόνι την απαιτούμενη για τον οδηγό πληροφόρηση, δίνοντας μια ρεαλιστική αίσθηση οδήγησης. Το μεγαλύτερο προσόν του steer-by-wire όμως, είναι η δυνατότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που κινείται ο οδηγός. Πιο συγκεκριμένα, σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, το Yoke τιμόνι χρειάζεται μικρές κινήσεις για να στρίψει τους τροχούς.

Μεταμορφώνεται σε ένα άμεσο, ακριβές χειριστήριο που μπορεί να στρίψει το αυτοκίνητο σε φουρκέτα με λιγότερο από μισή στροφή στο τιμόνι. Αντίθετα, στον αυτοκινητόδρομο που το τιμόνι παραμένει κυρίως γύρω από τη θέση της ευθείας, κλιμακώνεται αντίθετα και βοηθά στην αίσθηση ασφάλειας που αποκομίζεις. Σύμφωνα με τη Lexus, το νέο steer-by-wire τους επιτρέπει να φτιάξουν μια ξεχωριστή μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στον οδηγό και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμη: Η Brembo παρουσιάζει τεχνολογία brake-by-wire για τα φρένα

Να τονίσουμε, ότι συστήματα μεταβλητού «βήματος» υπάρχουν και στα συμβατικά συστήματα διεύθυνσης με κρεμαγιέρα, ωστόσο είναι λιγότερο διαδεδομένα και τοποθετείται κυρίως σε ειδικά, ακριβότερα αυτοκίνητα. Στο video που ακολουθεί παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη δομή του συστήματος διεύθυνσης και το πως αυτό αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα νιώσετε πολύ περίεργοι να το δοκιμάσετε, για να δείτε τι αίσθηση δίνει στον πραγματικό κόσμο! Εμάς τουλάχιστον, αυτό ακριβώς το συναίσθημα μας προκάλεσε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...