Brembo Sensify: Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στα φρένα μας

Το ενεργό σύστημα πέδησης που ετοιμάζει η Brembo θα φέρει επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του ABS, μερικές δεκαετίες πριν.

  • -
  • -

Η τεχνολογία προχωράει, η ασφάλεια των αυτοκινήτων αναβαθμίζεται και η ζωή μας γίνεται απλούστερη. Το σύστημα πέδησης ενός οχήματος, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα για την ενεργητική του ασφάλεια, έχει μείνει ουσιαστικά απαράλλαχτο εδώ και δεκαετίες. Φυσικά, πολλά ηλεκτρονικά συστήματα που αναβαθμίζουν τη λειτουργία του έχουν κάνει την εμφάνισή τους και το καθιστούν περισσότερο αποτελεσματικό, όμως η βασική δομή του έχει παραμείνει η ίδια.

Η Brembo, μια από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους, έρχεται για να φέρει νέα δεδομένα. Με το σύστημα Sensify, θα αλλάξουν τα πάντα γύρω από τα φρένα, όχι το πως λειτουργούν στους τροχούς αλλά στο πως φτάνει η εντολή στις δαγκάνες, από το πόδι του οδηγού. Το υδραυλικό σύστημα που γνωρίζουμε σήμερα θα αντικατασταθεί από μία brake-by-wire τεχνολογία. Η πίεση που ασκείται στο πεντάλ θα μεταφράζεται ηλεκτρονικά σε επιβράδυνση και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, όπως εξηγεί η εταιρεία. Δύο μονάδες ελέγχου θα στέλνουν μηνύματα σε ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές και από εκεί, κάθε τροχός θα φρενάρει ανεξάρτητα, ανάλογα με τις συνθήκες.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φρεναρίσματος, χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα ενσωματώνει. Με βάση την πρόσφυση κάθε ελαστικού, τη θερμοκρασία κάθε δισκόπλακας και την κίνηση του αυτοκινήτου, θα ξέρει που να στείλει περισσότερη δύναμη επιβράδυνσης προκειμένου να εκτελεστούν με συνέπεια οι εντολές που στέλνει ο οδηγός με το δεξί του πόδι. Εκτός από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο φρενάρισμα, θα υπάρξουν μεγάλες βελτιώσεις και στην απόκριση του συστήματος.

Πλέον ο οδηγός θα έχει στη διάθεσή του ένα πετάλι με ακαριαία επίδραση στο σύστημα πέδησης, ενώ ο κάθε κατασκευαστής θα μπορεί να ρυθμίσει την προοδευτικότητα και την αίσθηση πολύ πιο εύκολα. Το τελευταίο θα βοηθήσει πολύ στα ηλεκτρικά, αλλά και υβριδικά μοντέλα, που λόγω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας έχουν «ξύλινη» αίσθηση στο πεντάλ και συχνά, συγχύζουν τους οδηγούς. Με το Sensify της Brembo, η αίσθηση θα παραμένει πάντα αναλλοίωτη και η επιβράδυνση, σταθερή.

Ο στόχος της εταιρείας είναι από το 2024 να περάσει στην παραγωγή, ενώ λέγεται ότι οι πρώτες εταιρείες αυτοκινήτου ήδη έχουν ενδιαφερθεί για το νέο αυτό σύστημα. Υπολογίζουν ότι εκτός από τα επιβατικά οχήματα, μεγάλο ενδιαφέρον θα υπάρξει και από το «στρατόπεδο» των επαγγελματικών, κυρίως από τους κατασκευαστές μεγάλων φορτηγών, των οποίων τα συστήματα πέδησης αλλάζουν εντελώς αίσθηση και συμπεριφορά όταν το όχημα έχει φορτίο, συγκριτικά με τις φορές που ταξιδεύει άδειο. Εκεί βέβαια, μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα σε σχέση με τα επιβατικά, αφού ενσωματώνονται φρένα με πεπιεσμένο αέρα και όχι τα γνωστά μας υγρά φρένων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...