Ηλεκτρικά και αθόρυβα Hyundai N με έως και 680 ίππους

Τα κορυφαία σπορ μοντέλα της Hyundai θα συνεχίσουν να εξάπτουν την όρεξή μας για οδήγηση ακόμα και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

  • -
  • -

Ο συσχετισμός της ηλεκτροκίνησης με τα Hyundai N δεν είναι εύκολο καθώς τα σπορ μοντέλα της μάρκας είναι συνδεδεμένα με εκρηκτικούς, ηχηρούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Φυσικά, περιθώριο στην ανόθευτη απόλαυση της οδήγησης θα υπάρχει και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, με τη Hyundai να παρουσιάζει τα πρώτα N με ηλεκτροκινητήρες. Το πρώτο ηλεκτρικό Hyundai N παραγωγής αναμένεται να είναι το Ioniq 5 N, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσα στο 2023. Για την ώρα η φίρμα από την Νότια Κορέα, μας δείχνει δύο πρωτότυπα με εντυπωσιακές προδιαγραφές.

Hyundai RN22e και Hyundai N Vision 74 με εκρηκτικές επιδόσεις

Το πρώτο είναι το RN22e, ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες που συνολικά, αποδίδουν 585 ίππους και 740 Nm ροπή. Η μπαταρία που τους τροφοδοτεί με ενέργεια έχει χωρητικότητα 77,4 kW, μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% μέσα σε μόλις 18 λεπτά, ενώ το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι χτισμένο με αρχιτεκτονική 800V. Πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκίνητο με μήκος 4.915 χιλιοστά, πλάτος στα 2.023 χιλιοστά και ύψος 1.479 χιλιοστά. Το μηχανικό σύνολο του RN22e δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί στο Hyundai Ioniq 5 N παραγωγής.

Το δεύτερο πρωτότυπο ονομάζεται N Vision 74 και σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ξυπνά μνήμες από το Hyundai Pony Coupe του 1974. Εδώ έχουμε ένα μοντέλο κυψελών καυσίμου υδρογόνου, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο καύσιμο για να παράγει ενέργεια και να τροφοδοτεί με ρεύμα το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Σύμφωνα με τη Hyundai η απόδοση είναι στους 680 ίππους και τα… 900 Nm ροπή, η δεξαμενή του υδρογόνου των 4,2 κιλών ανεφοδιάζεται σε 5 λεπτά και η μπαταρία, έχει χωρητικότητα στις 62,4 kWh. Όταν είναι γεμάτο, μπορεί να διανύσει έως και 600 χιλιόμετρα.

Ηλεκτρικά που μοιάζουν με σπορ μοντέλα βενζίνης

Η Hyundai κατανοεί ότι στη σπορ πλευρά της αυτοκίνησης, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν κινεί μόνο το όχημα, αλλά δημιουργεί και συναίσθημα στον οδηγό με τον ήχο και τη συμπεριφορά του. Έτσι, στα ηλεκτρικά μοντέλα της θα δούμε μερικά συστήματα, όπως το N Sound+ και το N e-shift.

Δείτε τη video - δοκιμή μας για το Hyundai i30 N στην πίστα των Σερρών!

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τα ονόματα, το πρώτο προσθέτει τεχνητό ήχο που παίζει από τα ηχεία και το δεύτερο, την αίσθηση αλλαγής των σχέσεων με την χαρακτηριστική «κλωτσιά» που τρως όταν πιέζεις στο όριο ένα αυτοκίνητο επιδόσεων. Φυσικά αυτά τα δύο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως είναι στην πράξη, όμως η Hyundai έχει αποδείξει τις ικανότητές της με τα μοντέλα N και πιστεύουμε ότι στην ηλεκτρική εκτέλεσή τους, θα παραμείνουν το ίδιο ικανά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...