Παρανομείς με SUV; Πληρώνεις διπλάσιο πρόστιμο!

Τι μπορεί να έκανε η οδηγός ενός SUV και τώρα αναγκάζεται να πληρώσει πρόστιμο σχεδόν διπλάσιο από το κανονικό;

  • -
  • -

Είναι δυνατόν το είδος και το μέγεθος του αυτοκίνητου μας να παίζει ρόλο στο πόσο θα είναι το πρόστιμο που θα πληρώσουμε αν κάνουμε κάποια παραβίαση του ΚΟΚ; Και όμως είναι, τουλάχιστον σε μία συγκεκριμένη περίπτωση.

Όταν οδηγείς ένα SUV καλείσαι ούτως ή άλλως να κάνεις μεγαλύτερα έξοδα. Είναι πιο ακριβά, καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο, φθείρουν πιο γρήγορα τα ελαστικά τους, πολλές φορές έχουν ακριβότερη ασφάλεια, ενώ λόγω του αυξημένου βάρους οδηγούν και σε πιο συχνή αντικατάσταση στοιχείων όπως η ανάρτηση. Οπότε θα πρέπει να πληρώνουν και μεγαλύτερα πρόστιμα για τις ίδιες παραβάσεις ή όχι;

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι κάποιες χώρες όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία εφαρμόζουν σύστημα όπου το πρόστιμο διαμορφώνεται ανάλογα με το εισόδημα του οδηγού, όμως στην Γερμανία πήγαν ένα βήμα παρακάτω.

running-a-red-light-kokkino-fanari

Μία γυναίκα οδηγούσε στην Φρανκφούρτη ένα SUV της BMW. Η γυναίκα παραβίασε ένα κόκκινο φανάρι, με το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα να δείχνει πως το φανάρι είχε γίνει κόκκινο 1,1 δευτερόλεπτα πριν η γυναίκα περάσει από το σημείο. Η υπόθεση πήγε σε αρμόδιο δικαστήριο και εκεί ο δικαστής αποφάσισε να της επιβάλει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα, την στιγμή που το πρόστιμο κανονικά φτάνει τα 200 ευρώ.

Δείτε ακόμα: Το κόκκινο φανάρι που «σφάζουμε» 300 φορές τη μέρα!

Η απόφαση του δικαστηρίου για σχεδόν διπλάσιο πρόστιμο βασίστηκε σε δύο στοιχεία. Το ένα είναι ότι η οδηγός είχε και άλλες παραβιάσεις του ΚΟΚ στο παρελθόν. Το δεύτερο ήταν ότι οδηγούσε SUV. Στην αιτιολόγηση της απόφασης αναφέρεται ότι τα φανάρια έχουν ως βασικό σκοπό να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση πεζών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος παραβιάσει το κόκκινο με SUV αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πεζούς σε σχέση με ένα μικρότερο αυτοκίνητο, λόγω του μεγάλου όγκου και του πιο τετραγωνισμένου σχήματος.

Η οδηγός που κρίθηκε ένοχη έχει το δικαίωμα να καταθέσει ένσταση. Αν και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να απαλλαγεί εντελώς από την ποινή, το μόνο που θα μπορούσε να καταφέρει είναι να μειώσει το ποσό του προστίμου που της επιβλήθηκε.

Πώς θα αντιδρούσες αν «έτρωγες» διπλάσιο πρόστιμο μόνο και μόνο επειδή οδηγείς SUV; Συμφωνείς με τον τρόπο σκέψης του δικαστή ή όχι;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...