Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με αερόσακο;

Πόσα χρόνια έχετε να μπείτε σε αυτοκίνητο χωρίς αερόσακο; Σίγουρα είναι αρκετά, όμως πότε και πώς μπήκε για πρώτη φορά στην ζωή μας; Ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή.

  • -
  • -

Η ύπαρξη ενός ή περισσότερων αερόσακων δεν ήταν πάντα δεδομένη όπως σήμερα. Μάλιστα υπήρξε περίοδος που διατέθηκε στο κοινό, στην συνέχεια καταργήθηκε λόγω χαμηλής αποδοχής και κάποια στιγμή επανήλθε στο προσκήνιο για να μονιμοποιηθεί.

Τα πρώτα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετήθηκε αυτό το πραγματικά σωτήριο σύστημα ανήκαν στην γκάμα της General Motors και συγκεκριμένα στις Buick, Cadillac και Oldsmobile στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όμως αφορούσε αποκλειστικά μοντέλα τα οποία προορίζονταν για χρήση από κρατικές υπηρεσίες.

oldsmobile-toronado-1974-aerosakos-airbag

Το πρώτο αυτοκίνητο που είχε αερόσακο και διατέθηκε εμπορικά ώστε να μπορεί να το αγοράσει το ευρύ κοινό, ήταν το Oldsmobile Toronado του 1973. Το σύστημα ονομαζόταν Air Cushion Restraint System και υπήρχαν περιπτώσεις όπου πλασαρίστηκε ως υποκατάστατο της ζώνης ασφαλείας. Έτσι, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει ξεκάθαρο ότι ο αερόσακος λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με την ζώνη και όχι όταν την υποκαθιστά.

Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με GPS;

Αρχικά η ύπαρξη αερόσακου ανήκε στον προαιρετικό εξοπλισμό, όμως μέχρι το 1977 έπαψε να υφίσταται ως επιλογή, καθώς οι αγοραστές δεν το επέλεγαν. Ωστόσο, στην πορεία εξελίχθηκε περαιτέρω και το 1984 επανήλθε, αυτή τη φορά από την Ford. Έκτοτε η παρουσία του στα αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνεται.

Η αμερικανική υπηρεσία για την οδική ασφάλεια εκτιμά ότι η ύπαρξη αερόσακου στα αυτοκίνητα έχει σώσει την ζωή 50.547 ανθρώπων μέχρι το 2018, με το παραπάνω νούμερο να αφορά αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε μπορούμε να κατανοήσουμε την τεράστια αλλαγή που έφερε το εν λόγω σύστημα στην οδική ασφάλεια.

Έχεις ζήσει ποτέ το άνοιγμα ενός αερόσακου; Χαίρεσαι που είναι υποχρεωτικός εξοπλισμός στα σημερινά αυτοκίνητα ή θα προτιμούσες να είναι προαιρετικός ώστε να πέφτει η τιμή του αυτοκινήτου;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...