Σκηνή οροφής: Όσα πρέπει να ξέρεις για να… κοιμάσαι παντού

Αν τοποθετήσεις σκηνή οροφής στο αυτοκίνητο, μπορείς ουσιαστικά να κάνεις κάμπινγκ παντού λες και έχεις αυτοκινούμενο. Μάθε τι ισχύει γι΄αυτό το είδος διακοπών.

  • -
  • -

Με τα ακτοπλοϊκά και τη διαμονή σε ξενοδοχεία να έχουν εκτοξευτεί, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους για να κάνει λίγες μέρες διακοπών, χωρίς να δαπανήσει μια περιουσία. Το κάμπινγκ ζει μέρες δόξας, ωστόσο, ορισμένοι αναζητούν περισσότερη ελευθερία. Τα αυτοκινούμενα αποτελούν μια λύση, το κόστος όμως είναι απαγορευτικό.

Εδώ, έρχεται να δώσει τη λύση η σκηνή οροφής. Στο εξωτερικό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χαλαρώσουν στη φύση και να επισκεφθούν κάθε παραλία με το αυτοκίνητό τους, στήνοντας σκηνή στην οροφή του οχήματος. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, κάνουν λόγο για μια μοναδική εμπειρία διαμονής.

Για να βάλει και να στήσεις σκηνή στο αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι οι σκηνές οροφής, ποιο είναι το μέγιστο φορτίο που αντέχει η οροφή, μέχρι πόσα κιλά πρέπει να είναι οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν και τι λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Τι είναι οι σκηνές οροφής και πώς μπαίνουν;

Ακολουθούν τη φιλοσοφία των κλασικών σκηνών κάμπινγκ, έχοντας σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να αντέχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες στη φύση. Είναι αδιάβροχες, εξαιρετικά ανθεκτικές και με διαστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν δύο ενήλικες. Τα ποιοτικά υλικά τους εξασφαλίζουν αδιαβροχοποίηση, καλό αερισμό, καθώς και ικανοποιητική θερμομόνωση και ηχομόνωση. Υπάρχουν διαφόρων ειδών σκηνές οροφής, όπως για παράδειγμα, με σκληρό πολυεστερικό HardBox για τις AirTop και ύφασμα Textile για τις Overcamp και Air-Camping.

car camping

Ανάλογα τον μηχανισμό μπορείς να στήσεις μόνος σου τη σκηνή ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου. Τοποθετείται πάνω στις ράγες οροφής του αυτοκινήτου, αλλά πριν προβείς στην αγορά συνίσταται να γνωρίζεις τις ακριβείς προδιαγραφές της μπάρας του οχήματος ώστε να επιλέξεις τη σκηνή που κουμπώνει σωστά. Συνήθως το μήκος της κάθε μπάρας πρέπει να είναι όσο το πλάτος της σκηνής οροφής.

Ποιο είναι το μέγιστο φορτίο που αντέχει η οροφή του αυτοκινήτου

Το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο στην οροφή συνήθως αναγράφεται στο βιβλίο οδηγιών του οχήματος. Εξαρτάται λοιπόν από τον τύπο του αυτοκινήτου και οι περισσότερες σκηνές δεν ξεπερνούν το μέγιστο βάρος των 75 κιλών.

Πόσα κιλά πρέπει να είναι αυτοί που θα μπουν στη σκηνή;

Δεν υπάρχει ουσιαστικά όριο. Οι μπάρες οροφής του αυτοκινήτου είναι ενσωματωμένες στον σκελετό του οχήματος και έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν πολύ υψηλές πιέσεις. Οπότε αν η σκηνή τοποθετηθεί σωστά και οι προδιαγραφές της υποστηρίζουν 200+ κιλά, για παράδειγμα, τότε μπορούν να κοιμηθούν στη σκηνή δύο άτομα με απόλυτη ασφάλεια.

car camping

Τι λέει ο ΚΟΚ για τη σκηνή οροφής;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρεται στις μπάρες οροφής του αυτοκινήτου και το φορτίο. Οπότε η σκηνή οροφής αφορά τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ λοιπόν, το φορτίο δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • Τα 2,5 μέτρα πλάτος
  • Τα 4 μέτρα ύψος από το επίπεδο του δρόμου
  • Το βάρος του φορτίου δεν πρέπει να ξεπερνά το βάρος του αυτοκινήτου


Μπορώ να στήσω τη σκηνή και να κοιμηθώ όπου θέλω;

Περιορισμοί όσον αφορά στις σκηνές οροφής του αυτοκινήτου δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη. Οπότε μπορείς να σταθμεύσεις, να στήσεις τη σκηνή και να κοιμηθείς οπουδήποτε. Με βάση τον νόμο, οτιδήποτε προεξέχει προς τα πάνω από το αυτοκίνητο δεν αποτελεί στάθμευση για κάμπινγκ.

Διαβάστε επίσης: Ξέρεις πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν έχεις πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο;

Το αυτοκίνητο κινείται αν η σκηνή είναι στην οροφή;

Μπορείς να κινηθείς στον δημόσιο δρόμο, αρκεί η σκηνή να είναι κλειστή – σαν μπαγκαζιέρα - και τοποθετημένη στις μπάρες της οροφής του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Η ταχύτητα του ταξιδιού με το φορτίο καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τα 110 km/h.

car camping

Πού μπορώ να αγοράσω σκηνή οροφής;

Στο εμπόριο υπάρχουν κατασκευαστές υψηλού επιπέδου και έμποροι που πουλάνε σκηνές διαφόρων μαρκών, όπως ισχύει με τα περισσότερα προϊόντα. Οπότε, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις αυτό που επιθυμείς με βάση τις απαιτήσεις αλλά και το μπάτζετ που διαθέτεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...