Video: Πώς είναι μέσα μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Οι περισσότεροι έχουμε δει έναν κινητήρα αυτοκινήτου που να χρησιμοποιεί βενζίνη ή πετρέλαιο, όμως πόσοι έχουμε δει πώς είναι η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

  • -
  • -

Μπορεί τα ηλεκτρικά να αυξάνονται παντού γύρω μας, όμως ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουμε εξοικείωση με τα μέρη που τα αποτελούν, όπως είναι η μπαταρία στην οποία αποθηκεύεται το απαραίτητο για την κίνηση ρεύμα. Αυτό αλλάζει με τα παρακάτω video.

Σε αυτά βλέπουμε να ξεβιδώνεται και να αφαιρείται η μπαταρία ενός Genesis Electrified G80, δίνοντάς μας μία από τις λίγες ευκαιρίες να δούμε πώς είναι αυτό το βασικό κομμάτι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πρώτο από τα τρία video ο μηχανικός αφαιρεί όλες τις βίδες, στο δεύτερο μας την δείχνει με το προστατευτικό κάλυμμα στην θέση του, ενώ στο τρίτο αφαιρεί και το κάλυμμα, οπότε αποκτούμε μία ακόμα καλύτερη εικόνα.

Μπαταρία

Κοιτάζοντας τι υπάρχει όταν αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα, παρατηρούμε 36 τμήματα, τοποθετημένα σε μια διάταξη 4x9, καθώς το σχήμα της μπαταρίας είναι ορθογώνιο. Το κάθε τμήμα έχει μέσα του 12 κελιά, στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συνολικός αριθμός των κελιών αυτής της μπαταρίας φτάνει τα 432.

Το κάθε τμήμα μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 2,4 kWh, οδηγώντας έτσι στην συνολική χωρητικότητα της μπαταρίας στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, η οποία φτάνει τις 80 kWh.

Δείτε ακόμα: Ήξερες ότι υπάρχουν powerbank για ηλεκτρικά αυτοκίνητα; [video]

Αν κοιτάξουμε καλά το συνολικό σχήμα της μπαταρίας, δηλαδή με το κάλυμμα στην θέση του, θα δούμε ότι σε ένα σημείο έχει ένα εξόγκωμα. Αυτό γίνεται επειδή το G80 Electrified είναι αυτοκίνητο που αναπτύχθηκε πρώτα ως θερμικό και μετά ως ηλεκτρικό. Σε εκείνα που έχουν εξελιχθεί από την αρχή ως ηλεκτρικά, συνήθως η μπαταρία έχει εντελώς επίπεδο σχήμα.

Μελλοντικά η εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Hyundai – Kia, σκοπεύει να εξελίξει μία νέα πλατφόρμα η οποία θα ονομάζεται IMA (Integrated Modular Architecture). Βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι θα υπάρχουν 9 μεγέθη μπαταριών. Στο κάθε μοντέλο θα γίνεται επιλογή εκείνου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, αντί να εξελίσσεται μία διαφορετική μπαταρία για το κάθε μοντέλο.

Είχες δει ξανά πώς είναι η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...