Prodrive P25: Το αυτοκίνητο που θα έκανε περήφανο τον Colin McRae

H βρετανική Prodrive αναβιώνει το Subaru Impreza 22B αποκαλύπτοντας το P25! Τη σύγχρονη δίπορτη εκδοχή του θρυλικού μοντέλου που θα έκανε ακόμα και τον θρυλικό Colin McRae να νιώσει περηφάνια

  • -
  • -

To 1997 οι τεχνικοί κανονισμοί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι άλλαξαν ριζικά και παρουσιάστηκαν τα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, που αντικατέστησαν τα Group A. Τότε, η Prodrive, η οποία και είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της Subaru στο θεσμό, αποκάλυψε το δίθυρο Impreza WRC που έμελλε να αποτελέσει έναν από τους θρύλους των αγώνων, κατακτώντας και τον τίτλο Κατασκευαστών την ίδια χρονιά. Εκείνη την περίοδο η βρετανική εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε σε μόλις 424 αντίτυπα το μοναδικό 22Β. Ένα homologation special που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους θρύλους της αυτοκίνησης, δίπλα σε μοντέλα όπως η Lancia Delta HF Integrale και το Ford Escort RS Cosworth. Εν έτει 2022 και με αφορμή τα 25 χρόνια από την παρουσίαση του δίπορτου Impreza WRC, η Prodrive αποκάλυψε το P25. Ένα restomod του εμβληματικού 22Β. Μία μοναδική κατασκευή που θα παραχθεί σε μόλις 25 αντίτυπα και ουσιαστικά αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή του εκρηκτικού δίπορτου Impreza. Βασισμένο στο αμάξι-θρύλο, αλλά εφοδιασμένο με σύγχρονα μηχανικά μέρη, το P25 αποτελεί όνειρο για τους απανταχού petrolheads. Και με κόστος 535.000 €, μάλλον τέτοιο θα μείνει…   

Δείτε ακόμη: Oδοιπορικό στη Δημητσάνα με Subaru Outback Ίσως το ποσό σας ακούγεται υπερβολικό. Όμως, αν διαβάσετε παρακάτω τις προδιαγραφές του P25, μάλλον θα συνειδητοποιήσετε πως πρόκειται για τις περιπτώσεις που αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ! Καταρχήν,  το εντυπωσιακό restomod βασίζεται στο αμάξωμα του αρχικού δίθυρου Impreza WRΧ. Με τη βοήθεια του ανθρώπου που σχεδίασε το Impreza WRC ’98, του Βρετανού Peter Stevens (μέλος της ομάδας που σχεδίασε και την McLaren F1), το P25 διαθέτει μέρη από συνθετικό κάρμπον σε σημεία όπως το καπό, η οροφή, οι προφυλακτήρες, το πορτμπαγκάζ, οι καθρέφτες και το σπόιλερ, αλλά και τα μπάκετ καθίσματα, με αποτέλεσμα το βάρος του να αγγίζει μόλις τα 1.200 kg! Η κίνηση μεταφέρεται φυσικά και στους τέσσερις τροχούς, με το σύστημα μετάδοσης να περιλαμβάνει διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης εμπρός και πίσω, ενώ το μεσαίο είναι ενεργό, όπως ακριβώς και στα αγωνιστικά προδιαγραφών WRC της εποχής! Η ανάρτηση φέρει την υπογραφή της Bilstein και είναι ρυθμιζόμενη, ενώ έχει διατηρηθεί η αρχιτεκτονική με γόνατα ΜακΦέρσον μπροστά, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ρύθμισης του κάμπερ. Την εξέλιξη των φρένων ανέλαβε η ΑΡ Racing, με δίσκους 380 mm και εξαπίστονες δαγκάνες, με τους πίσω να έχουν διάσταση 350 mm και τετραπίστονες δαγκάνες.

Φυσικά, τις περιποιήσεις των τεχνικών της Prodrive δέχθηκε και ο κινητήρας. Οι Βρετανοί επέλεξαν τον 4κύλινδρο μπόξερ των 2.500 cc που συναντάμε στη νεότερη γενιά του STi. Και αυτός με τη σειρά του έχει υποστεί μία σειρά αλλαγών, όπως νέα έμβολα, πιστόνια, διαφορετικά χιτώνια κυλίνδρων, αλλά και νέο τούρμπο από την Garrett. Διαφορετικό είναι και το intercooler, ενώ τη σχεδίαση του συστήματος εξαγωγής ανέλαβε η γνωστή Akrapovic. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το P25 να αποδίδει 400 ίππους, αλλά και 600 Nm ροπής!
Δείτε ακόμη: Αφιέρωμα στα homologation specials

Ακόμα πιο σοφιστικέ είναι το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο και είναι ημιαυτόματο έξι σχέσεων! Πρόκειται για ένα κιβώτιο σειριακού τύπου, αλλά με ημιαυτόματη αλλαγή, με τις αλλαγές των σχέσεων να πραγματοποιούνται μόλις σε 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Μάλιστα, σε συνδυασμό με το εξελιγμένο στους αγώνες launch control, το Ρ25 μπορεί να πραγματοποιήσει το σπριντ των 0-100 km/h σε μόλις 3,5 sec! Και μάλιστα χωρίς ο οδηγός να χρειαστεί να αλλάξει σχέση από την 1η έως και την 3η. To P25 διαθέτει μερικά ακόμα στοιχεία βγαλμένα από τον μαγικό κόσμο των αγώνων Ράλι, όπως το ρυθμιζόμενο anti-lag, αλλά και το υδραυλικό χειρόφρενο. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά θεωρούμε πως το P25 αποτελεί το αυτοκίνητο που θα ονειρευόταν για την καθημερινότητα του κάθε λάτρης των αγώνων Ράλι… Και σίγουρα, αν ο αείμνηστος Colin McRae ήταν σήμερα ανάμεσα μας θα αισθανόταν περήφανος, αφού ο ίδιος αποτελεί τον κύριο λόγο δημιουργίας του μύθου γύρω από το Impreza.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...