Fuel Pass 2: Στα 80 € η επιδότηση για καύσιμα – 100 € στα νησιά

Νέα επιδότηση για τα καύσιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το ύψος της ενίσχυσης να έχει αυξηθεί τόσο για αυτοκίνητα όσο και για μοτοσυκλέτες.

  • -
  • -

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε γνωστό πως η επιδότηση για το Fuel Pass 2 θα έχει διάρκεια τρεις μήνες ( Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) και αυξάνεται στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ από τα 35 για τις μοτοσυκλέτες.

Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για μοτοσυκλέτες.

Συνολικά το κόστος του πακέτου θα ανέλθει σε 375 εκατ. ευρώ. Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Όσον αφορά στο diesel η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί αργότερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πάνω από 3 εκατ. οδηγοί θα πάρουν την επιδότηση

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η νέα παρέμβαση στα καύσιμα έχει τρίμηνη διάρκεια, θα ξεκινήσει από 1η Ιουλίου και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Να αναφέρω ότι οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια.

Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του «Fuel Pass» -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε «Fuel Pass 2». Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσυκλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα.  Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα παρουσιάσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέχεια λεπτομερή στοιχεία, απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο.

Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...