Αλλάζουν όλα στη ΒΕΑΤ, με 2€ επιπλέον σε κάθε κούρσα

Η ΒΕΑΤ αλλάζει μοντέλο λειτουργίας, χρεώνοντας κάθε χρήστη με ένα επιπλέον, σταθερό κόστος «προμίσθωσης» το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του οδηγού ΤΑΧΙ.

  • -
  • -

Η πολύ αυξημένη ζήτηση για ΤΑΧΙ που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα 61% σε σχέση με το 2019, οδηγεί τη ΒΕΑΤ σε αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και ένα πιο αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας για τους συνεργαζόμενους οδηγούς.

Μέχρι σήμερα, η εταιρία δεν εφάρμοζε χρέωση προμίσθωσης, δηλαδή ένα πάγιο κόστος για τη χρήση της υπηρεσίας, όπως κάνουν για παράδειγμα κάποιες υπηρεσίες ραδιοταξί. Ο χρήστης πλήρωνε τον οδηγό μόνο για τη διαδρομή του, και η εταιρία κρατούσε ως προμήθεια το 9,7% αυτού του ποσού. Από αύριο, 16 Ιουνίου 2022, από την αρχή κάθε «κούρσας» ο πελάτης θα χρεώνεται με ένα επιπλέον κόστος, το οποίο θα κυμαίνεται από 1,92 € έως 2,00 €, και το οποίο θα καταλήγει εξ ολοκλήρου στον οδηγό του ΤΑΧΙ.

Ο λόγος για αυτή την αλλαγή είναι η τεράστια άνοδος της τιμής των καυσίμων σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως αυξημένη ζήτηση για TAXI, που κάνουν τις «κούρσες» της ΒΕΑΤ λιγότερο ελκυστικές για τους οδηγούς. Με αυτή την κίνηση, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους οδηγούς, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της, αφού θα βρίσκουν πιο εύκολα ΤΑΧΙ -αν και θα πρέπει να το πληρώσουν ακριβότερα.

Για το θέμα, η ΒΕΑΤ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, ενώ δημοσίευσε και μια σειρά από ερωτήσεις-απαντήσεις για να προλάβει κάθε απορία σχετικά με το νέο μοντέλο λειτουργίας της.

Δείτε ακόμη Συνέντευξη με οδηγό ηλεκτρικού ΤΑΧΙ που κάνει 500 km/ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση της BEAT για τη χρέωση προμίσθωσης

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΒΕΑΤ δουλεύουμε σκληρά για να καλύψουμε τη ζήτηση των χρηστών μας για υπηρεσίες ταξί 24 ώρες το 24ωρο. Μας στηρίξατε και σας είμαστε ευγνώμονες. Γι’ αυτό θα είμαστε ευθείς, διαφανείς και ειλικρινείς μαζί σας.

Για περισσότερα από 11 χρόνια απορροφούμε ένα κόστος προκειμένου να μπορείτε να βρείτε ποιοτικές υπηρεσίες με τη γνωστή ασφάλεια και αξιοπιστία, με την οποία ταυτίστηκε το ΒΕΑΤ. Παρά το γεγονός πως σχεδιάζουμε πολύ όμορφα πράγματα για το μέλλον, δυστυχώς είναι αδύνατον σήμερα να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο λειτουργίας.

Με τη ζήτηση για υπηρεσίες ταξί να αυξάνεται συνεχώς και συνολικά 61% σε σχέση με το 2019, είναι δύσκολο για τους οδηγούς να τα βγάλουν πέρα, αλλά και να καλύπτουν την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Το υψηλό πλέον κόστος λειτουργίας ενός ταξί σε συνδυασμό με μια από τις χαμηλότερες τιμές ταξί στην Ευρώπη και τη συνειδητή επιλογή του ΒΕΑΤ να αποδίδει φόρους στο ελληνικό κράτος και όχι στο εξωτερικό, καθιστούν αναγκαία μια αλλαγή.

Από αύριο 16 Ιουνίου 2022, σε όλες τις κλήσεις ταξί μέσω του ΒΕΑΤ θα υπάρχει κόστος προμίσθωσης από €1,92 έως €2. Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει το εισόδημα των οδηγών και θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την αγορά αξιολογώντας συνεχώς την απόφαση αυτή και τα αποτελέσματα της, ώστε να προβούμε έγκαιρα σε τυχόν αναπροσαρμογές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή το επιβάλλουν τυχόν νέες ρυθμιστικές αποφάσεις για το κόστος υπηρεσιών ταξί.

Δείτε ακόμη Οδηγοί TAXI: Λιγότεροι φόροι ή Διπλάσια «σημαία»; Τι ζητούν για να μην τα κλειδώσουν

BEAT

Ερωτήσεις & απαντήσεις για το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΒΕΑΤ

Τι είναι το κόστος προμίσθωσης;

Το κόστος προμίσθωσης είναι μια νόμιμη χρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία, που μπορεί να κυμαίνεται από  €0 έως €5,65 (αρ.απόφασης ΥΜΕ Α54501/5518/28.1.2014) και αντιστοιχεί στο ποσό που πρέπει να πληρώσεις για να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία κλήσης ταξί. Χρησιμοποιείται ήδη από τους περισσότερους παρόχους τηλεφωνικής ή ψηφιακής διαμεσολάβησης ταξί στην Ελλάδα.

Ποιος εισπράττει το ποσό του κόστους προμίσθωσης;

Ο οδηγός. Στο BEAT, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους συνεργαζόμενους οδηγούς μας στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα και να τους προσφέρουμε περισσότερα έσοδα για διαδρομές μέσα στην πόλη.

Γιατί προκύπτει τώρα ανάγκη για την επιβολή της συγκεκριμένης χρέωσης;

Πριν τη δημιουργία του ΒΕΑΤ, το κόστος κλήσης ήταν δεδομένο. Εδώ και 11 χρόνια καταφέραμε να απορροφήσουμε το συγκεκριμένο κόστος, ώστε η υπηρεσία κλήσης ταξί να είναι εντελώς δωρεάν προς τους επιβάτες. Δυστυχώς, αυτό δε μπορεί να συμβεί πια. Το κόστος των υπηρεσιών ταξί στη Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, δίχως να έχει αυξηθεί για σχεδόν μια δεκαετία. Την ίδια ώρα, η υπέρογκη αύξηση στο κόστος καυσίμων και το υψηλότατο κόστος απόκτησης άδειας, έχουν συρρικνώσει σημαντικά τα έσοδα των οδηγών, ωθώντας σχεδόν 2,000 οχήματα εκτός αγοράς, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας, παρά την υπερβολική ζήτηση. Είναι τόσο ασύμφορη η λειτουργία ταξί στα μεγάλα αστικά κέντρα, που σημαντικός αριθμός οδηγών επιλέγει να εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά σε λιμάνια και αεροδρόμια, προκειμένου να περιορίζει τα κόστη και να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα υψηλής αξίας διαδρομές. Όλα αυτά, αθροιστικά, περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των κατοίκων της πόλης, με αποτέλεσμα υψηλούς χρόνους αναμονής για τους επιβάτες. Με την κίνηση μας στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε τους οδηγούς, προσφέροντας τους περισσότερα έσοδα για διαδρομές, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες!

Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκω πιο εύκολα ταξί από ‘δω και πέρα;

Στο BEAT θα βρεις το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων οδηγών στην Ελλάδα, ενώ κάθε εβδομάδα εγγράφονται δεκάδες νέοι οδηγοί. Πέρα από τον σημαντικό αριθμό κινήτρων και προνομίων που ήδη απολαμβάνουν όλοι οι οδηγοί που επιλέγουν να δουλεύουν με εμάς, φροντίζουμε συνεχώς να τους προσφέρουμε επιπλέον παροχές. Οικονομικά κίνητρα, loyalty program με κοινωνικές παροχές, εκπτωτικές συμφωνίες για τη συντήρηση και αγορά των οχημάτων τους. Σ’ αυτές προστίθεται και η είσπραξη του κόστους προμίσθωσης, έτσι ώστε και οι ίδιοι να έχουν μεγαλύτερο όφελος και εσύ ως πελάτης να εξυπηρετείσαι ευκολότερα. Αναμένουμε λοιπόν ότι θα εξασφαλίσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο στις υπηρεσίες μας, ώστε και εσύ να μπορείς να βρεις ταξί πιο εύκολα. Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι πάντα θα υπάρχουν ώρες αιχμής με πολύ αυξημένη ζήτηση, όπου ο αριθμός των διαθέσιμων οδηγών θα είναι περιορισμένος.

Γιατί εφαρμόζετε το κόστος προμίσθωσης αντί να μειώσετε την προμήθεια και να απορροφήσετε εσείς αυτό το κόστος;

Το προσπαθήσαμε στο παρελθόν και δεν ήταν αρκετό. Το γνωρίζεις ήδη, γιατί δεν έβρισκες εύκολα ταξί ούτε το 2019, ούτε το 2021, ούτε φέτος. Άλλωστε, μην ξεχνάς, πως η προμήθεια της ΒΕΑΤ, πέρα από τα λειτουργικά κόστη της εταιρείας μας, επιστρέφεται στους οδηγούς με τη μορφή οικονομικών κινήτρων, ώστε να εξυπηρετούν επιβάτες σε ώρες αιχμής.

Έχω ακούσει ότι η προμήθεια της ΒΕΑΤ είναι η πιο ακριβή. Ισχύει;

Σε αντίθεση με ανταγωνιστές μας, η ΒΕΑΤ έχει νομική οντότητα στην Ελλάδα, πληρώνει φόρους και αποδίδει ΦΠΑ στην Ελλάδα, ενώ δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Αυτό επιβαρύνει την προμήθεια της με την ανάλογη φορολογία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλασματικά ακριβότερη. Όμως είναι επιλογή μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και αποδίδουμε φόρους εδώ, όπως όλοι οι Έλληνες.

Αυξάνεται η προμήθεια της BEAT από το κόστος προμίσθωσης;

Όχι. Η ΒΕΑΤ έχει το ίδιο σταθερό ποσοστό προμήθειας τα τελευταία χρόνια.

Πώς θα εμφανίζεται το κόστος προμίσθωσης στην απόδειξή μου;

Στην απόδειξή σου, θα μπορείς να δεις τη συγκεκριμένη χρέωση είτε ως "κόστος προμίσθωσης” είτε ως "πρόσθετες χρεώσεις”. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ταμειακής μηχανής του κάθε οδηγού.

Άλλες εφαρμογές όμως δεν χρεώνουν κόστος προμίσθωσης, γιατί το κάνετε εσείς;

Τελευταία έχεις παρατηρήσει καθυστερήσεις στην εύρεση ταξί, από όλες τις εφαρμογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή επιβάρυνση του πελάτη θα βοηθήσει σημαντικά την εξυπηρέτησή σου, αφού θα βρίσκεις πιο εύκολα ταξί μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα θα συνεισφέρει εν μέρει στην εξισορρόπηση της τεράστιας αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων λειτουργικών εξόδων που καλείται να αντιμετωπίσει ο οδηγός. Είναι ένα μέτρο με το οποίο η εταιρεία αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει υποστηρίζοντας συνολικά τον κλάδο του ταξί στην Ελλάδα.

Γιατί διαφοροποιείται το ποσό του κόστους προμίσθωσης €1,92 ή €2;

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ταξιμέτρου που διαθέτει το κάθε όχημα. Υπάρχουν προκαθορισμένες επιλογές, τις οποίες μπορεί να επιλέξει κάθε οδηγός, γι’ αυτό μπορεί να συναντήσεις αυτή τη διαφοροποίηση. Το νόμιμο κόστος προμίσθωσης στην Ελλάδα μπορεί να κυμανθεί από €0 έως €5,65.

Ισχύει ότι η ΒΕΑΤ έχει χάσει οδηγούς που επιλέγουν να μην τη χρησιμοποιούν;

Όχι. Την ώρα που πολλοί χρήστες μας παραπονούνταν ότι δε βρίσκουν ταξί, το ΒΕΑΤ σημείωνε ιστορικά ρεκόρ διαδρομών. Απλά η ζήτηση έχει εκτοξευθεί. Οι εγγεγραμμένοι οδηγοί της ΒΕΑΤ είναι περισσότεροι από ποτέ. Περισσότεροι από 8,000. Η αύξηση της ζήτησης ωστόσο ξεπερνά το 61% σε σχέση με το 2019 και το 64% σε σχέση με το 2021. Συν, ότι ο τουρισμός στην Αθήνα έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Συνεπώς, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των διαδρομών που δε μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις πλατφόρμες και ξεπερνά τη ΒΕΑΤ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...