Ποιες εταιρείες άλλαξαν το λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου και τώρα... γυρίζουν πίσω;

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν περάσει από διάφορες… κρίσεις δημιουργικότητας. Τι είναι προτιμότερο όμως; Το στυλ ή η πρακτικότητα;

  • -
  • -

Ο εκσυγχρονισμός σε ένα αυτοκίνητο αφορά πολλούς τομείς, σημαντικούς και μη. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι πολλές φορές, η προσπάθεια «αναβάθμισης» καταλήγει σε εργονομικό λάθος ή αχρείαστη πολυπλοκότητα. Τα παραδείγματα που μπορούμε να σκεφτούμε είναι πολλά. Και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, εντοπίζεται στον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου. Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει αρκετές διαφορετικές μορφές του.

Κουμπιά, περιστροφικά χειριστήρια, πολύ μικρά joysticks ή τους μεγάλους, κλασικούς λεβιέδες που τραβώντας ή σπρώχνοντας επιλέγεις την επιθυμητή λειτουργία. Πολλοί κατασκευαστές κατέφυγαν στα περιστροφικά χειριστήρια και τα joysticks, προβάλλοντας παράλληλα το επιχείρημα της αυξημένης πρακτικότητας. Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην κεντρική κονσόλα και απελευθερώνουν τα μολύβια των σχεδιαστών, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας θηκών για μικροαντικείμενα ή ποτηροθηκών. Συχνά όμως αποσπούν αρνητικά σχόλια και προβληματίζουν τους οδηγούς, αντί να τους εξυπηρετούν.

Ποιοι κατασκευαστές επιστρέφουν στον παραδοσιακό λεβιέ του αυτόματου;

Δεν λείπουν και τα παραδείγματα κατασκευαστών που κατέφυγαν σε περιστροφικό χειριστήριο και επέστρεψαν στον παραδοσιακό λεβιέ, όταν ανανεώθηκε το μοντέλο. Η Ford είναι ένα παράδειγμα. Το Focus τέταρτης γενιάς είχε περιστροφικό χειριστήριο, ενώ η facelift εκδοχή του που μόλις παρουσιάστηκε, προσφέρεται με παραδοσιακό επιλογέα, όπως φαίνεται και από την κεντρική φωτογραφία του άρθρου (εκτός της σπορ έκδοσης ST που διατηρεί το περιστροφικό).

Η Jaguar είναι ένα ακόμη. Το εντυπωσιακό, αναδυόμενο και περιστροφικό χειριστήριο έδωσε τη θέση του σε ένα πιο πρακτικό joystick που με μικρές κινήσεις εμπρός ή πίσω επιλέγεις τη λειτουργία που θες. Η Toyota το ίδιο. Το μικρό joystick του υβριδικού Auris έγινε κανονικός επιλογέας στη σημερινή Corolla. Από την άλλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια… άλλη υπόθεση και ελάχιστα χρησιμοποιούν κλασικό λεβιέ. Κουμπιά, χειριστήρια πίσω από το τιμόνι και περιστροφικά μπουτόν δείχνουν να κερδίζουν την παρτίδα.

Δείτε ακόμη: Ποια μάρκα καταργεί όλα τα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο;

Τελικά όμως, τι είναι προτιμότερο; Ο παραδοσιακός λεβιές πιάνει περισσότερο χώρο και χρειάζεται μεγαλύτερες κινήσεις για να τον χειριστείς, όμως είναι πιο «συμβατικός» στα μάτια μας και κερδίζει τους πόντους της καθημερινής χρηστικότητας; Ή τελικά, οι μικρότεροι λεβιέδες που απελευθερώνουν και περισσότερο χώρο στην κεντρική κονσόλα είναι καλύτερο σενάριο;

Πείτε μας τι προτιμάτε, ψηφίζοντας στο poll που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...