Ηλεκτρικά πατίνια: Πόσο επικίνδυνα είναι για τα παιδιά;

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, όμως μήπως τελικά είναι επικίνδυνα για τους μικρότερους σε ηλικία;

  • -
  • -

Αυξημένος φαίνεται ότι είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια για τη μετακίνησή τους, τόσο για βόλτα όσο και για διαδρομές όπως εκείνες προς και από το σχολείο.

Αυτό φαίνεται να είναι το συμπέρασμα από στατιστικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας (πηγή). Σύμφωνα με τα νούμερα, το 2020 σημειώθηκαν 460 ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, ενώ το 2021 υπήρξε αύξηση φτάνοντας τα 1.280. Από το προαναφερθέν σύνολο, τα 309 αφορούν ατυχήματα στα οποία δεν υπήρξε εμπλοκή κάποιου άλλου οχήματος, οπότε μιλάμε κυρίως για πτώσεις ή συγκρούσεις με σταθερά εμπόδια, γεγονότα τα οποία μπορεί να προκλήθηκαν για διαφορετικούς λόγους όπως ολισθηρότητα ή απόσπαση προσοχής λόγω κινητού, μεταξύ άλλων. Συγκριτικά, αυτού του τύπου τα ατυχήματα το 2020 ήταν μόλις 83.

Πατίνια

Μάλιστα, στα παραπάνω συμβάντα σημειώθηκαν και 9 θάνατοι το 2021, όταν το 2020 υπήρξε μόλις μία απώλεια. Αυξημένοι ήταν και οι σοβαροί τραυματισμοί. Οι σοβαροί το 2020 ήταν 129 και το 2021 έφτασαν τους 390, ενώ οι ελαφρά τραυματισμένοι από 354 ανέβηκαν στους 960.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε το eScooter FIAT 500 Iride: Γεμίζει το μάτι!

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πόσα από αυτά τα νούμερα αφορούν παιδιά. Κοιτώντας τα σχετικά γραφήματα βλέπουμε ότι η ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών έχει την πρωτοκαθεδρία με εκείνη των 20-29 ετών να ακολουθεί, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

ΠατίνιαΤο παραπάνω στατιστικό μπορεί να συνδυαστεί με εκείνο που δείχνει τη χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Κοιτώντας το σχετικό γράφημα, λοιπόν, βλέπουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στις 16:00. Γνωρίζοντας ότι τα σχολεία στη Βρετανία σχολάνε στις 15:30, είναι εύκολο να κάνουμε τη σχετική σύνδεση.

Πατίνια

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία από την Ελλάδα, όμως είναι πολύ πιθανό να βλέπαμε να δημιουργείται αντίστοιχη εικόνα. Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ένα μέσο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση, να υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση και φυσικά να χρησιμοποιείται προστατευτικός εξοπλισμός, καθώς ο χρήστης είναι πλήρως εκτεθειμένος.

Συμφωνείς ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι επικίνδυνα, ειδικά για τα παιδιά ή θεωρείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...