Εξαγγελίες μείωσης των φόρων για τα ΙΧ

Ανευθυνότητα και άγνοια

  • -
  • -

Ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την επάνοδο στο προσκήνιο της μείωσης των φόρων στα ΙΧ αυτοκίνητα από πλευράς υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ανακοπεί το κατρακύλισμα της αγοράς, ωστόσο κάθε φορά επιλέγει τον λάθος τρόπο για το κάνει.

Μετά την «απελευθέρωση» των diesel που ανακοινώθηκε από φιλοκυβερνητική εφημερίδα πριν την έκθεση της Θεσσαλονίκης ως μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού και φυσικά ήταν απλά αέρας κοπανιστός, δεν άργησαν να έλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια για απόσυρση τα οποία κι αυτά απεδείχθησαν αναληθή. Για ακόμη μία φορά ο κλάδος του αυτοκινήτου υφίσταται ένα ακόμη χτύπημα από επίσημα χείλη.Είναι το λεγόμενο «παράθυρο» που άνοιξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η όποια κίνηση αποφασιστεί θα έχει σκοπό να ελαφρύνει το κόστος πώλησης όχι των αυτοκινήτων υπερβάλλουσας πολυτέλειας, αλλά των αυτοκινήτων ενός μεσαίου επιπέδου».

Μάλιστα οι διαρροές ήταν ακόμη πιο γενναίες καθώς οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών καθώς κάνουν λόγο για δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά τη μείωση του τέλους ταξινόμησης σε ποσοστό έως και κατά 50%. Τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν σε συνάρτηση του κυβισμού του ΙΧ, της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και της εργοστασιακής αξίας. Στα καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται με συντελεστές από 5% έως και 50% της εργοστασιακής τιμής.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την αύξηση του ορίου της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Εξετάζεται να ανέβει το όριο από τα 15.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 20.000 ή 25.000 ευρώ.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει υποστεί μία τεράστια φοροεπιδρομή προς αναζήτηση εσόδων, με αποτέλεσμα να υποστεί καθίζηση που φτάνει το 60%. Οι «φωστήρες» του υπ. Οικονομικών ψάχνουν πλέον να βρουν κρατικά έσοδα από την αγορά αυτοκινήτου ώστε να καλύψουν την τρύπα του προϋπολογισμού που οι ίδιοι άνοιξαν, αλλά όταν δεν γίνονται ταξινομήσεις, πώς θα εισπράξουν τέλη, φόρους, Φ.Π.Α.;

Οι εξαγγελίες είναι πράξη ανευθυνότητας αφού ουσιαστικά παγώνουν την αγορά καθώς δημιουργούν προσδοκίες στους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι εφόσον έχουν το περιθώριο, αναβάλουν την αγορά μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος. Η ενέργεια του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών είχε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η υποτίμηση του νομίσματος και οι εκλογές θα προαναγγέλλονται. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση αυτή. Είναι πιο τίμιο πολιτικά να ανακοινώσει το υπουργείο, αν έχει την έγκριση της τρόικας, την αλλαγή αυτή στη φορολογία, παρά να αφήσει το θέμα να σέρνεται στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις. Όσο συνεχίσει να υφίσταται το θέμα, η αγορά δεν θα κινείται, οπότε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα γίνουν μόνο οι ταξινομήσεις από παλαιότερες παραγγελίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...