Θα δούμε κι άλλα ναυάγια σαν του Felicity Ace λόγω ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μεταφέρονται μέσω πλοίων αυξάνονται συνεχώς και οι ναυτιλιακές εταιρείες «φοβούνται» τις περιπτώσεις πυρκαγιάς.

  • -
  • -

Συχνά βλέπουμε ειδήσεις που δείχνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, τις περισσότερες φορές καθώς φορτίζουν, λόγω κάποιας δυσλειτουργίας που προκάλεσε την πυρκαγιά. Ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι τα ηλεκτρικά δεν είναι πιθανότερο να πιάσουν φωτιά από ένα συμβατικό, θερμικό μοντέλο και τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι κατασκευαστές, αποδίδουν και με το παραπάνω.

Πού ευθύνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις πυρκαγιές πλοίων;

Το «πρόβλημα» είναι πως όταν τελικά οι φλόγες τυλίξουν ένα ηλεκτρικό, είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσβεση, λόγω της μπαταρίας τους. Αυτό ακριβώς «φοβούνται» και οι ναυτιλιακές εταιρείες. Το πλοίο Felicity Ace είναι ένα καλό «παράδειγμα» για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Με πάρα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βρίσκονται φορτωμένα, η φωτιά έκαιγε για δύο εβδομάδες.

Πρόσφατα, η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνα που κάνει γύρω από την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών. Το 2021, καταγράφηκαν συνολικά 54 καταστροφές πλοίων, 11 λιγότερες από το 2020. Το νούμερο έχει μειωθεί κατά περίπου 57% συγκριτικά με 10 χρόνια πριν λόγω των επιπλέον μέτρων ασφαλείας και τον καλύτερο σχεδιασμό των σύγχρονων πλοίων.

Δείτε ακόμη: Η λίστα με τις Porsche, Lamborghini και Bentley που «χάθηκαν» με το Felicity Ace

Τα μισά καράβια που καταστράφηκαν το 2021 ήταν φορτηγά, που μεταφέρουν τόνους προϊόντων σε δεκάδες χώρες. Αυτό που παρατηρήθηκε όμως ήταν ότι από το 2020, καταγράφονται 10% περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιών σε πλοία. Με δεδομένο ότι η διασπορά της φωτιάς γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς στο περιβάλλον ενός φορτηγού πλοίου, τόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες, όσο και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προβληματίζονται. Οι πυρκαγιές κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ξεκινούν από τα χαμηλότερα αμπάρια των πλοίων και τα μέτρα πυρόσβεσης των πλοίων ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό όταν μαίνεται μια φωτιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Υπάρχει λύση για ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα έξοδα της απώλειας συνεπάγονται μιας… οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής καταστροφής, με την τεράστια αξία των αυτοκινήτων, του κόστους απομάκρυνσης του ναυαγίου και του μετριασμού της περιβαλλοντικής ρύπανσης να αποτελούν πονοκέφαλο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύντομα τα μέτρα ασφαλείας θα αναθεωρηθούν, όχι σε επίπεδο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς αλλά στην πρόληψη αυτής. Με αυξημένη προσοχή και την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μειωθεί στο ελάχιστο, η περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς κατά τη μεταφορά θα μετριαστεί. Άλλωστε η έρευνα δείχνει ότι το 75% των περιστατικών αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος και όχι στο ίδιο το φορτίο ή τις συνθήκες.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας από την Allianz Global Corporate & Specialty

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...