Ο νέος νόμος της ΕΕ σκοτώνει τα plug-in υβριδικά;

Ένα νέο νόμο ετοιμάζεται να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα βάλει τέλος στην πορεία των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων, οδηγώντας τις εταιρείες στην παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων.

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει ένα νέο νόμο, η εφαρμογή του οποίου αποτελεί πολύ κακά νέα για τα plug-in υβριδικά μοντέλα. Ουσιαστικά αυτό που κάνει η Ε.Ε. είναι ότι αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ρύπων που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, με την αλλαγή να επικεντρώνεται στα plug-in υβριδικά. Μέχρι και σήμερα, για τον υπολογισμό των εκπομπών ενός αυτοκινήτου με αυτού του είδους το κινητήριο σύστημα, γίνεται η παραδοχή ότι ο οδηγός ξεκινάει τη μέρα του έχοντας πλήρως φορτισμένη την μπαταρία.

Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση τελικά μετράται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ αναμενόμενα το ίδιο συμβαίνει και με τις εκπομπές ρύπων.

PHEV

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι στην πράξη κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, τουλάχιστον όταν πρόκειται για εταιρικούς στόλους. Από τα στοιχεία χρήσης που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, έχει βρεθεί ότι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες plug-in υβριδικών φροντίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό να φορτίζουν σε τακτική βάση τα αυτοκίνητά τους, ώστε να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερα km αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς

Αντίθετα, τα μοντέλα που ανήκουν σε εταιρικούς στόλους σπανίως μπαίνουν στην πρίζα. Στην πράξη οι οδηγοί τα έχουν ώστε να απολαμβάνουν κάποια φορολογικά προνόμια που συνεπάγεται η κατοχή τους σε πολλές χώρες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, όμως το μεγαλύτερο διάστημα κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. θέλει να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της κατανάλωσης και των ρύπων. Με το καινούριο σύστημα, ένα plug-in υβριδικό που σήμερα καταγράφεται ότι εκπέμπει 50 g/km, πλέον μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 125 g/km, τιμή η οποία όντως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

PHEV

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2025 μέχρι το 2027 και αναμένεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση των plug-in υβριδικών. Αυτή τη στιγμή οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα χρησιμοποιούν ώστε να ρίχνουν εύκολα τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων του στόλου τους. Αν οι εκπομπές τους υπολογίζονται στα ίδια επίπεδα με τα συμβατικά μοντέλα, τότε δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και οι εταιρείες θα στραφούν στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Συμφωνείς με αυτή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο ή να μείνει ανοιχτό το «παραθυράκι» ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης για εκείνους που θέλουν ακόμα να έχουν την επιλογή;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...