Αυτόματο B-SUV: Kia Stonic ή Volkswagen T-Cross; Ποιο διαλέγεις;

Όταν οι ανάγκες προστάζουν άνετο αυτοκίνητο για την πόλη αλλά και ικανότητα για κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις, τα B-SUV με αυτόματο κιβώτιο παίζουν ψηλά στη λίστα.

  • -
  • -

Σήμερα ο μέσος αγοραστής θέλει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες με ένα αυτοκίνητο, οπότε η τελική του επιλογή διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο καλά τα καταφέρνει στους περισσότερους τομείς. Για αυτό και τα B-SUV αποδεικνύονται τόσο δημοφιλή! Ευέλικτα εντός του αστικού ιστού, ικανά εκτός αυτού και πρόθυμα ακόμη και να πατήσουν στο χώμα σε μια εκδρομή στην εξοχή. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με το Kia Stonic και το Volkswagen Τ-Cross.

Το Kia Stonic διακρίνεται για την πολύ καλή value for money φιλοσοφία του. Πρόκειται για ένα SUV με προσιτές τιμές, πολύ καλό εξοπλισμό και ολοκληρωμένα κινητήρια σύνολα. Για να το θέσουμε αντιμέτωπο με το -ακριβότερο- Volkswagen T-Cross, σκαρφαλώνουμε στην κορυφή της γκάμας του, εκεί που βρίσκεται η έκδοση GT-Line και ο ήπια υβριδικός τρικύλινδρος τούρμπο κινητήρας του 1.0 λίτρου T-GDI με 120 ίππους. Η μετάδοση γίνεται στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων.

Όπως είναι λογικό, ο εξοπλισμός της έκδοσης GT-Line είναι κορυφαίος για τα δεδομένα της κατηγορίας, με δεδομένο ότι μιλάμε για την πιο πλούσια πρόταση της γκάμας. Κοστίζει 25.540 € και έχει να επιδείξει ικανοποιητικούς χώρους στο εσωτερικό του, χώρο αποσκευών στα 355 λίτρα και σπορ εμφάνιση χάρη στο πακέτο GT-Line. Εντός πόλης αποδεικνύεται ευέλικτο, ελίσσεται άνετα στα στενά και παρκάρει εύκολα. Από την άλλη στον αυτοκινητόδρομο δίνει αίσθηση σιγουριάς, όντας σταθερό και χωρίς πολύ θόρυβο να μπαίνει στην καμπίνα.

Το Volkswagen T-Cross έχει μια διαφορετική προσέγγιση και αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον τιμοκατάλογό του. Χωρίς να είναι ακριβό, δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Kia Stonic σε αυτόν τον τομέα. Στις 25.200 € συναντάμε την φθηνότερη πρόταση με αυτόματο κιβώτιο, με τον τρικύλινδρο τούρμπο 1.0 TSI στους 110 ίππους και το γνωστό σασμάν διπλού συμπλέκτη DSG των επτά σχέσεων. Πρόκειται για την έκδοση Life η οποία προσφέρει όλα τα βασικά στοιχεία εξοπλισμού, χωρίς να απουσιάζει τίποτα ουσιαστικό. Ωστόσο για περισσότερη τεχνολογία και ηλεκτρικές ευκολίες, υπάρχει η έκδοση Style που «σκαρφαλώνει» στις 27.300 €.

Το Volkswagen T-Cross μπορεί να υστερεί σε τιμή αλλά επιδεικνύει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι χώροι του φτάνουν και περισσεύουν για τέσσερις ενήλικες επιβάτες, ακόμη κι αν είναι ψηλοί και το πορτμπαγκάζ φτάνει στα 455 λίτρα, ικανό να εξυπηρετήσει ακόμη και οικογενειακές ανάγκες. Η ποιότητα κύλισης είναι υπεράνω κριτικής για την κατηγορία και στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει με αύρα μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Προσεγμένη ηχομόνωση, σταθερότητα και υψηλή ποιότητα κύλισης είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει ο οδηγός.

Αν και οι τιμές των δύο μοντέλων είναι πολύ κοντά, χωρίζονται από σημαντικές διαφορές. Το Kia βρίσκεται στην κορυφαία του έκδοση οπότε ο φουλ εξοπλισμός είναι δεδομένος. Το Volkswagen από την πλευρά του, βρίσκεται στη βασική διαμόρφωση οπότε δεν μπορεί να κοιτάξει ευθέως στα μάτια τον αντίπαλό του από τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, προτάσσει τους μεγαλύτερους χώρους, το πιο SUV παρουσιαστικό και την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου στο ταξίδι. Εδώ πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Volkswagen T-Cross προσφέρεται στα ίδια ακριβώς χρήματα (25.200 €) στην πλουσιότατη έκδοση Style και με 110 ίππους, αλλά χωρίς αυτόματο κιβώτιο. Είναι λοιπόν θέμα προτεραιοτήτων. Αν η οδήγηση με δύο πεντάλ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, θα πρέπει να κάνετε παραχώρηση στον εξοπλισμό. Αν όμως σας ενδιαφέρει περισσότερο το πλήρες πακέτο της έκδοσης Style, μπορείτε να προτιμήσετε το χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο. Από την άλλη, το κομμάτι που δεν επιτρέπει συγκρίσεις, είναι αυτό της εγγύησης. Η Kia προσφέρει επτά χρόνια εγγύηση, σε αντίθεση με τα μόλις δύο έτη της Volkswagen.

Με ένα κλικ εδώ, μπορείτε να δείτε αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τις δύο εκδόσεις των μοντέλων και να εξετάσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις και τον εξοπλισμό τους. Πατώντας εδώ, μεταφέρεστε στον αναλυτικό τιμοκατάλογο όλων των εκδόσεων για το Kia Stonic, ενώ εδώ, θα βρεθείτε στο αντίστοιχο πεδίο (τιμοκατάλογος όλων των εκδόσεων) για το Volkswagen T-Cross. Στη συνέχεια, πείτε μας ποιο από τα δύο προτιμάτε ψηφίζοντας στο poll που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...