Ποια είναι τα φτηνότερα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Ψάχνουμε το πιο φτηνό δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα ώστε να γλιτώσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα όταν θα χρειαστεί να γεμίσουμε την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μας.

  • -
  • -

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι εξ’ ορισμού πάρα πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με εκείνα που καίνε βενζίνη και πετρέλαιο, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα φορτίσουμε όπου να ‘ναι. Αντίθετα, θα ψάξουμε το πιο φτηνό δίκτυο φορτιστών.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά «γίνεται χαμός» από εταιρείες που προσφέρουν δίκτυα φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς πρόκειται για μία νέα αγορά όπου πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα. Βέβαια, όπως πάντα, σταδιακά η αγορά θα μικρύνει και θα καταλήξουμε σε λίγες εταιρείες. Όμως μέχρι τότε, ας δούμε ποια είναι η φτηνότερη.

Δίκτυα

Τα φτηνότερα δίκτυα φορτιστών στην Ελλάδα

Τον τίτλο αυτόν κερδίζει το δίκτυο DEI Blue της ΔΕΗ, η οποία για την φόρτιση σε AC χρεώνει 0,50 ευρώ/kWh, ενώ για την χρήση DC φορτιστή η χρέωση είναι στα 0,60 ευρώ/kWh. Ωστόσο, αν κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία και δεν την χρησιμοποιείτε ως επισκέπτες η τιμή για το AC πέφτει στα 0,45 ευρώ/kWh και για το DC στα 0,55 ευρώ/kWh.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η ElpeFuture (μέλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια). Το δίκτυο της εταιρείας ονομάζεται ChargenGo και είναι αρκετά εκτεταμένο. Συγκεκριμένα, όταν συνδεθούμε σε AC φορτιστή και είμαστε μέλη, η τιμή πέφτει στα 0,45 ευρώ για κάθε kWh που τραβάμε. Αν δεν είμαστε μέλη, η τιμή είναι στα 0,50 ευρώ/kWh. Αν επιλέξουμε να συνδεθούμε σε DC ταχυφορτιστή το κόστος ανεβαίνει στα 0,60 ευρώ/kWh για τα μέλη και 0,65 ευρώ/kWh για τους μη εγγεγραμμένους.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς

Πόσο κοστίζει η φόρτιση στα υπόλοιπα δίκτυα;

Εκτός των δύο παραπάνω υπάρχουν και άλλα μεγάλα δίκτυα όπως το inCharge της nrg, εκείνο της Blink, το chargeplus, το Protergia Charge από την ομώνυμη εταιρεία, το Chargespot από τη Watt+Volt, τα οποία έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις. Μάλιστα σε κάποια δεν υπάρχει κοινή γραμμή και το κόστος για κάθε kWh διαφοροποιείται ανάλογα το σημείο που θα επιλέξουμε. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας βρήκαμε στο ίδιο δίκτυο ένα σημείο με χρώση 0,50 ευρώ/kWh και ένα άλλο σημείο με χρέωση 1 ευρώ/kWh.

Μπορώ να φορτίσω κάπου δωρεάν;

Φυσικά εκτός των παραπάνω υπάρχουν και σημεία στα οποία δεν υπάρχει χρέωση για τη φόρτιση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για καταστήματα που προσφέρουν αυτή την παροχή ώστε να αυξήσουν την πελατεία τους, καθώς και κρατικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις (όπως οι θέσεις του Δήμου Αθηναίων) που μένουν δωρεάν έτσι ώστε να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση. Εξαίρεση αποτελεί το δίκτυο της Tesla το οποίο όμως χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κατόχους των αυτοκινήτων της, ενώ προς το παρόν είναι και πολύ περιορισμένο έχοντας σταθμούς με Superchargers στο Μαρούσι, στον Ψαθόπυργο (στο ΣΕΑ λίγο έξω από την Πάτρα) και βρίσκεται υπό κατασκευή ο τρίτος σταθμός στην Αταλάντη (στο ΣΕΑ).

Δίκτυα

Υπάρχουν και δίκτυα φόρτισης με χρονοχρέωση

Τα δίκτυα που αναφέραμε εφαρμόζουν χρέωση με βάση το πόση ενέργεια έχουμε τραβήξει, όμως υπάρχουν και κάποια που χρεώνουν με βάση τη χρονική διάρκεια που είμαστε συνδεδεμένοι στον φορτιστή. Μεταξύ αυτών τα σημαντικότερα είναι το Fortizo Network και το EVloader, με τις χρεώσεις να διαφοροποιούνται ανάλογα το πακέτο που έχουμε επιλέξει (στην πρώτη περίπτωση) ή το σημείο στο οποίο θα φορτίσουμε (στη δεύτερη περίπτωση). Συνήθως υπάρχει μια πάγια χρέωση από την πρώτη στιγμή της σύνδεσης, π.χ. 2€, και στη συνέχεια το κόστος αυξάνεται ανά δευτερόλεπτο.

Τα μοντέλα που «κλέβουν» το σύστημα!

Όταν εφαρμόζεται χρονοχρέωση, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα τα οποία μπορούν κατά κάποιον τρόπο να «κλέψουν» το σύστημα. Συνήθως οι φορτιστές AC μπορούν να προσφέρουν 22 kW ισχύ, όμως η πλειονότητα των αυτοκινήτων μπορεί να τραβήξει «μόνο» 7,4 kW ή 11 kW. Έτσι, τελικά, είτε πληρώνουμε με βάση την ενέργεια είτε με βάση τον χρόνο, το κόστος είναι παρόμοιο. Ωστόσο, αν το αυτοκίνητό μας έχει on-board φορτιστή με ισχύ 22 kW, τότε φορτίζουμε πολύ γρήγορα και άρα μας συμφέρει η χρονοχρέωση. Τα μοντέλα με τέτοιον φορτιστή είναι το Renault Zoe (R240, R90 και Q90), το Smart Fortwo electric που έβγαινε μέχρι το 2016 καθώς και τα σύγχρονα Smart EQ fortwo electric drive, EQ cabrio electric drive και EQ forfour electric drive, το Renault Twingo Z.E., αλλά και το Audi e-tron 55. Στα σύγχρονα Smart όπως και στο Audi, η δυνατότητα για φόρτιση στα 22 kW αποτελεί κομμάτι του προαιρετικού εξοπλισμού.

Τίποτα δεν είναι πιο φτηνό από το σπίτι

Βέβαια, πάντα ο πιο οικονομικός τρόπος να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με εξαίρεση τα σημεία όπου δεν υπάρχει χρέωση) είναι όταν αυτό γίνεται στο σπίτι, καθώς εκεί το κόστος είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε εμπορικό πακέτο. Ανάλογα με το συμβόλαιό σου, μία συνήθης τιμή είναι κοντά στα 0,20 ευρώ/kWh.

Τώρα που ξέρεις, θα πας στον πιο κοντινό φορτιστή, στον πιο φτηνό, θα γεμίσεις από το σπίτι ή θα κοιτάξεις να βάλεις κάποιο φωτοβολταϊκό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...