Κινητήρας υδρογόνου: Είναι λύση για φτηνή μετακίνηση ή έχει ήδη ξεπεραστεί;

Οι υποστηρικτές των μηχανών εσωτερικής καύσης στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους στο υδρογόνο, όμως δύσκολα θα καταφέρει να καθιερωθεί.

  • -
  • -

Πολλοί κατασκευαστές, ακόμη και σήμερα που η ηλεκτροκίνηση προχωράει με αμείωτο ρυθμό, συνεχίζουν να επενδύουν στο υδρογόνο. Το project είναι φιλόδοξο και όσο υπάρχουν μερικές ελπίδες, πολύ καλά κάνουν και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε ο καταναλωτής είναι αυτός που επωφελείται με τις περισσότερες προτάσεις στην αγορά. Το μονοπώλιο δεν βοηθάει στο να βρουν όλοι κάτι που τους ταιριάζει, οπότε όσο πιο πολλές επιλογές υπάρχουν, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο υπάρχει κάτι πολύ βασικό. Το υδρογόνο δεν χρησιμοποιείται μόνο με έναν τρόπο.

Πώς λειτουργεί ένα αυτοκίνητο με υδρογόνο;

Μιλώντας για υδρογονοκίνηση, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα πράγμα. Τα αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανεφοδιάζονται και αποθηκεύουν το υδρογόνο και μετά, φορτίζουν τις μπαταρίες χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο καύσιμο. Το σύστημα κίνησης είναι ηλεκτρικό και οι κυψέλες καυσίμου απλώς αντικαθιστούν την υποχρέωση της φόρτισης, αφού το ίδιο το αυτοκίνητο παράγει ρεύμα χρησιμοποιώντας το υδρογόνο. Η εφαρμογή αυτή καλύπτει κάποιες από τις βασικές αδυναμίες της υδρογονοκίνησης και θεωρείται περισσότερο βιώσιμη από τη χρήση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα καίει υδρογόνο. Φυσικά δεν ακυρώνονται τα υπόλοιπα μειονεκτήματα, όπως το περιορισμένο δίκτυο ανεφοδιασμού, η επιπλέον ενέργεια που χάνεται στη διαδικασία μεταφορών, συμπίεσης, αποθήκευσης και απόδοσης. Όμως παραμένει μια επιλογή.

Δείτε ακόμη: Τα βήματα της υδρογονοκίνησης που σπαταλούν ενέργεια

Άρα γιατί λέμε ότι ο κινητήρας υδρογόνου δεν θα δουλέψει;

Αναφερόμαστε στην άλλη εφαρμογή του υδρογόνου, που δεν χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμου αλλά ως βασικό καύσιμο. Στο παρελθόν αρκετές εταιρείες προσπάθησαν να φτιάξουν κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν καίγοντας υδρογόνο, μια επιλογή που διατηρεί το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ αλλά δημιουργεί άλλα προβλήματα. Η ανάφλεξη του υδρογόνου δεν μπορεί να ρυθμιστεί με τόσο μεγάλη ακρίβεια και όταν ψεκάζεται ως καύσιμο, είναι πιθανό να αναφλέγεται πριν από τον θάλαμο καύσης, δημιουργώντας τη λεγόμενη κρουστική καύση (knock – πειράκια).

Αυτό ανεβάζει τις θερμοκρασίες στον κινητήρα σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα κινούμενα μέρη κινδυνεύουν να καταστραφούν όταν η σωστή ρύθμιση του μείγματος δεν μπορεί να επιτευχθεί. Μια λύση προσπάθησε να δώσει η Mazda χρησιμοποιώντας τον Wankel. Ο περιστροφικός κινητήρας δεν έχει τόσα κινούμενα μέρη όσα ο εμβολοφόρος, μπορεί να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες πιο εύκολα και δεν παρατηρείται τόσο έντονα το φαινόμενο της πρόωρης ανάφλεξης. Για την ώρα όμως δεν έχουμε νέα και πιθανότατα το project δεν προχωρά λόγω των υπόλοιπων προβλημάτων.

Η αποθήκευση του υδρογόνου δεν είναι εύκολη. Χρειάζονται μεγάλες μπουκάλες για να χωρέσει σχετικά μικρή ποσότητα και αν σε αυτό, υπολογίσουμε και την κακή ενεργειακή απόδοση του ίδιου του υδρογόνου, έχουμε σαν αποτέλεσμα μικρές αυτονομίες. Μια μηχανή εσωτερικής καύσης χρειάζεται πολύ υδρογόνο για να παράγει λίγο έργο (αναλογικά με άλλα καύσιμα) και σε συνδυασμό με τη χαμηλή απόδοση των ΜΕΚ γενικότερα (παίρνεις έως 30% περίπου, στην καλύτερη περίπτωση) υπάρχει μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Τέλος, το κομμάτι των ρύπων. Από την εξάτμιση ενός υδρογονοκίνητου βγαίνει καθαρό νερό (αυτό προκύπτει από την καύση του υδρογόνου) αλλά και εκπομπές ρύπων NOx (οξείδιο του αζώτου). Πρόκειται για τοξικά αέρια, επιβλαβή για την υγεία, που σε μεγάλες ποσότητες δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για πολλές παθήσεις.

Δείτε ακόμη: Άνοιξε ο πρώτος σταθμός υδρογόνου στην Ελλάδα - Πού βρίσκεται;

Το υδρογόνο μπορεί να εφαρμοστεί στην αυτοκίνηση;

Αν ξεπεραστούν κάποια βασικά προβλήματα αναφορικά με το δίκτυο, τη μεταφορά και τις ενεργειακές απώλειες, τότε το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή πρόταση για το μέλλον της αυτοκίνησης. Όμως, αναφερόμαστε καθαρά στην εφαρμογή σε συνδυασμό με κυψέλες καυσίμου. Τα αυτοκίνητα αυτού του είδους είναι, όπως είπαμε, ηλεκτρικά και το υδρογόνο απλώς παράγει ρεύμα γεμίζοντας τις μπαταρίες. Ο συγκεκριμένος τρόπος αναδεικνύει πολύ καλύτερα τα θετικά χαρακτηριστικά του καυσίμου και σίγουρα έχει περισσότερες ελπίδες για να περάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...