Η Mazda κρατάει ζωντανό τον Wankel χρησιμοποιώντας υδρογόνο

Κάποιοι λένε ότι ο περιστροφικός κινητήρας δεν έχει θέση στη σύγχρονη αυτοκίνηση των αυστηρών ρύπων και της χαμηλής κατανάλωσης. Η Mazda διαφωνεί!

  • -
  • -

Σήμερα, ο Wankel κινητήρας έχει σχεδόν χαθεί. Καμία εταιρεία δεν επενδύει πάνω του και όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα προς την ηλεκτροκίνηση, η Mazda όμως που έχει συνδέσει το δικό της όνομα με τον περιστροφικό, δεν τον εγκαταλείπει. Το σχέδιο να δούμε έναν μικρό κινητήρα Wankel ως Range Extender στο ηλεκτρικό Mazda MX-30 δεν είναι κακό, όμως ο κινητήρας δεν συνδέεται απευθείας με τη μετάδοση και λειτουργεί μόνο ως γεννήτρια για να γεμίσει τις μπαταρίες.

Το νέο σχέδιο της ιαπωνικής εταιρείας φιλοδοξεί να επαναφέρει τον Wankel στα οχήματά της, όχι σαν γεννήτρια αυτή τη φορά αλλά ως ο κύριος κινητήρας του οχήματος. Οι συνήθειες του συγκεκριμένου κινητήρα, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και η παραγωγή περισσότερων ρύπων δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, όμως το υδρογόνο θα αναλάβει να «διορθώσει» αυτά τα μειονεκτήματα.

Η Mazda δεν θα παρουσιάσει αυτή την τεχνολογία άμεσα, ωστόσο δημοσιεύματα από το εξωτερικό επικαλούνται πηγές μέσα από την εταιρεία, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι το πλάνο προχωράει και οι πιθανότητες να το δούμε στην παραγωγή είναι πολλές. Να σημειωθεί επίσης, ότι το υδρογόνο δεν θα χρησιμοποιείται με τη μέθοδο των κυψελών καυσίμου που έχουμε δει σε διάφορα μοντέλα έως σήμερα (όπως το Toyota Mirai) αλλά ως κανονικό καύσιμο για τον κινητήρα.

Το «πρόβλημα» με  το υδρογόνο είναι ότι αναφλέγεται νωρίς και σε έναν συμβατικό κινητήρα, ενδέχεται να συμβεί πριν φτάσει στον θάλαμο καύσης. Με τον Wankel όμως, αυτό δεν γίνεται να συμβεί και επίσης, η διαχείριση της θερμοκρασίας από τον ρότορα γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το υδρογόνο, συγκριτικά με ένα κανονικό εμβολοφόρο μοτέρ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...